Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Zdravím.
Mám trochu netypický dotaz na zdejší poradnu, ale vzhledem k tomu, že sem chodí různí lidé, tak to třeba bude někdo vědět.
Zajímalo by mne jak je to s nutností mít nějaké zabezpečení (mříže na okna, kamerový systém), jestliže se rozhodnu, že budu doma v přízemním bytě legálně uchovávat střelné zbraně.
Víte o tom někdo něco?
Manželovi jsem kupovala k narozeninám tento trezor http://www.postovni-schranky-dols.cz/…ickym-zamkem s certifikátem, myslím že jiné zabezpečení běžných zbraní není potřeba, pokud nevlastníte nějaké pro které je nutná vyjímka ze zákona, pak mříže a pancéřové dveře potřeba jsou ![]()
@Brontik § 58
Zabezpečení zbraní a střeliva
(1) Nošené nebo přepravované držené zbraně kategorie A, B anebo C nebo střelivo do nich
musí být pod neustálou kontrolou držitele zbrojního průkazu nebo držitele zbrojního průvodního
listu pro trvalý vývoz, dovoz nebo tranzit zbraní nebo střeliva, který přepravu realizuje. Nošené
nebo přepravované zbraně kategorie D a střelivo do těchto zbraní musí být pod neustálou
kontrolou jejich oprávněného držitele.
(2) Držené zbraně kategorie A, B nebo C uschované, uložené nebo uskladněné (dále jen
„přechovávané zbraně“) v počtu do 10 kusů nebo střelivo v počtu do 10 000 nábojů se
zabezpečují uložením do uzamykatelné ocelové schránky nebo uzamykatelné ocelové skříně
nebo zvláštního uzamčeného zařízení, pokud tato schránka, skříň nebo toto zařízení splňují
technické požadavky stanovené prováděcím právním předpisem. Ustanovení tohoto odstavce se
nevztahuje na přechovávané zbraně kategorie B nebo C v počtu do 2 kusů nebo střelivo v počtu
do 500 nábojů, které je však držitel těchto zbraní a střeliva povinen vhodně zabezpečit proti
zneužití, ztrátě a odcizení.
(3) Více než 10 přechovávaných zbraní nebo více než 10 000 nábojů se zabezpečuje v
a) uzamykatelném skříňovém trezoru, pokud splňuje technické požadavky stanovené
prováděcím právním předpisem, nebo
b) uzamčené místnosti nebo samostatném objektu, pokud splňují technické požadavky
stanovené prováděcím právním předpisem.
(4) Více než 20 přechovávaných zbraní kategorie A, B nebo C nebo více než 20 000 kusů
střeliva se zabezpečuje v uzamčené místnosti, samostatném objektu nebo komorovém trezoru,
pokud jsou chráněny elektronickým zabezpečovacím zařízením a pokud splňují technické
požadavky stanovené prováděcím právním předpisem.
119/2002 Sb.
ZÁKON
Pokud máš doma legální zbraně, tento zákon bys měla znát. ![]()
Měla by si je mít v trezoru. Já osobně mám jen zbraně kategorie D to jsou airsoftové zbraně. Nemusím ji mít nikde schovanou, ale platí i pro ně pravidlo, že nesmí být viditělná. Doma jí mám úplně nahoře ve skříni aby na ní děti nemohli, ale i tak z toho nemám nejlepší pocit
@Aspera
jsi úžasná. ![]()
Zákon neznám, neb žádné střelné zbraně nemám a mít se nechystám.
Ale máme tu souseda a ten nás přesvědčuje, že musí mít na naší společný fasádě kamerový systém, že to po něm chtějí policajti… A pokud ne kamery, tak mříže. A zdůvodňuje to tím, že je sportovní střelec a myslivec a má zbraně. (jaký samozřejmě netušíme)
Tchán, taky myslivec na ne koukal jak z jara…
Tak si říkáme, jeslti nás soused tak trochu nehoupe…
Samozřejmě se nikoho nezeptat a navrtal nám zatepkenou fasádu… (měl by mít souhlas ostatních, o dalších náležitostech ani nemluvě)
@Brontik tak pokud je sportovní střelec a myslivec, tak by měl logicky mít pouze zbraně kategorie B a C a na ty mu stačí to co jsem citovala dle počtů. Mříž, ani kameru mít nemusí. Osobně si myslím, že takové zabezpečení by spíš volalo, přijďte se podívat co tu mám. Jediné co mě napadlo, aby musel mít mříž, tak kdyby si chtěl udělat z nějakého pokoje trezorovou místnost, ale ani tam nepotřebuje kameru.
@Brontik a tím že nemáš zbraně beru zpět, že bys měla znát ten zákon. ![]()
@Brontik tak to vás slušně houpe
u nás v domě mají zbraně určitě 3 lidi a kamery tu nemame ![]()
Abych nezapomněla, děkuji všem, @Aspera má body navíc za paragrafy
![]()
@Brontik vyraž na něj s vytištěným paragrafem ze zákona a ať ukáže kde to je. ![]()
@Aspera píše: Osobně si myslím, že takové zabezpečení by spíš volalo, přijďte se podívat co tu mám.
Hele, já mám pocit, že je tam vysloveně láká… Je to přízemnín byt, v boční ulici, plot přeskočí kdokoliv…
Na zvonky si nalepil samolepku včetně titulu (aneb, koukněte se ke mne, jsem tu nový a budou u mne prachy) a celkove má zajímavé chování (jeho povolání raději zmiňovat nebudu, ale odpovídá chování
)…
Ad zvonky, je jediný, kdo si tam titul dal, i když ho má polovina lidí v baráku… A to je prý pozvánka pro zloděje… ![]()
@Aspera píše:
@Brontik vyraž na něj s vytištěným paragrafem ze zákona a ať ukáže kde to je.
To už přenechám sousedce, co to po mně převzala a si určitě vezme na pomoc človíčka ze správy… Mimochodem ten soused bydlí pod námi a doufám, že je hodně pracovitý a nebude v létě moc vysedávat na terase
(oba jsou kuřáci a já bych si ráda alespoň někdy otevřela okno…)
Pokud máš dvě zbraně, můžeš je mít kdekoliv, pouze zabezpečené. Tzn. mám je uložené ve skříni tak, aby o nich nikdo nevěděl a na první pohled je ve skříni nenašel. Pokud máš tři, musíš mít trezor s akreditací státní zkušebny. Od určitého počtu trezorovou skříň a místnost. Mříže na oknech nebo kamera opravdu být nemusí. Pokud budeš mít zbraně vystavené na očích a někdo je ukradne máš průšvih, nesmí se k nim dostat nepovolaná osoba. Střelci to řeší vesměs trezorem.
Srhnu to, soused z nás dělá pitomce…
To se máme na co těšit…
![]()
Pokud ty kamery snímají prostor, který je ve společném vlastnictví a vy se po něm pohybujete, pak na kamery potřebuje vaše svolení. Pokud o něj nepožádal nebo se jeden jediný člověk vyjádřil proti, pak tam nesmí být. Pár takových frajírků, co na sebe potřebují upozorňovat znám taky. Díky nim se na nás, držitele zbraní, dívají ostatní skrz prsty. Pevný nervy.