Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, holky,
zrovna jsem se pohádala s manželem kvůli tomu, že mám jít v pátek na sraz ze střední školy a když se mě manža ptal, v kolik asi přijdu, řekla jsem, že nevím, až se mi bude chtít. To ho rozčililo, řekl mi, že snad mám doma dítě a neměla bych někde trajdat až třeba do rána. Hrozně mě vytočil, protože za celou mateřskou (tj. více než roky, když počítám i dobu strávenou doma v těhotenství) jsem byla večer pryč POUZE JEDNOU, když jsem šla asi před půlrokem slavit s kamarádkou její narozeniny a doma byla už kolem půlnoci. Myslím si, že mám nárok na to taky se jít pobavit, zvlášť když vím, že o malou bude postaráno - manželem, já ji doma ještě uspím, takže manžel to vlastně bude mít bez práce, malá už pak spí celou noc. Štve mě to tím víc, že manžel je ten typický „bohém“ - hraje v místní kapele, takže jezdí na zkoušky, koncerty atd. Taky si občas (průměrně 1-2× týdně) zajde s kamarády na pivo, takže si myslím, že zrovna on mi nebude poroučet, v kolik mám přijít domů a vyčítat mi, že jsem si vůbec dovolila někam jít.
Jak to funguje u Vás? Jste pořád s dítětem doma a žijete jen pro rodinu (vaření, uklízení, péče o dítě, manžela..) nebo taky občas zajdete večer ven se pobavit a „vypnout“…?
Manžel se ve mně snaží vyvolat pocit, že jsem strašná matka, že mě vůbec kdy napadlo myslet na něco jiného, než na dítě, když jsem na mateřské… ![]()
Díky,
A.
Anduli,běž a přijď až přijdeš.Mám doma dvě děti a taky si občas vyrazim.Prostě se potřebuju odreagovat.Sice to ma pak doma tyden na taliři,ale jdu.
Zkus manželovi vysvětlit,že se potřebuješ odragovart,vypnout.A pokud mala spí celou noc tak nevidim problém
Anduli, taky v tom nevidím žádný problém a rozhodně nejsi špatná matka ![]()
Jen ať si to manžel zkusí, být tak dlouho doma…
Myslím, že to funguje přesně opačně - odpočineš si od malé, pokecáš se známejma a načerpáš novou energii na běhání kolem malé
ve výsledku z tebe bude lepší matka ![]()
Kamarádka má dva malé prcky (2 a 4 roky) a taky chodí ven… řeší to tak, že se prostě s manželem ve večerním hlídání střídají, občas jim hlídá babička, takže vyrazí i spolu.
ahojky,
jen krátce a výstižně. letím na autobus,ale tohle mi nedá
.
at se tvůj manžel mrkne do rodného listu, jsou tam DVA RODIČE !!!
.
já chodím několikrát týdně cvičit i na večerní kávičky a vždy stačí jen oznámit. no problem
.
NEDEJ SE, Irias
Tak já mám doma asi zlato, manžel mne skoro přemlouvá ať tam zůstanu dlouho, (asi aby mohl v klidu pařit WOW). To bylo teda v prosinci, ted se mne tak půl roku nezbaví. ![]()
jeje…no možná je na čase manželovi vysvětlit, že on jako otec by měl být doma taky…;-) to by mě zajímala reakce ![]()
jak popisuješ svou situaci, rozhodně si nenech zkazit sraz a pěkně se pobav!!!
..a možná být tebou tak si zavedu taky 1-2× do týdne hospůdku či kafe se svými přáteli..ono máte to u vás tak nějak jednostranné. dítě není přece jen matky, aby tys byla doma 24hod a otec jen když nic zrovna nemá…přeháním, ale.......a klidně bych mu malou nechala i uspat..však on to zvládne.
u nás tohle tak nějak neřešíme..staráme se oba, bavit se chodíme tak jak to příjde......prostě pohoda. někdy je to kvůli prac. času manžela náročnější na organizaci, domluvě, ale není to o tom, že by se u nás zastával názor: jsi matka buď doma a starej se. uff zní to děsně. prostě když chci jít na kafe, na pivo, cvičit tak jdu…stejně tak manžel…ráda mu děti pohlídám
![]()
Zdenik
Holky, moc se omlouvám za off topic, ale tohle mi prostě nedá…
MAGRATKO, koukám, že máme doma asi podobné exempláře
Ten můj je zase rád, že jsem teď pořád unavená, takže chodím spát tak v osm, v devět on má klid na paření ![]()
To by mě zajímnalo, kolik je nás tu stejně postižených ![]()
Ahoj,
obdivuju te, ze jsi to tak dlouho vydrzela a nikam si moc nevyrazila. U nas to nastesti funguje tak, ze me manzel doslova vyhazuje z domu a stara se o holky sam. Navic obcas zaukolujeme babicky a vyrazime i spolu. Je to super odreagovani…
Terik
JOJO moje rec. Ne mas doma dite, ale MATE doma dite. Takze jdi a vrat se najust pozde ![]()
U nás to funguje naprosto skvěle. Oba sme s manželem společenský a máme rádi pivo, čili se v tom chození do hospody za kamarády a pivem střídáme, takže jeden víkend jdu já, další manža a když je hlídání dem spolu, ale hlídání je zřídka babičky máme 180km. Taky máme každý své koníčky takže se vždy domluvíme a každý má na své koníčky dostatek času, někdy je potřeba za tím svým koníčkem někam vyrazit takže není problém vymizet i na několik dní
Taky chodím do školy další záležitost kdy táta přebírá domácnost. I když představa mámy, která se vzorně stará o děti, vaří, uklízí atd. by se mu jistě taky líbila ![]()
V tomhle tématu nemužu zustat bokem:
přidávám se abych tě taky podpořila stejně jako Ajlili,terik,Zdenik,Irias ......
manžel má stejné povinnosti
a je potřeba se o ně podělit, JINAK TO NEJDE ![]()
potřebuješ si vyrazit a odreagovat se. takže se nedej
a
napiš jak jsi dopadla.
![]()
Ahojky,
na to je nejlepší přísloví. Starého psa novým kouskům nenaučíš. To myslím tak, že jsi si měla manžela cvičit už od začátku mateřství a občas někam zajít. Protože na to máš právo, jak ty, tak i on. Jak psaly holky-jste oba rodiče! Tak směle na sraz!! ![]()
Ahoj, jen běž a neměj výčitky. Já jdu taky v dubnu na jeden sraz ze školy a druhý sraz z učňáku mě čeká na podzim. Nic mu nevyčítej ani nepředhazuj, jenom mu to oznam a hotovo. Přesně, jak psaly holky - jste rodiče oba. Není na tom nic zlého, když jdeš ven mezi lidi. A už vůbec ne v Tvém případě! Být doma na mateřské přece není vězení!
Ať nedopadneš nakonec jako moje tchýně, která nikdy nikam nešla (radši), aby byl doma pokoj a tchán si dělá, co se mu zamane. A z ní se pomalu a jistě stala stará zapšklina, která nemá ráda lidi kolem sebe. Takže vzhůru ven a bav se!
Presne jak pisou holky, neni to jen tvoje dite a tvuj muz by si to mel uvedomit - no chtelo to cepovat ho uz od zacatku
. U nas to funguje skvele, manzel naprosto chape, ze potrebuju taky vypadnout, takze jsem ted chodila pul roku na anglictinu jednou tydne a to jeste v takovem case, ze malemu musel nachystat veceri a vykoupat ho, uspani bud zbylo na me, pokud byl jeste vzhuru kdyz jsem prisla anebo ho uspal i sam. Plus kavicky s kamoskama taky nikdy nebyly problem, i kdyz je fakt, ze to po vecerech nijak moc neprehanim. Kdyz jsme potrebovali omezit nocni kojeni, tak me na 2 dny vyexpedoval za kamoskama do Prahy, at si pry uziju a byl sam s prckem (sice to teda bylo o hubu, ale zvladl to
) Takze rozhodne v sobe nenech probudit nejaky pocity, ze jsi spatna matka, kvuli tomu, ze se sem tam nekde povyrazis. Naopak, to ze na chvili zmenis prostredi a odpocnes si od ditka, ti moc pomuze.
Ahoj,
radila bych ti, aby jsi si rychle udělala doma pořádek nebo se zblázníš. Chování tvého muže mě přímo vytočilo!!!!
1. jste dva rodiče a v péči by jste se měli doplňovat
2. vždyť chodí i on, tak nechápu, proč by jsi nemohla chodit ty!!
Překvapuje mě, že za takovou dobu jsi byla večer jen jednou pryč!! Chápu, že není zvyklý a že se mu to nelíbí, třeba i trochu žárlí!!!
NEcháváš ho někdy s malou samotnýho, chodíš do cvičení nebo třeba s kámoškama odpoledne na kafčo??
Jesli ne, tak si toho, jak se staráš o rodinu nebude vážit!!
HLavně přeji hezký a veselý sraz!!!!!