Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
No asi prvé období vzdoru, ale musíš být přísna jinak to nezvladnes když se ti narodí druhé, když dítě nereaguje na hlas tak mu dej na zadek ne často at ví za co to bylo, zitra zacni den optimisticky naladena a bud na neho mila a hodna snad i on bude ![]()
A nemá nějakou „poruchu“ nemyslím to špatně, myslím nějakou poruchu osobnosti nebo tak něco, že by za tu agresivitu vlastně třeba ani nemohl??? ![]()
Podle mě normální období vzdoru, některé děti jsou echt paličaté. Ale určitě bych nebila, natož vařečkou
. U nás zabíralo odvést do jiného pokoje a říct, až budeš hodná (mám dvě dcery), tak můžeš přijít. A opakovat tak dlouho, dokud neposlechne. Platilo to perfektně na obě děti. Samozřejmě taky občas dostaly na zadek, ale nemělo to žádný efekt.
A nezačíná třeba žárlit že budete mít další dítko? ![]()
A nebo to opravdu bude období vzdoru, ale to musíš nějak vytrpět, tím si projde skoro každý rodič.
Naše nejmladší ho má teď taky(21m),ikdyž jí dáme na zadek, protože schválně vytahuje žaluzie, tak se otočí a směje se nám, pak vzteky hází jídlem a nebo tahá psa za nohu.
Taky jsem už doma zoufalá, ale doufám, že jí to brzo přejde.
Ale jak radila @lucikga zkus zítra začít den optimisticky ![]()
Poruchu snad žádnou nemá ještě nedávno bylo vše v pohodě měl svoje období že se mu něco nechtělo nebo trucoval ale ted je to deno deně… celý den dokola mu vše opakujem a nepomože ani ani to plesknutí po zadku… včera sem ho musela zavřít do pokojiku ale stejně zachvili prijde a začně vše na novo kdyby to bylo malé trucování ale aby ubližoval psovi schválně strkal ruky do zásuvek a vubec mu nevadilo že na něj mluvím…
To bych musela svoji dceru dávno zabít… Násilí plodí zase jen násilí! Nic jiného, než důslednost, důslednost, opakovat, koukat se co dělá a včas zakročit asi nepomůže. Ty děti nemají cit, ony to berou jako hru, ony teprv poznávají. Máme doma nejen psa, ale i kočku. Na ni se už naučila malá malá, ze psa si občas dělá koně, váže jí uši… Když nepomůže důrazně výzva k odchodu, tak ji prostě odtáhnu a vysvětluju. Je to běh na dlouhou tratˇ, vidím, že to nemyslí špatně, bere to jako hru. Hru se psem, který si nechá všechno líbit ![]()
@terezka24 taky jsem přemýšlela že mu třeba dochází že budeme mit miminko ale nijak si toho nevšímá ani bříška ani pohybu nebo tak… když se ho zeptám jak se bude bráška jmenovat odpoví ale nijak to nerozebírá nebo se neptá…
Dorazilo období vzdoru, to je normální. Dítě je hluché a neposlechne. Tady je důležitá důslednost, takže co řekneš to platí, ale rozmysli si co říkáš, abys to pak mohla i splnit. Jinak se ti vymkne a nebude tě brát vážně. Může být ještě hůř až se narodí mimčo, třeba bude žárlit a to bude teprve záhul na nervy.
Já to u syna dělala tak, že jsem napřed upozornila na nevhodné chování, pokud to dělal dál, tak třeba i dvakrát zopakovala, aby měl čas na zpracování informace. Pokud nic tak jsem pohrozila plácnutím na zadek. Když ani to nepomohlo, tak mu fakt přistála, aby věděl že jenom nevyhrožuju.
Řekla bych že to bude první období vzdoru, ale taky by mohl začít žárlit na čekající miminko. Múže mít strach, že už ho nebudete mít rádi. v jeho věku to asi neumí jinak dát najevo. Tím že se s ním teď pořád rozčilujete a dáte mu i přes zadek se v tom jenom utvrzuje. Možná by to chtělo se trochu sklidnit a vypozorovat kdy jak a proč se chová. Vím že se to lehce řekne a udělat to je těžší. Přeji proto pevný nervy a hodně sil.
@berry4 no náš pes si právěže všechno líbit nenechá už ho kousl do ruky protože mu strká ruku až do krku nebo ho tahne pres celý pokoj za ocas psa vyhodit nikam nemožu a malý i když ho zavřu do pokojíku zachvilku vyjde a udělá to samé od jedné psycholožky jsem četla že se máme k dětem chovat jako zrcadlo jak oni k nám tak mi knim samozdřejmě v mezích když kopne a ublíží zvířeti musí vědět že to není jen o tom že bude sám v pokojíčku
@Anonymní píše:
@terezka24 taky jsem přemýšlela že mu třeba dochází že budeme mit miminko ale nijak si toho nevšímá ani bříška ani pohybu nebo tak… když se ho zeptám jak se bude bráška jmenovat odpoví ale nijak to nerozebírá nebo se neptá…
MOžná by to chtělo se o miminku s klukem více bavit, vše mu vysvětlit, říct mu, že určité věci se teď změní, že by mohl i s bráškou pomáhat atd.
Já mám starší holky od sebe 18m, ta mladší také nejdříve malinko žárlila, ale když se ségra narodila, začala mi doma pomáhat, přinesla mi třeba plínku, utřela ségře pusu, když byla umazané, hladila jí v postýlce, ubrousky nosila, byla najednou úplně jiná.
Určitě to nehroť násilím, zkus to podobrém ![]()
Tak pokud dostane na zadek někdy i 5× za hodinu a nemá to efekt, tak bych z toho vyvodila, že je to k ničemu a situaci a chování syna to nejspíš jen zhoršuje. Už na to třeba ani nereaguje a někdy mi připadá, že taková „silová“ výchova u některých dětí jen ten vzdor vůči rodiči posiluje. Třeba tě ignoruje proto, že na něj moc tlačíš a jde s tebou do boje, nevím…A až budete mít druhé, může to být díky žárlivosti ještě mnohem horší.
Zkus to pozitivněji, ne negativně. Nepěnit pokaždé, když dítě hned neposlechne (tím nemyslím třeba u toho kopání do psa), mně syn kolikrát taky neposlechl v období vzdoru, nedělala jsem z toho vědu, alespoň většinou. Dnes je rozumný, chápe proč nemá něco dělat a až an vyjímky bez problémů poslechne, protože dostal rozum a není batole období vzdoru.
Zakazovala bych jen to nejnutnější a an tom trvala.
Můžeš si taky přečíst něco o jiné výchově, knížek je na trhu dost. Mně docela pomohlo koukat na výchovu jinak, než „dítě musí vždycky poslouchat a když ne dostane na zadek“ a některé rady třeba ohledně respektující výchovy mi docela pomáhají.
@Monulilinka21 a myslíš si, že já mám zvířata ze železa?
Kocoura tahá za ocas, nebo ho zvedne za hlavu… Nezbývá mi, než fakt vysvětlovat a dohlíže a zakazovat, je to u z poloviny lepší a kde je nahluchlá, tak párkrát dostala ěknou tafku od něj. Dobře jí tak. Já ji neuklidnuji, jen pragamticky vysvětluji, že to má za to, jak se k němu chová. Se psem je to těžší, tam ví, že se nic nestane. Ony si dokážou (fena s malou) v podstatě i hrát spolu, když ale vidím, že to malá přehání(ocas, uši, sedá si na ni),tak musím zakročit. Vidím na ní, že to prostě nechápe, že to bere jako hru, tak co by se jako mělo stát? No to, že to toho psa bolí. Tak ji třeba zatahám za ucho, citelně, nebo ji štípnu do zadku, aby cítila, co ona dělá svým chováním psovi. Vařechu teda určitě ne. Tu vytáhnu( no rovnou pohrabáč),až mi třeba v 15 ti nepřijde v noci domů ![]()
Už si nevím rady a tak píšu sem… o pomoc… mám 2,5 letého syna a poslední dobou mě ale totálně ignoruje… neposlechne na nic co mu řeknu vyloženě se mě směje… dnes už jsem tak vypěnila že dostal na zadek vařejkou protože kopal do našeo psa… připadám si někdy jako by byl hluchý a neslyšel že mu několikrát po sobě řeknu že se to nedělá a ani když zvíším hlas nepomože to… vždy sem byla proti pléskání po zadku či rukách ale už se neudržím a někdy musím říct že dostane i 5× do hodiny už je to unavné čekáme druhé miminko a bojim se toho že po příchodu z porodnice by mohl udělat něco i jemu… porad te prosím…