Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
My loni cestovali s malým (14 měsíců) do Chorvatska a zabavil ho hlavně dětský notebook od FP a tablet, kde koukal na pohádky…když bylo nejhůř, tak pak vše pro něj neznámé, co měla tchýně v kabelce
ale nám cesta trvala 16 hodin
Naše malá celkově nebaví jízda v autě. Hraní nepřipadalo v úvahu pač je špatně mě
u nás to vyřešil pytel křupek
prohlížení knížel.
Teď jí byla 2 a dali jsme jí do auta tablet a pustili pohádky.
@Ariadne taky cestujeme často na chalupu, kolem 1h30min zabaví knížky, křupky, zpívání. Je to ale peklo. jezdíme od malinka a ne a ne si na to zvyknout.
U nás cestování od roka a půl řeší pohádky. Tablet nemáme, ale po tom, co jsem jela s dcerou sama cca 5h cestu, což byl fakt očistec i na noc, jsem koupila nejlevnější cd přehrávač a je pokoj.
Já cestuju s dětma sama cca 2,5-3 hodiny. Zabaví je jet přes dobu spánku mladšího a když to neklapne, tak jedině jídlo. Takže mám plnou kabelku různého zobání, pitího a mňamek. Pak jen musím uklidit auto ![]()
Tak já ročáka nijak moc nezabavuju, maximálně jídlem
Čtyřletá kouká na pohádku na tabletu nebo si prohlíží knížky.
Ono ročnímu dítěti bude ještě všechno padat z ruky, navíc když je schované za pultíkem sedačky
Myslím, že na hračky zavěšené na předním sedadle nedosáhne ![]()
Já bych asi zpívala, povídala nebo četla pohádky+ukazovala obrázky, syn miluje zvířátka z dupla. S krokodýlem si vydrží hrát i 20 minut
nebo s letadlem. Točí mu vrtulkou a je klid ![]()
My jedeme za tyden, cesta 14h, koupila jsem po bazarcich telefon od FP, volant, mluviciho pejska a mazaci magnetickou tabulku na kresleni, potom nejake knizky a casopisy, vyhoda, ze nase deti jsou knihomolky. A mame i dvd, cd… Tak uvidime, jak to zvladneme
Tak u nás se většinou jezdí za spánku mladšího, pokud je ale cesta delší, nebo se jede tam a za chvíli zpět, tak je vyspanej a většinou nepomůže nic - takže jedeme za hurónského řevu
občas, když neřídím, tak pomůže kojit - akorát jsem tam natočená jak paragraf, takže mě pak bolí záda - a stačí i chvilka a je zas na určitou dobu klídek - ale nesmím ho vyndat ze sedačky, takže když řídím, tak prostě kojení nepomůže, jakmile zastavím, tak chce vyndat a pak ryčí ještě víc, když ho vracím
nejvíc by mu vyhovovalo, kdyby mohl řídit se mnou - ale to má fakt smůlu
tenhle víkend bylo několik výjezdů kolem 2 hodin - tam a zpátky a znovu - a při jedné z cest řval po celou dobu, a teď chraptí
jinak na holku v tomhle věku zabralo cokoli - miluje cestování doteď - stačí nějaká dobrůtka, hračky, knížky, zpívání
no a nejhorší je, když spustí oba najednou (holka je většinou solidární, pokud je unavená a to pak taky nepomáhá nic - jen vyčkávat, jestli se jí podaří usnout)
Naše malá měla ráda magnetickou tabulku na kreslení. Osvědčily se mi nové hračky, které ještě neviděla, maňásci a leporela.
@Ariadne My cestujem každý dva měsíce od synových 4 týdnu jedeme 800 km. Většinou jezdíme v noci nebo pozdě odpoledne, kdy je unavený. A v autě si moc nehraje. Maximalně si jezdí s autíčkem. Jídlo ho zabaví nebo dvd přehravač je super věc
Ahoj, chystáme se v létě na dovolenou a já bych chtěla našemu malému (bude mít 15 měs.) koupit nějakou novou neokoukanou hračku, aby se cestou zabavil. Máte tip na něco, co vaše ratolesti fakt baví? Náš má rád doma zatloukačku, knížky, tatrovku a samozřejmě věci co blikají a vydávají zvuky. Tak uvažuju právě nad něčím interaktivním. Při poslední cestě, co jsme jeli cca 300 km se bavil jídlem, koukal z okna, trhal časopis, pak se nudil a řval
Díky za tipy ![]()
@caramba Doporučuji quiet book, ideálně ušitý na míru přímo pro dítě, podle toho, co ho baví. My měli objednaný z Fleru od jedné šikovné paní, kdyžtak Ti v případě zájmu pošlu do SZ odkaz na její profil.
Jinak u nás zabírá jídlo
a ukazování věcí v knížce - jednoduché obrázkové leporelo např. s obrázky zvířat. I když dcerka pořádně nemluví, tak už umí vydávat citoslovce zvířátek, takže ji zkouším, jak které dělá apod.
Z knížek jsou výborná i leporela od Svojtky (minipedie) s pohyblivými prvky, ty se holčičce už v tomhle věku fakt líbily.
V nejhorším případě pak spolehlivě zabaví chytrý telefon, kde si dítě může prohlížet fotky či videa členů rodiny či svoje, popř. koukat na nějaké kratší pohádky.
@caramba zvaž, zda zvládnete při jízdě autem jakékoliv zvukové interaktivní hry. Na chvíli to jde, ale ne na dlouho.
Jinak my jsme jeli do Itálie, když dceři bylo 18 měsíců, zabavili jsme ji koukáním z okna - např. hledáním bagru/traktoru/benzinky apod. a jejich počítáním - dcera ráda počítala věci. Pak na chvíli jsme ji zabavili jídlem, ale měli jsme naplánované pauzy, při kterých se dcerka proběhla a my protáhli. Ale také je pravda, že toho měla po celým dni plné kecky a druhý den měla, byť na krátkou cestu, sednout do auta.
Takže já bych po cestě naplánovala pauzy, k tomu nějaké proběhnutí. Do auta bych vzala knížku, klidně jednu interaktivní hračku (hrací, mluvící), tablet s pohádkami, CD/mp3 s dětskými písničkami, které má oblíbené, jídlo, pití. Také je možné s ní hrát hru „Jak dělá…“ a říkat zvířátka a dítko jak dělá.
Moje zkusenost, ze nejaky vetsi sroub a matka, treba jako byvaji louskacky na orechy, muze v tomhle veku zabavit na dost dlouho na to, jak je to skladne. Ale nektery deti to zas nebavi vubec
U nas je ted na cesty nejlepsi ruzne skladani z papiru - lodicky, cepice, parniky… (ja skladam, syn (cca 3 lety hlavne rozklada a tak porad dokola). Smartphone byl mezi rokem a dvema taky super (s vypnutym zvukem), ale ted se mu z nej za jizdy dela spatne ![]()
Ahoj všem,
v červenci se chystáme s malou na dovolenou v Čechách a čeká nás cestování autem cca 4-5h. V té době jí bude čerstvě rok a řešíme, jak ji v autě zabavit.
Sedí už po směru, máme pultíkovou sedačku a je v ní ještě trochu zapadlá, takže výhled má zhoršený.
Teď zpíváme, koukáme na tátu, jak řídí, hrajeme si se závěsnými hračkami, ale není to ono. Číst asi není moc vhodný, aby jí nebylo špatně.
Našla jsem tyhle hračky, tak jestli máte zkušenosti s nimi nebo s nějakými jinými, tak budu ráda za další tipy a rady.
http://www.malvik.cz/…lant-do-auta
http://www.malvik.cz/…sele-nozicky
Připojím ještě dotaz na homeopatiky kvůli zvracení. Nám zvracela, když jezdila proti směru. Teď už ne, jen se občas zakucká a navaluje se jí. Mám koupené Coculine. Pomohly vám? Jak jste to dětem podávaly?
Díky za odpovědi