Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Myslíte si, že je opravdu tak úžasné mít dítě ve školkách typu Waldorf/Montessori? Já byla v normální maloměstské školce v 70. letech, moc ráda na ní vzpomínám (dokud si pamatuju
, hodně jsem se naučila, učitelky si dodnes pamatuji, i jména. Jsou dnešní normální školky tak špatný nebo co? Kluka mi vzali do vesnický školky na Praze Východ, na schůzce maminek mě opravdu vytáčeli otázky typu: A jaké máte pro děti kroužky? A co angličtina??? Keramický kroužek? Proboha, co ty matky pro ty 3letý děti nechtějí? Já očekávám, že se syn začlení do kolektivu, naučí se komunikovat s dětmi, naučí se respektovat kamarády, zároveň si ale bránit svůj názor, pořádně se rozmluví… Když si k tomu budou normálně malovat, zpívat, cvičit, občas je třeba vemou do divadla - to mi absolutně postačí. Co Vy na to?
Naprosto souhlasím,bohužel je taková doba,že „dopovat“ dítě najednou nejméně 3 kroužky je moderní!Viz.moje kamarádka-přece nebude pozadu,když od sousedky děti chodí na angličtinu
![]()
čauky já zastávám taky názor nepřetěžovat dítě. Malá nastupuje v září do školky, a max. jí zapíšu na angličtinu. Jinak dobrá školka má hodně věcí v rámci dne a jen pár kroužků a ty ostatní se honosí tím, kolik toho nabízí. Ovšem rodiče připlatte si. Jinak chodíme 1× týdně do Montessori, je to úplně něco jiného musí se to poznat.
Posílám odkaz na pořad který právě rozebíral různé typy vzdělávání. Zde je ke stažení.
http://www.montessoricr.cz/…y_detail.php?…
Upřímně řečeno, také mě poznámky některých maminek ohledně kroužků na informativní schůzce ve školce překvapily. Maminka jedné holčičky, které budou 3 až někdy v listopadu a nastoupí tedy do školky až později, se domáhala toho, aby dcerka mohla jezdit plavat. Argumenty ředitelky, že je otázkou, zda by zvládla 40 minutovou cestu autobusem na plavčo, sama se převléci, osprchovat, pak plavčit, obléci se a cestu autobusem zpět, odmítala maminka přijmout.
Adli chodí do pidiškoličky na vesnici a jsem totálně nadšená!!!! Stejně je to jen a pouze o lidech. A na ty máme kliku… A z kroužků? Chodíme na cvičení rodičů s dětmi, jakousi angličtinu hrou (spíš sranda než kroužek) a jezdila plavčit - jako náhradnice. Ale těch akcí a aktivit, co měli školk a škola pro děcka - divadla, besídky, soutěže… A nejúžasnější je, že školka je hodně propojená s místní pidiškolou - a pro ty děcka je to jen a pouze přínos!
I kdyby mi někdo nabídl místo jinde, nechtěla bych. Pepi se tak těší na září - až se sama divím…
L.
Ahojky, my jsme chodili plavat a byla s námi jedna maminka, chlapeček, kdy měl 2 roky už jej chtěla dát do angličtiny, přitom mu česky rozumět nebylo a holčička má nyní 5 a krom toho, že chodí do školky, kde má angličtinu+francoužtinu, má každý den v týdnu něco, lyžování, plavání, folklórní tance, mažoretky (nebyla jsem s ní 3/4 roku, tak nevím co chudince ještě přidala).Tatínek ani babička s tím podle slov maminky nesouhlasí, ale nic naplat. Tak to je teprve nářez. Neschvaluji samovolné potloukání dtí po sídlišti, ale kroužky s rozumem. my jsme s Eli chodívali do keramiky od tří let, ale byl to relax pro mamky, děti si s hlínou patlaly, pomáhaly maminkám a my jsme si vyrobily různá keramická zvířátka, obrázky apod. Tak všeho s mírou.
Ahoj,
taky si myslím, že je důležité školku vybírat, ale já osobně nebazíruju na speicální školce (tím nechci metodu Montessori ani Waldorfské školky a školy odsuzovat, to ne).
Matyáš bude nastupovat do normální státní, ale ta mě už při příjmu celkem uchvátila. Je moc hezká, učitelky jsou fajn, ředitelka tam „vládne“ docela pevnou rukou, děti se tam učí spoustu dobrých věcí do života. Jo a taky se tam maminky ptaly na kroužky. A paní ředitelka říkala, že první rok tam pro děti nemají kroužky žádné, protože první rok školky je pro dítě už tak zátěžový a nakládat mu ještě kroužky, by pro většinu dětí bylo dost náročné. Což mi přijde jako docela rozumný názor.
Dokud bude Máťa chodit do školky jenom na 4 hodiny, tak budem chodit 1× týdně odpoledne na plavání (kam ale chodíme už od jeho 3/4 roku) a potom vzdáme i to. A kroužky mu začnu zajišťovat až další rok školky.
Myslete si o mně co chcete, ale nejsem tak ambiciózní matka, aby moje dítě ve 4 letech mluvilo plynně anglicky, tvořilo na hrnčířským kruhu a umělo zatančit walz
To si s ním radši užiju legrace na hřišti.
Tereza
Ahoj,naprosto souhlasím s Nat a Terezou .My máme také vybranou na první pohled sice ,,obyčejnou"školku,ale s neobyčejnými učitelkami.Jsou moc hodné,dětem rozumí,mají zkušenosti a z jejich chování je vidět,že mají děti a svou práci rády.Také nesouhlasím s přetěžováním dětí…na angličtinu a jiné je dost času,až budou chodit do školy.
Naprostý souhlas!!! Naše školka má tedy dost hroznou ředitelku, která vypadá, že děti může tak akorát vykoštěné a dobře propečené
, ale učitelku prý dostaneme skvělou, tak to mě uklidnilo. Jinak ad jazyky: pokud dítě nežije v bilingvní rodině nebo prostředí, cizí jazyk se v tomhle věku stejně nenaučí, je to spíše jenom kroužek, kde se děti hrají a jakože se učí anglicky. Stejně jim většinou do hlaviček nabouchají jenom nějaké písničky, básničky, pár slov a zvratů a toť vsjo. Já vystudovala angličtinu na FFUK a plánovala jsem si, jak budu svý děti učit, no houby… ono to prostě nejde, musím na ně šišlat slovensky, jinak si neodpočinu
a je mi to prostě přirozené. Jo to moje máma ta umí plynně maďarsky - naučila se v 6 letech, protože bydlela na Jižním Slovensku a pokud se chtěla venku s dětma hrát, tak se holt musela naučit, protože ony slovensky neuměly ![]()
NO taky souhlasim s tim, ze dite by se melo ucit anglicky az kvalitne ovlada svuj vlastni jazyk a umi zretelne vyslovovat hlasky tak jak maji znit. Ale nekolik mych znamych chodi do baby english s detma od dvou let, protoze to jsou holcicky , ktere to bavi opakovat a rikat v AJ. A jsou sikovne a jde jim to. Takze ono taky podle povahy ditete a sikovnosti bych to videla.
JInak skolky celkove uz myslim v dnesni dobe jsou vsechny celkem slusne vybaveny ruznyma krouzkama. A Waldorf nebo Montessori neni o krouzcich
Je to o zpusobu vyuky deti. Mne osobne se libi vice Montesori - znama podle toho tady ucila,lae urad jim to zrusil - takze vim co to obnasi a co s detmi delali.Kdyby tady byla tak nevaham…Ale jsou i uplne normalni skolky, ktere jsou vynikajici …presne jak pisete, je to o ucitelkach a reditelce a tak. Ale v tech je pak stejny naval jako v tech „jinych“ a neni lehke tam dite nechat zapsat.
A ja osobne bych krouzky brala, proc ne 2× v tydnu pokazde neco jineho?Kdyz ho bude bavit treba fletna a sport? Jenze ja budu dvat syna na 4 hodky denne, coz mi prijde od tech 3 let tak akorat a navic si to zatim mohu casove dovolit ze…
Doted jsme chodili jednou tydne plavat a jednou tydne do skolicky a jednou tydne do herny. Bylo to fajn, bavilo ho to.
Nat
Položím otázku jinak: Pokud by tu náhodou M/W školka byla, stojí za to o přijetí usilovat .
Zhruba vím, co nabízí Walfdorská ŠKOLA a líbí se mi to a je zároveň dáno, že děti z W školky budou u zápisu upřednostňovány. Ale nejsem si 100% jistá, že je to to nejlepší.
Náš kluk je kapku jinej, ve dvou střihal značky aut podle zvuku ale systém plínka-nočník mu nic neříká. V 7 měsících roztřídil kýbl kostek podle barev, má prokazatelně hudební sluch a ač mi to všichni rozporují, on má od necelých 2 let smysl pro humor! Mám hledat školku běžného typu, kde ho usměrní a vysvětlí mu, že není důležité ve dvou letech umět nakreslit autíčko (což umí) ale mít rád děti, umět se dělit a přitom si ubránit svoje. A nebo v:,–(it na trochu jiný přístup respektující osobnost a individuální tempo?
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.