Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Sháním typy jak zabavit mladší v auta na cestu na dovolenou. Zatím teda v plánu rozkouskovaná cesta podle jejího spaní. Ale chci mít něco v záloze.
Ona je ten typ, co se doma zabaví sama. Ale u něčeho soustředěného nevydrží ani 5 minut. Nemluví, takže takové ty slovní hry nejdou. Vzadu se mi dělá blbě., nějaké ukazování v knížce apod. nehrozí.
Vezem přehrávač na DVD, ale pohádky jí moc neberou, čtvrt hodiny a šmitec.
Nejúčinnější zbraň proti nudě bude u ní zřejmě jídlo.
Ale sháním typy na další zábavu.
Teď jsme jeli 7h v autě s dvouleťákem, a zabralo opravdu jenom to jídlo - lízátka, gumový medvídci… Jak jinak knížky a obrázky miluje, v autě je nechtěl ani vidět. Z cesty spal asi 3h dohromady, zbytek byl vzhůru a čučel z okýnka. Chvíli si točil kolečkama u autíčka, které miluje. ![]()
Jinak já jezdím vzadu s ním, a drží mě celou cestu za ruku. ![]()
My zpíváme, to prcka baví - doporučuji i postahovat lidovky a dětské písničky a za jízdy pouštět - dospělým z toho sice za chvilku bude hrabat, ale děti to milují. A s trochou štěstí může poslech i uspat ![]()
@Clarkia píše:
Teď jsme jeli 7h v autě s dvouleťákem, a zabralo opravdu jenom to jídlo - lízátka, gumový medvídci… Jak jinak knížky a obrázky miluje, v autě je nechtěl ani vidět. Z cesty spal asi 3h dohromady, zbytek byl vzhůru a čučel z okýnka. Chvíli si točil kolečkama u autíčka, které miluje.
Jinak já jezdím vzadu s ním, a drží mě celou cestu za ruku.
tak u nás naštěstí jí cokoli, zaberou i ty křupky pro mimina, krájená zelenina…
už začínám počítat za jak dlouho sní pytek kukuřičnejch křupek a kolik jich mám na 12h cesty pořídit. Asi vezmem rakev. ![]()
U nás také zabírá jídlo, občas knížky, zpívání s CD-ideálně kde se nějak k tomu ukazuje třeba prstama na ruce a tak, chvilku vydrží dcera koukat na pohádku a pak miluje hry na mém mobilu. Potom dělat pauzy, ideálně na zajímavém místě. Malá si tam posbírá kupu letáčků a pak si je v autě prohlíží. Teď už si je předem chystám doma, třeba mapku zoo, leták safari, mořského světa, herny…
Zpivani, rikani si toho co umi. Ukazovani v obliceji a tak. Jinak kouka a nas hrich je DUDLIK.
Ipad s pingu a pozarnikem Samem + ruzne jednoduche hry pro nejmensi.
no a samozrejme lizatko a haribo ![]()
@Clarkia Ve dvou letech lízátka a gumoví medvídci? Není to brzo? ![]()
A neber to, prosím tě, jako kritiku, jen mě to zajímá, jak jste k tomu dospěli. Jeslti ti to třeba nevadí, dáváš sladké normálně nebo máte staršího prcka, tak se zkazil i mladší nebo jakpak to.
@rejžička Jak jsme k tomu dospěli? Začali mu to cpát tchánovci už asi v roce a půl, stejně jako čokoládu apod.
Od té doby dostane něco na každý návštěvě. Doma mu to nedopřávám (jen výjimečně), ale na tak dlouhý cestě? Klidně. ![]()
@Clarkia Tak to jo, já myslela, že vám to třeba neva.
Ale v pohodě, tohle je na každém, podle mě třeba trocha sladkého neva, jen to nesmí být každodenně a hned celou tatranku. Kousnout a dost. ![]()
A ja upresnim (abych nebyla za nezodpovednou matku): davam nimm2 lizatka (nebo ty z lekarny z hrozn. cukru za 5,–) v situacich, kdy je urvany a nejde zastavit (nappsledy treba v letadle). jo a v dmku kupuju ty jejich medvidky (ty dostava obcas).
Dvd přehrávač, pokud teda není dítko podobné demoliční četě jako ten náš. Po zapnutí vydržel dvd přehrávač 10 minut do té chvíle, než se chtěl podívat jak to vlastně funguje a urval dvířka. Jinak fajn byla magnetická kreslící tabulka, interaktivní hračky, typu pejsek od fisher price, na prohlížení knížky a nebo karty, opět nám po cestě pár chybí, ale zapůsobily. Jinak sušenky, piškoty a spoustu pití.
Na výživu vcelku dbám, doma sladkosti nevedem vůbec. Ale v aute jim teda na dvanáctihodinovou cestu nacpu cokoli, co jim byť na 10 min zacpe pusu, aby nekvičely. Začnu zeleninou a nemastnýma neslanýma křupkama, na závěr vybalím všechny barevné přeslazené nechuťárny s naprostým klidem v duši i dvouleťačce.
@Black_Orchids píše:
A ja upresnim (abych nebyla za nezodpovednou matku): davam nimm2 lizatka (nebo ty z lekarny z hrozn. cukru za 5,–) v situacich, kdy je urvany a nejde zastavit (nappsledy treba v letadle). jo a v dmku kupuju ty jejich medvidky (ty dostava obcas).
Jo, ty lízátka dávájí malýmu taky.
Ani jsem nedoufala, že jsou nějaký lepší, než jiný lízátka. ![]()