Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
kyblík barevných prádelních kolíčků a druhý prázdný kyblík…zabaví se přeskládáváním sem a tam ![]()
Ahoj, zrovna nedávno tady byla podobná diskuze https://www.emimino.cz/…tetem-95878/?… ![]()
Proč anonym?
Malá se hodně zapojuje do domácích prací. Dneska naplnila pračku (mobil, kartáček na zuby, hračky, papuč atp.) Jinak třeba vyndá nádobí z myčky a uklidí po celém bytě (samozřejmě neumyté) a taky ráda bere důležité dokumenty z našich pracovních stolů a plní funkci skartovačky. Rozhodně bych neřekla, že se mrně nudí (a my taky ne). Kolíčky z kyblíku do kyblíku závidím, u nás je to z kyblíku kamkoliv (hlavně takový kolíček v botě je velmi příjemný..)
![]()
Anonymní píše:
Jak se bavite s rocnim ditetem? Prijde mi , ze se musi docela mrne nudit. Chvilku si cteme, potom hrajeme s panenkou a u niceho moc nevydrzi.
Takovych her preci je. ![]()
Na schovku, ze te chytim a on prede mnou utika, tancujeme, skaceme, stavime kostky, kutalime mickem, posilame auticko, berany berany duc, ruzne jine blbosti, jako ze delam, ze mi neco pada a on se smeje.....
Spis teda zabavuju ja jeho a pripadam si jako klaun, ale cim je starsi, tim to je lepsi a tech her mame cim dal tim vic. ![]()
Naše holka zase vydrží si hrát, když to na ni přijde. Má pár hraček, co jsou favoriti, když s nima začne házet, připojím se do hry a usměrňuju ji. Miluje zpívání. Co zkusit s prckem zajít do nějakýho kroužku? Dělají se i pro takhle malý děti v různých mateřských centrech.. to tě třeba navnadí na nějakou činnost.
kahaja píše:
Malá se hodně zapojuje do domácích prací. Dneska naplnila pračku (mobil, kartáček na zuby, hračky, papuč atp.) Jinak třeba vyndá nádobí z myčky a uklidí po celém bytě (samozřejmě neumyté) a taky ráda bere důležité dokumenty z našich pracovních stolů a plní funkci skartovačky. Rozhodně bych neřekla, že se mrně nudí (a my taky ne). Kolíčky z kyblíku do kyblíku závidím, u nás je to z kyblíku kamkoliv (hlavně takový kolíček v botě je velmi příjemný..)![]()
Tak to ale má být! SUPER. Dítě se zabaví už jen tím, že nás sleduje… naši práci - a dovolit mu „pracovat“ taky… Nikdy mě nenapadlo nějaké „hry“ vymýšlet…
nechat šmejdit po baráku. Tam je přeci tolik zajímavých věcí. Malá mi ťape po domě (já okem bedlivě hlídám), pak se sama vrátí ke svým hračkám. U nás ted frčí knihy a kostky. Nebo si prostě vyhrabe bedny s krámama, v tom sedí, vybírá si a pak jde zase na obhlídku po domě. V tomto věku je dům pro dítko asi mnohem zajímavější než jeho vlastní hračky ![]()
Takhle male dite se pravdepodobne zabavi samo smejdenim a kramovanim v dome.
Ja ale hraju a vymyslim hry z techto duvodu.
Dite si tim prohlubuje smysl pro humor, pokud ho casto bavite a casto se nahlas smeje.
Naucite ho si hrat, kdyz mu ukazete, jak si hrat s ruznymi hrackami, co vse se da delat apod. Samzrejme nejdriv vas k hrani bude potrebovat, ale pozdeji bude vedet, jak na to a bude si hrat samo.
Spolecnym hranim se prohlubuje vas vztah a je to dalsi prilezitost k dotekum, mazleni, kontaktu s ditetem.
Samozrejme, ze nechavam sve dite lozit vetsinu casu po byte, pomaha mi s uklidem apod. Ale i to spolecne hrani je dulezite a melo by probihat kazdy den. ![]()
Přesně, nestačí dítě k hračkám posadit, ale naučit ho s nima si hrát. I s obyčejným plyšákem třeba. Normálně by si jich ani nevšimla, ale když vezmu do ruky např. kozu a začnu, kde má očička, kde má rohy, vemeno atd. tak potom vidím, že po té hračce sáhne a zkoumá ji případně mi ji donese a chce ukazovat:-)
naša maličká sa zabáva chodenim po dome, otvaranim suplikov a skriniek, vyberanim veci, potom ich prenasa..pracka a susicka su favoriti a este ovladace na TV… tie nachadzame v práčke v psej bude, vo vani......zistuje, ze sa zabavi s nahodne najdenymi vecami… viete co je jej najoblubenejsia hracka? platova krabicka zo zubnej nite...... 1000× to otvori a zatvori… a ked tam este aj bola ta nitka, to bolo zabavy...... ale jinak pri nicom nejako dlho nevydrzi........kocky este viac bura ako stavia..... babiky este nehrozia…
awalancha3 píše:
naša maličká sa zabáva chodenim po dome, otvaranim suplikov a skriniek, vyberanim veci, potom ich prenasa..pracka a susicka su favoriti a este ovladace na TV… tie nachadzame v práčke v psej bude, vo vani......zistuje, ze sa zabavi s nahodne najdenymi vecami… viete co je jej najoblubenejsia hracka? platova krabicka zo zubnej nite...... 1000× to otvori a zatvori… a ked tam este aj bola ta nitka, to bolo zabavy...... ale jinak pri nicom nejako dlho nevydrzi........kocky este viac bura ako stavia..... babiky este nehrozia…
U nás frčí, už dlouhodobě tedy, plastové držátko od jídlonosiče. Je ohebné, takže si s ním různě šermuje, pádluje .. vždycky visí na ledničce a jde po něm:-) Další držák je košík s dětskými krémy. Tuby ji děsně berou.
Tak to já mám asi zvláštní dítě,protože mou dceru šmejdění po bytě a krámování věcí nezajímá.Má sice už 16 měsíců,ale ještě sama nechodí,takže nějaké hry na honěnou nepřicházejí v úvahu,stejně jako zapojování do domácích prací.Celé dopoledne ji mám za patami,hraní ji také moc nebaví,takže ji stále musím něco vymýšlet,ale u ničeho moc dlouho nevydrží,takže zakladatelku plně chápu,je to někdy docela únavné.Holt není každé dítko tak samostatné.
Jak se bavite s rocnim ditetem? Prijde mi , ze se musi docela mrne nudit. Chvilku si cteme, potom hrajeme s panenkou a u niceho moc nevydrzi.