Odečet na děti při neschopence

Anonymní
11.11.13 19:40

Odečet na děti .. při neschopence

Ahoj, prosím o radu jestli s tím máte zkušenost. Manžel je na neschopence, ale mě by zajímalo, zdali přijde o měsíční úlevu za děti? Dělá mu to skoro 3 tisíce o které se mu zvýší měsíčně příjem, neboli sníží odečet ze mzdy.
Děkuji :)

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
15814
11.11.13 19:48

Jenom z nemocenské se daň neodvádí, takže z ní není možné slevu uplatnit. pokud je nemocný jenom část měsíce a za část má normální příjem ze zaměstnání, tak v něm mu slevu uplatní. pokud bude nemocný celý měsíc (nebo i déle), tak si může po konci roku (teď mám výpadek - do poloviny února?) požádat zaměstnavatele o roční zúčtování daní a tam mu budou slevy jak na poplatníka, tak na děti, uplatněny i za měsíce, kdy neměl zdanitelný příjem a o peníze tak nepřijde.

tohle platí, pokud jeho roční mzda bude větší, jak polovina mzdy minimální - bylo to ročně 48 tisíc (hrubého), teď nedávno minimální mzdu zvyšovali, takže to bude o něco málo víc. pokud by za celý rok měl méně, neměl by nárok na bonus na děti, ale jenom na slevu (tzn. dostal by vráceno jenom tolik, kolik zaplatil na daních).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.11.13 21:16

Děkuji za názor :). Ještě máme jeden otazník.. jak se vypočítává neschopenka? 3 dny nic, do 21 dne platí zaměstnavatel a pak od 22. dne sociálka. Manžel už má vyměřovací základ i vyměřenou dávku na den. Teď máme různé názory, já tvrdím, že je to trvalé, jiní tvrdí že se tato dávka bude ještě zvyšovat.
Nevíte jak to je?

• Citovat
  • Upravit
15814
11.11.13 21:59

Tak já už poslední roky mzdy nedělám, takže netuším, jak to přesně vychází. ale v podstatě platí toto:

• zaměstnavatel platí prvních 21 pracovních dní a to tak, že platí náhradu pouze za zameškané směny (tedy pokud člověk pracuje pouze od pondělí do pátku, tak i náhrada je za dobu od pondělí do pátku). první tři zameškané směny (maximálně však 24 hodin) jsou neplacené. vychází z průměru pro náhradu mzdy jako např. za dovolenou, tedy vypočtenou z předchozího kalendářního čtvrtletí
  • OSSZ pak vyplácí nemocenskou, která se počítá z 12 měsíců, které předcházely nemoci a platí se za dny kalendářní (tedy i dny, ve kterých žádná směna být neměla, takže třeba i za víkendy).

tedy obě náhrady se vyplácí z úplně jiných obdobích, tedy v každé vyjde úplně jiný průměr. takže pokud zaměstnanec onemocněl třeba v listopadu 2013, tak zaměstnavatel vyplácí náhradu podle průměru z období 7-9/2013, zatímco OSSZ z 11/2012-10/2013.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.11.13 22:08

No, mě šlo spíš o to, jestli ta denní částka, kterou teď ossz vyměřila je konečná. Jestli se nebude nějak zvyšovat, to totiž všichni tvrdí.
Sestra tvrdí, že první měsíc od ossz jí to (odhadem) dělalo půl platu, druhý 3/4 a třetí měla asi o 1000méně než plat. Jenže to je taky už 2roky zpět.

• Citovat
  • Upravit
15814
11.11.13 22:42

Ne, teď už by nemocenská měla být po celou dobu stejná (na den, liší se podle počtu dnů v měsíci).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
nepřihl. Já
12.11.13 00:13

Manžel marodí už rok a částka je pořád stejná, resp. denní dávka.
Výše nemocenské se pak odvíjí od počtu dnů - zda je 28 (únor) nebo 30 či 31 dní.
Takže příklad: máš třeba denní dávku 255,– Kč, tak za říjen, kdy bylo 31 dní dostaneš 31×255 = 7905,– Kč.
Odpověď na tvou otázku, DENNÍ DÁVKA JE POŘÁD STEJNÁ:mavam:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
12.11.13 18:51

Tak teď jsem z toho dost jelen :D. Neschopenka se platí i za víkend???

• Citovat
  • Upravit
nepřihl. Já
15.11.13 17:18

Jo :D

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat