Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
posím o radu jak snížit horečku, kdyz přestává zabírat sirup panadol baby.
Malý má 20 m , a horečku má od včerejšího večera tak kolem 39.
Jaké máte zkušenosti se zábaly, a jak se přesně dělají.
děkuji za rady
Horečka od 38C se nejprve sráží Paralenem (čípek), pokud nezabere tak např. Ibalginem SUS. Horečka nad 38C se musí za 24H podařit srazit pod 38C alespoň na chvíli nebo hned k Dr. popř. pohotovost. Je možné kombinovat Paralen čípek s Ibalginem SUS ve 4H odstupech. Pokud horečky nad 38C trvají déle než 3 dny i když se je daří srážet určitě kontaktovat Dr.
Při horečce od 39C je možné přidat zábaly, ty se mohou dělat jen v případě že je to dítěti příjemné a nemá studené ruce a nohy.
Jen poznámka k těm zábalům nemá to být studená, ale vlažná voda.
Tvarohový zábal. Na chodila až po kotník dát vrstvu tvarohu, ten obložit mikrotenovým sáčkem, aby se to zapařilo a na to dát teplé ponožky. Tvaroh fakt odvádí horkost z těla. Nejlépe je to dávat na noc, kdy dítě spí nebo přes den, kdy je v postýlce.
Dítě svlékneme donaha a od podpaždí po třísla se obalí plenou namočenou v odražené vodě a pak ještě něčím suchým. Ta mokrá plena se nechává max. 3 - 5 minut a postup se může po čtvrthodině opakovat, 3× opakovat.
Octové ponožky
naředíš studenou vodu s octem tak asi jako na zálivku salátu(nesmí být moc koncentrované)
namočíš do této vody ponožky - nejl.bavlněné - a vyždímeš,aby to neteklo
navlékneš tyhle ponožky prckovi na nožky a převlékneš dalšími, tentokrát suchými ponožkami (nejlépe takové ty silnější žebrované)
Přikryješ peřinkou a čekáš tak 15 minut, pak zase vyměnit - tak 3× za sebou
Ocet by měl tu horečku vytáhnout
Chladit tělíčko vodou (zábaly nebo vlažná koupel)
Elen - já mám dobré zkušenosti s podáváním čajíku a trošku více glukopuru. Je to glukoza a ta se podává při dlouhotrvajících horečkách i v nemocnici… Nevím, jak je doporučené dávkování, Karolka nepotřebuje sladit, ale když má teplotku, tak udělám slabší čajík a dám klidně 2 lžičky… Docela to pomáhá, když nic, tak to chutná a doplní tím tekutiny : )
Nedávno jsme měli jednodenní horečku a dnes jsem objevila dvě prořezávající se stoličky (pětky)
ahoj
michal měl ted virozu a dva dny skoro 40tky. dle dr kombinace paralen a ibalgin v rozestupu tří hodin, čili každý z nich po 6 hodinách…
nám pekně zabral nurofen - ibalgin sus zvracel - s panadol. čípky.
lepší než zábaly je vlažná sprcha. michala bych k zábalu nikdy nedonutila.
doporučuju koupel v teplotě 37 stupňů, i když je rozdíl jen o dva stupně od tělesné teploty mimča (když má 39ky), nám to vždy pomůže, není to drastický jako nějaký zábaly a účinné je to dobře
Petra
Ahoj maminky,
právě jsem chtěla psát tu samou prosbu-dotaz, takže díky… Měla bych však přeci jen ještě jednu doplňující otázku: vysokou horečku teď mají obě děti (nebo vlastně všechny tři, počítám-li i manžela
) a já jsem trochu na rozpacích, jestli je možné „ochlazovat“ i holčičku, které je rok a čtvrt (myslím zábal, koupel) ? Syn (tři a půl) je zase takzubožený, že odmítá jakoukoli manipulaci s tělem (i ty octové ponožky). Nenapadá vás ještě nějaký recept na horečku? Předem děkuji za rady,
Lora
Střídáme Paralen sus s Nurofenem, po 3h na střídačku, pokud je ještě potřeba, vana, teplá, opravdu stačí těch 37 a malinko připouštět studenou. Takže žádné dávání dítěte do studený, malá ani nebrekla. Už jsme si užívali i 39,8. ![]()
Neco podobneho jako octove ponozky nam delal mamka, ale tak ze do octove vody namocila hadr, a jim nam otirala chodidla a dlane. Na teplotu nam to vzdycky zabralo.
Ahoj LORO,
hočičce můžeš dávat zábaly zcela určitě (mně je dr. pro Aničku doporučila, když jí bylo 10 měsíců - ale měla jsem je dát jen při vysoké teplotě - tuším kolem 38,5 - 39 stupňů). Bohužel nic jiného, než psala (moc hezky) SANY, mě nenapadá. Snad jen to, že je dobré, aby se organismus ochlazoval trochu sám, takže pokud se dítě neklepe zimou, není dobré, aby bylo např. v pyžamku, pytli a ještě přikryté peřinou - doporučuje se např. body a ponožky.
Světlana
Ahoj,
Nám se osvědčila vlažná sprcha. Pro syna to sice bylo hrozný, ale pomohlo to téměř okamžitě.
Ahojky,
tak nám se osvědčilo střídání brufenu s paralen čípky po 3 hod.a když je horečka vysoká,tak je super mražená zelenina,nebo led v sáčku zabalit do ručníku a přiložit k tříslům.Takto tam ponechat a postupně se to ochlazuje.Super na tom je,že když to tam položíš tak dítě si toho ani nevšimne a postupně jak se to ochlazuje tak si na to zvyká ani mu to nepřijde.Tatínek čte knížku a malej leží a já přidržuji obklady.
Pa ATHENA
Ahoj,
nám na horečky docela zabírá Nurofen sirup.
Ale čtyřicítky vždycky Matyášovi spolehlivě srazí vlažná sprcha. Jde o to, jak to který dítě snáší, někdo má radši zábaly, ale Máťa tu sprchu zvládá v pohodě.
Tak přeju brzké uzdravení.
Tereza
Milé mámy!
Děkuji moc za rady. Už mám horečku i já
, takže se určitě budou hodit . Je to hrůza… sotva se vleču a jak mám chovat oba rozpálené najednou? Už aby to bylo za námi… Já se těchto metod snižování teploty trochu bojím, protože mám v živé paměti, jak si můj bratr jenou na táboře „neodborně“ aplikoval na bolest v krku tzv. „priesnitz“ (pardon, vůbec nevím, jak se to píše) a vyrobil si slušný zápal plic
.
TaK ještě jednou díky!
Lora