kaz už ve 20ti měsících

203
4.2.07 10:12

kaz už ve 20ti měsících

Ahoj holky,

prosím vás, máte některá zkušenost s kazem na zubu už takhle brzo? Já jsem dneska při čištění malé objevila 2 kazy, na těch předních horních zubech. Jsem z toho úplně hotová. HLavně, že jsem si toho předtím nevšimla, to přece nemůže být přes noc. A hlavně se děsím toho, co s tím?
Já jsem fakt úplně v šoku, zuby čistíme, je pravda, že naše dítko nechce moc spolupracovat, takže je to dohromady tak 20 sekund, ale čistíme ráno a večer.

Nemůže to mít třeba po mě? Já jsem prý ve 2 letech měla taky kazy.

Díky za nějaké info.

Petra

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6545
4.2.07 10:27

Orpet a není to jen pigment?

Jinak kazy se mohou objevit tak brzy taky, prevence všechno taky nezachrání:( Obrátila bych se na zubaře.

G

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
203
4.2.07 10:33

bohužel asi není, protože to nešlo kartáčkem dolu, tak jsem to nejdřív chtěla zkusit navlhčenou vatou, to taky nešlo, no a pak nehygienicky nehtem a to jsem zjistila, že je ta sklovina narušená.
Nejhorší je, že si tu návštěvu zubaře vůbec nedokážu představit, malá, když vidí doktora tak strašně brečí.
A nevíte, jestli se s tím něco dělá nebo se to na těch prvních nechává? Má to vlastně zepředu.

Díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
808
4.2.07 10:54

Ahoj Orpet

tak u nás je to to samé - Lukáš i Lucka už dokonce mají plomby.. Ale ty přední zuby - nebouchla se malá do zubů - u nás to bylo od toho, jak párkrát narazili na zuby - je to potom jakoby odražené…
A zubař s tím stejně nic neudělá - ale zajít bys tam mohla, jenom pro uklidnění.. Buďto pusinu otevře, nebo se alespoň seznámí se zubařem.. Já mám zkušenost, že Lukáš oteřel pusu u zubaře až ve 2,5 letech a to si nechal i zaplombovat stoličku.. S Luckou jsem tam byla ve 2 letech - a pusu ani neotevřela, ve 2,5 letech už v pořádku.. A jestli půjdete k tomu zubaři, zkus nejprve, jestli by se zubař nepodíval na zuby tobě, když budeš držet malou na klíně a teprve potom na ní.. Třeba to pomůže.

Věra

jonáš naštěstí má zuby „zatím“ v pořádku, i když je čistíme úplně stejně jako těm dvěma… Jo, a já nemám žádný kaz, takže také nevím, kde to vzali… Jedině od táty…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1242
4.2.07 12:25

Ahoj,

a nepije v noci? Z dudlíku, nebo i kojení…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28414
4.2.07 12:34

Ahoj, nedávno tu jedna maminka také řešila podobný problém. Jí zubař řekl, že budou muset malinký kazík vyvrtat v anestezii. Většinou takhle malé děti dostávají mělkou anestezii, aby z toho neměli trauma. V dnešní době se dentisté snaží mléčné zoubky udržet co nejdéle, aby pak dětem nerostly brzy zuby stálé a nebo aby nebyly dlouho bez zubů. Je ale lepší odstranit kaz malý, než větí, který už pak bolí.
Určitě s ní/ním jdi k zubaři. A neboj, určitě vše dobře dopadne. Jo i geny mají vliv :roll: Držím palečky :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
203
4.2.07 12:39

Dřív v noci pila čaj, teď už jí asi týden dávám, shodou okolností v noci jenom vodu (to jsem to ale ještě netušila, prostě to tam neměla).
A opravdu je to kaz, není to odražení nebo tak, protože to vypadá, jako by tam měla kousek čokolády. U jednoho zubu to má uprostřed, u toho druhýho nakraji.

Fakt jsem z toho úplně hotová. Ale děkuju za útěchu (vvik) :) - tvoje dětičky jsou šikulky, že potom otevřeli a drželi, to u nás to bude horor. Ani mě nechce dovolit se na to mrknout, vždycky jenom s řevem.

Ona totiž má ještě nahoře nějakou divnou tu uzdičku. Má malou mezírku nahoře mezi zubama a přijde mi, že jí tam až na patro vede ta uzdička.
No, jsem zvědavá, co u toho zubaře

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1242
4.2.07 13:07

Ono noční kojení a pití čaje hlavně ze savičky prý může způsobovat zubní kazíky… Nám to řekla i zubařka, kam s malou chodím „na obhlídku“ už od jejích 10m (chodí zároveň se mnou po půl roce)

Naše malá absolutně nespolupracuje při čištění zubů… Ale alespoň se snažím ji to přešmrdlat a ona si pak jen vycucne pastu (dětská Elmex). Po té už má jen převařenou vodu, max. pár granulek Čajánka.

Jak která zubařka to řeší, některá potírá vodičku s fluorem, jiná nechává, jiná se snaží opravit…

Pokud neberete fluoridové tablety, bohatě stačí solení solí s fluorem. Špetka dá potřebné množství fluoru…

Ničeho se nebojte, doktorka to prohlédne a jistě zvolíte ten nej postup. A pokud prohlídka neklapne, tak je možná řešení v tom, chodit častěji, aby si zvykla…

A také nečistit zuby hned po sladkostech - sklovina je naleptaná a snáze se poškodí…
A nezkoumat nehty, může to být kazík, který se zastaví, právě tím fluoridem…

M.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
203
4.2.07 13:13

MirkaV, můžu se zeptat, na co jsou ty fluoridové tablety?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1242
4.2.07 13:28

Fluoridové tablety byly moderní v době, kdy já byla malá… Dávaly se na prevenci zubního kazu. Dnes je už předepisuje jen málokterá pediatrička. I v diskusi, která byla na toto téma založena to potvrdila. Musí se brát do cca 13 let, aby měly nějaký efekt. Což prý někomu nesedí… I naše zubařka je proti nim a raději doporučuje solení solí obohacenou o fluor - je o pár korun dražší než obyč…
Ani pediatrička nám je nenapsala…

Zoubky čistíme Elmexem, pouze jí kartáček lehce přejedeme… v podstatě pouze ovoníme…

Teď jsme někde četla, že základ mléčných zubů je v 2 měsíci těhotenství - to některá těhulka ani netuší, že nosí pod srdcem poklad : ) a na stále zuby se zakládá v cca 10 měsících věku… - to naše malá ještě jogurty nechtěla, tak uvidíme…

Opravdu jí to ničím nerýpej, ani násilím nečisti, pouze lehounce dětskou pastou s fluorem. Počáteční kazík se může i pozastavit a nepokračovat… a noční pití nahradit vodou…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1242
4.2.07 13:34
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
4.2.07 16:44

ahoj Petro, nelekej se, to vůbec nemusí být kazy. my to máme též a taky jsem dělala přesně to stejný co ty, a nejde to dolů. S hrůzou jsem šla k doktorovi a ten řekl, je potřeba, aby se to nezačlo kazit. Předchozí děti to neměly…

druhá Petra

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
4.2.07 16:50

jo a ten doktor mi poradil, že je dobré nechat to zmineralizovat, aby se to tedy nezačalo kazit, a doporučil mi jakýsi elmex gel.

nevíte někdo, co to je, kde to jde sehnat?

druhá Petra

• Citovat
  • Upravit
987
4.2.07 17:11

Petro,
Elmex gel je výborná věc. Prodává se jen v lékárně, je to taková malá oranžová tuba a stojí něco přes 100,–. Ale zas vydrží poměrně dlouho, používá se jen trošku gelu - hodně napění. Mně to zubařka doporučila asi před 3 lety a musím říct, že mi moc pomohla. Hodně jsem trpěla na kazivost zubů (od malička po našich) a co Elmex gel používám, tak jsem za celou dobu neměla jediný kaz. Tak 2× týdně po normálním čištění si tím zuby ještě „přečistím“, potom jen vyplivnout a nevyplachovat.
Ale nejsem si jistá, jestli je to vhodné pro děti…to by chtělo konzultaci se zubařem - i když teď čtu, že u vás to dr. doporučil, takže je to asi ok.
 Terka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1242
4.2.07 17:34

Já to slyšela ve variantě, že dětem to aplikoval lékař…

Sama ho mám doma, vůbec celou :,-(u Elmex a kombinuji s Meridolem…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí