Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Prosim vas maminky potrebuju poradit dcera rok a mesic zacla predvadet vztekle sceny. Zaclo to kdyz sme odchazely z navstev bud u kamaradky u babicek u tet zacla se vztekat a utikat. Rikala jsem si podle babicek ktere nahlas rikaly ze nechce domu ze to tam zna apod. Jenomze ona mi tohle zacla delat i kdyz mame jit z domu ven opet pulhodinove honeni po byte a domlouvani a kdyz ji dostanu ven tak pak zase opacne venku vztekle sceny ze nejde domu. Uz nevim co s tim nechci aby si na takove chovani zvykala a delala sceny jen aby si dosahla sveho. Poradte prosim
Nic, vysvetlit, popadnout, prostě aby zjistila, že když rekneš, tak to opravdu platí, začíná zkoušet co projde a co neprojde a tedy o zvykani vztekani slyším poprvé.
Ahoj, já to mám dvakrát. Než jsme se vyhrabali z jednoho období vzdoru, začíná druhý. Ta nejvýživnější část byla u staršího kolem 2,5 roku, tak uvidíme, kdy se v plné míře předvede mladší.
A dělat se s tím nic moc nedá. Hlavně nenaučit, že si tím řevem opravdu něco získá. Když mi roční zdrhá, tak ho prostě čapnu a obleču náslím za jeho vydatného řevu. Když nechce z venku dom, opět čapnu a i přes protesty nacpu do kočáru a jedem. Nicméně než to ty malý palice pochopí, trvá to někdy hodně dlouho.
@medunka23 píše:
Nic, vysvetlit, popadnout, prostě aby zjistila, že když rekneš, tak to opravdu platí, začíná zkoušet co projde a co neprojde a tedy o zvykani vztekani slyším poprvé.
To zvykani jsem myslela tak jak to pises ze zkousi co ji projde aby mi pak lidove receno n. s…a na hlavu. Diky moc za rady delam to tak ze ji chytnu a odnesu a ona zacne kopat a mlatit me do obliceje.
Dekuju moc za rady a co s tim jak me zacne kopat a mlatit do obliceje? ptz ji capnu i oblecu pod revem ale zacne delat tady toto
Mno, tak asi začni zvykat, že tohle je jen začátek.
Začíná období vzdoru, z miminka se stává batole, samostatná jednotka a začíná objevovat svět. Chce to důslednost, hranice a pevné nervy na příštích pár let.
A vztekat se ti pravděpodobně bude. Ona totiž tak vyjadřuje emoce, nijak jinak to zatím neumí. O nějaké návyku to opravdu není. Možná si přečíst nějakou vývojovou psychologii není úplně od věci;)
@miclaacek Mám doma něco podobného. Musí se to přežít, jak radí holky. Nechat vyvztekat, venku když neposlechne, čapnu do kočárku a jedeme domů. Je mi to nepříjemné, když se venku vzteká, ale co můžu dělat ![]()
@miclaacek píše:
Dekuju moc za rady a co s tim jak me zacne kopat a mlatit do obliceje? ptz ji capnu i oblecu pod revem ale zacne delat tady toto
chytit za ruce a držet a jasně říkat ne, připrav se bude to asi milionkrát za den
@Fima píše:
Mno, tak asi začni zvykat, že tohle je jen začátek.Začíná období vzdoru, z miminka se stává batole, samostatná jednotka a začíná objevovat svět. Chce to důslednost, hranice a pevné nervy na příštích pár let.
A vztekat se ti pravděpodobně bude. Ona totiž tak vyjadřuje emoce, nijak jinak to zatím neumí. O nějaké návyku to opravdu není. Možná si přečíst nějakou vývojovou psychologii není úplně od věci;)
@miclaacek píše:tak to asi budu muset neco pocist. Sestra bydlela u nasich kde jsem bydlela i ja s dvemi detmi zhruba do jejich 4let a u ani jednoho jsem tohle nevidela. Proto je to pro me celkem nezname o obdobi vzdoru jsem cetla prispevky ale myslela sem ze to je nekde kolem toho druheho roku a vys proto me to prekvapilo u dcery.
no, ono jo, okolo druhého třetího roku to kulminuje, ale prostě z mimina se stala samostatna jednotka a opravdu záleží na na povaze jedince jak hustý to bude. Nejdůležitější je důslednost a nevyhrozovat nesplnitelnym, ale i tak to je prostě těžký. Mám starší čtyřletou, v létě byla přes 2 noci u tety, úplně poprvé sama, teta se samozřejmě snažila aby se jí tam líbilo, takže jí povolovala věci co doma nemůže, no jako trvalo to 10 dní, než pochopila, že je doma a jede se podle daných pravidel co jsou pořád stejný. No asi jsem tě nepotesila. ![]()
@miclaacek Jo, já bych taky ráda někdy dítě, které se nevzteká, nehází s věcma, nekouše, neválí se po zemi, nemlátí hlavou do zdi a je takové „pacifikovatelné“. ![]()
Příspěvek upraven 18.02.20 v 16:29
@medunka23 u nás nastala krize ted po čtvrtém roce a to jsem doufala že už bude klid
tak. super mam prvni a posledni dite ptz dalsi uz mit nemuzu tak si tp uziju se vsim vsudy. Jste moc hodne dekuju vsem za rady a budu se snazit je praktikovat a nejak to prezit
asi to bude silna osobnost ![]()