Začátky - kamenná prodejna

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
12.11.13 18:19

Začátky- kamenná prodejna

Dobrý večer,
Jsem do konce února na RD. Ráda bych zkusila podnikat, ale nemám zkušenosti a snažím se získat co nejvíc informací. Vím, kde v Praze jsou dobré prostory pro kamennou prodejnu určitého zboží. Momentálně budu jednat s vedením centra ohledně podmínek a ceny pronájmu. Zjistila jsem od pár dodavatelů a výrobců jejich VOC a smluvní podmínky. Tento týden si chci zařídit ŽL. Ale protože jsem stále do konce února na RD, tak to nejspíš bude jako vedlejší činnost. Jestli jsem správně pochopila, tak sociální a zdravotní nemusím platit do té doby. Ale jak to po tom co mi skončí RD. Pochopila jsem, že budu muset živnost změnit na hlavní. Je to tak? Pak jsem nějak nepochopila, jak je to dál s pojištěním… Pak moc nerozumím ani tomu jak je to s daněmi do roční částky 1000000Kč. Čím víc toho čtu, tím víc mám v tom bordel…
Prosím o zachování anonymity.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
74217
12.11.13 18:21

Nezakládala si včera podobnou diskusi? Něco takového tu bylo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.11.13 18:35

@Kelsey ano, ta včerejší diskuze se týkala kontaktu s dodavateli. Dnes zjišťuji další informace.

• Citovat
  • Upravit
3400
12.11.13 19:05

Rodičovska dovolena a placení sociálního a zdravotního nemá nic společného kromě toho, ze je to považováno za vedlejší činnost. Jinak samozřejme sociální a zdravotní platíš jako osvc i na rodičaku a to dle přiznání. První rok zálohy platit nemusíš a pak se počítají zpětne a připadne doplatis.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.11.13 19:05

Mám třeba bordel konkrétně v tomhle. Pokud můj obrat za 12 kalendářních měsíců nepřesáhne 1 milion korun jsem osvobozena od DPH? V praxi to znamená, že zboží ze začátku mohu nabízet bez DPH? a jakmile se třeba dostanu s obratem přes tuto částku jsem povinna vést DPH?

• Citovat
  • Upravit
3400
12.11.13 19:07

Dale už te moc nechápu :) nepletes dane a DPH? Pojištění vůbec nevím co myslíš. Asi pojištění prodejny?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3400
12.11.13 19:10
@Anonymní píše:
Mám třeba bordel konkrétně v tomhle. Pokud můj obrat za 12 kalendářních měsíců nepřesáhne 1 milion korun jsem osvobozena od DPH? V praxi to znamená, že zboží ze začátku mohu nabízet bez DPH? a jakmile se třeba dostanu s obratem přes tuto částku jsem povinna vést DPH?

Aha, ano. Ale pokud budeš mit obchod, tak je lepší se k DPH přihlásit, protože předpokládám, že většina dodavatelů budou plátci DPH.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.11.13 19:39

@Barusak78 jsem opravdu laik :oops:. Omlouvám se, pokud zním nějak zmateně, ale nejspíš se mi pletou pojmy. Jsem 6 let doma a opravdu nepobírám moc věcí. Napíšu to polopatě. Asi potřebuji vysvětlit jak krok za krokem postupovat (snad už pak to pochopím a bude to v pořádku). Takže: Zařídím ŽL, tam už vidím v registračním formuláři kolonku tázající se na místo podnikání a provozovnu ( nemám ji zatím dohodnutou, nemám nájemní smlouvu v ruce)(ale IČ potřebuji ke komunikace s případnými dodavateli…)- takže nevím co zde napsat, místo bydliště? Udělám daňovou registraci, oznámení na správě sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovně. Oznámení pracovního místa- nyní nemohu vyplnit. ŽL (IČ) sice potřebuji už teď pro lepší komunikaci s výrobci a dodavateli, ale prodejnu a pracovní místo budu mít třeba až v lednu, max. únoru…Takže tyto kolonky lez doplnit později? Tak dejme tomu, mám už iČ, smlouvu o pronájmu a nyní budu objednávat zboží a vybavovat prodejnu. Takže ze začátku stačí uchovávat všechny faktury, jednoduché daňové doklady a odvádět za zaměstnance…

• Citovat
  • Upravit
barbaruška
12.11.13 21:24

Začala jsem podnikat před necelým rokem (byla jsem ještě zaměstnanec do konce výpovědní lhůty) měla jsem tedy podnikání jako vedlejší činnost a zálohy neplatila - podobné to bude u Vás. Zálohy byste měla začít platit až po skončení RD. Na zdrav poj. i soc. Vám řeknou kolik (zezačátku minimální záloha), dají číslo účtu a variabil. symbol. Zajdete si vyřídit IČ, do adresy jsem také uvedla trvalé bydliště - toto bude Vaše fakturační adresa, která bude uvedená na fakturách, které Vám vystaví pak dodavatelé. Provozovnu zatím neřešte, až budete mít prostory, zajdete jen na magistrát nahlásit a vystaví Vám o tom papír. Finančák jsem už neřešila, magistrát to nahlásil sám (raději se ale optejte) Přijde Vám domu od nich papír s přiděleným DIČ (bude to CZ a za tím Vaše rodné číslo) Pokud se rozhodnete být neplátcem danní (většina začínajících podnik. to tak má, já také) nikam to DIČ neuvádějte (na žádnou fakturu). Já zatím plátcem také nejsem - nakupuju zboží klasicky s DPH, pak ho prodávám, ale DPH na prodejních fakturách nebo paragonech nikam neuvádím. (Už ho neřeším) Vysvětlit Vám přesně rozdíl mezi plátcovstvím a neplátcovstvím bohužel moc nekokážu, sama v tom zatím trochu tápu. U toho neplátcovství je levnější účetnictví - je to pouze daňová evidence a je jednodušší. Plátcovství se prý víc vyplatí, ale pokud nebudete mít nějaký velký obrat, asi to moc nepoznáte a akorát dáte za zpracování účetnictví víc peněz. (Ale jak jsem psala - do plátcovství jsem se ještě nedostala, tak v tom nemám moc přehled)

• Citovat
  • Upravit
barbaruška
12.11.13 21:25

Hlavně bych Vám ale doporučila najít si dobrou účetní, ta Vám v těch začátcích hodně poradí. Jinak zatím uchovávejte všechny faktury, se zaměstnanci neporadím, ty nemám

• Citovat
  • Upravit
3400
12.11.13 22:59

Ja myslím, že opravdu nejlepší bude, když si někde poblíž vyhledáte účetní. Ta vám v mnohem poradi a vysvětlí, beztak ji budete bezesporu potřebovat. Zvláště jestli chcete mit i zaměstnance. To je asi jeden z prvních kroků co je třeba udělat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat