Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj. Takže si jdu opet pro radu.
muj syn - 20 mesicu, ma posledni dobou venku nebo na nakupu zachvaty vzteku.
Popisu situaci z dneska: sli jsme nakoupit do lidlu. Jsme zvykli, ze cestou tam jede v kocare (aby mi nelital po obchode a nebral tam veci, kdyz bych ho nechala jit pesky a pred nakupem ho chtela dat do kosiku nebo do kocaru, bylo by sakra zle a tezko bych snim nakoupila, takze to delame takhle). No vzdy cestou zpet chodil za rucku pesky. Ale posledni dobou je jak na zabiti.
Treba dnes jsme vysli z obchodu a ja se ho ptam: „Tonicku pujdes tapkat?“ A tim to zacalo. Zacal se vztekat (zatim celkem mirne) a kroutit v kocare. Tak jsem se zkusila rozjet, ze treba chodit nechce. Nezabralo to, tak jsem ho zkusila vyndat stim, ze chce teda asi ven z kocaru.. no a on se na me zacal sapat, ze chce nosit. Rikam mu, ze ho nosit nebudu a ze bud pojede v kocarku, nebo pujde pesky. Pesky sel, ale rval u toho a furt se mi sapal po nohach, tak jsem ho dala zpet do kocaru a asi deset minut mi trvalo, nez se mi ho podařilo pripoutat, jak byl vzteklej a rval a pral se semnou. Takhle mi pak rval celou cestu az domu. ![]()
On vzdycky vylozene tak hodne jeci, vrci, vzteka se fakt moc a vsichni vzdycky koukaj…
on je vzdycky celej rudej, zpocenej a dnes se malem pozvracel ![]()
Ja fakt nevim, co snim mam delat a jak na tohle reagovat. Nejradsi bych mu dala vzdycky na zadek!! :-/ posledni asi dva tydny tohle dela skoro pokazdy, kdyz snim nekam jdu. Posledne mega scena v tescu a my stredem pozornosti samozrejme. Ted chtel treba nest, ale zacal se vztekat uz jen kdyz jsem se ho zeptala, jestli chce chodit. Jindy ani nevim, proc se zacne vztekat. Proste mam nekdy pocit, ze zacne zniceho nic, nebo ze mu staci strasne malej podnet. Jako treba otazka nebo jediny slovo… driv se taky vztekal, ale ne tolik a chtel vzdycky chodit. Kdyz jsem ho vyndala, prestal. Ted chodit nechce a jecet jen tak neprestane. A ja vubec teda vlastne ani nevim co chce
a hlavne nevim jak se mam v takovych situacich na veřejnosti chovat.
Mimichodem on kdyz zacne rvat, tak vydrzi rvat a opravdu silne se vztekat treba i hodinu, dve…proste neprestane, dokovad nedojedem treba domu a je vazne schopnej rvat uplne celou dobu!!
jsem z nej na prasky a nejhorsi je, ze mam normalne uz i strach snim nekam jit
a pritel, ten uz snami nechce chodit vubec. To jeho vztekani dost spatne snasi :'( achjo.
Chtela bych, aby jsme chodili ven vsichni a aby jsme chodili na pekny procházky a v klidu..a ne takhle! ![]()
A moc se omlouvam, ze je muj prispevek tak dlouhy..
potrebovala jsem se z toho zaroven vykecat..
Je to normální, až v Tescu uvidíš takhle se vztekat někoho jiného, věř, že to budem třeba my:-) Důležité je zachovat klid, nebrat to osobně, občas se podaří záchvat vzteku zastavit jídlem - rohlík do ruky. Děti to dělají, když jsou unavené, hladové, když si neví rady samy se sebou… některé děti to dělají furt, ale věř, že nakonec všechny z toho vyrostou. Druhý syn byl na tohle expert ještě ve školce, dnes už je to šikovný školák a vzteká se akorát, když má utřít nádobí:-)
@zuzkasim píše:
Je to normální, až v Tescu uvidíš takhle se vztekat někoho jiného, věř, že to budem třeba my:-)
Nebo my
![]()
Neboj, ono to přejde.
Období vzdoru je prostě náročné. Člověk se musí obrnit pevnými nervy, trpělivostí a zkrátka to přežít. Děti se v tomto věku rychle rozvíjí, ale jejich nezralá nervová soustava jim nedovolí jinak, než reagovat takto. Oni kolikrát sami neví, co chtějí, jsou dny, kdy je špatně úplně všechno… chce to nastavovat nějaké mantinely, pravidla, né že jednou tak a podruhé onak. Každé dítě je jiné, takže ke každému se musí přistupovat naprosto individuálně. Co platí na jedno, neplatí na druhé. Univerzální návod není.
Se starším (3,5 roku) to nejhorší máme za sebou, mladší v tom lítá už od nějakých 10 měsíců, kdy u něj začaly šílené ataky vzteku (rozbíhání se proti zdi, mlácení hlavou do země, do zdi… apod) a to nejlepší nás teprve čeká.
Má aktuálně 18 měsíců a je to teda oříšek. Kromě toho, že je opravdu hodně impulzivní, tak je i šíleně živý a pořád v pohybu, takže je to dost náročné dítě. Kočár je za trest (vystupování za jízdy znám moc dobře
), tam on už být nechce, dokáže ho vyprovokat i zavření domovních dveří nebo nasazení rukavic… řve, sundá si je a pak následně zase řve, že mu mrznou ruce
. Chodíme s řevem po venku velmi velmi často. Ty klidné dny bych spočítala na prstech jedné ruky.
Nebude to trvat věčně. ![]()
Prvni a druhy syn toto delali, drzelo se jich to celkem dlouho. Dneska jsem mela dost neprijemne deja vous s druhym, ma 3,5r a najednou vsechno spatne, nechce do parku, nevhce jit po silnici, chce k reznikovi, nechce k reznikovi, atd, no ke konci za mnou klusal, jecel a ja ho ignorovala, bych ho musela kousnout.
Lidi kolem neresim, jim je do toho prd, snazim se oznamovat predem, co bude, byt duslefna, nedelat ustupky v zajmu klidu, stejne by nebyl. Petilety z toho vyrostl, trilety tez, dney to byla vyjimka, a dvoulety vzdoruje spis jen aby se nereklo a nema to tak desne jako meli bracvhove.
Ahoj
, moja mala (tiez ma 20 mesiacov) robi uplne to stejne. Ked ideme do obchodu sedi vacsinou v kocari, pak ju vylozim aby mohla behat. Prejde kusok a zacne sa mi pliest pod nohy a pyta sa na ruky. Ked jej poviem, ze bud bude behat alebo ju posadim do kocara, tak zacne robit cirkus. Sadne si na zem(ona sa nehadze lebo vie ze to boli) a snazi sa zahryznut do niecoho. Vonku hryzie vascinou seba, doma si lahne na zem a hryzie do zeme alebo do steny
Uz sa mi s nou ani nechce chodit von, lebo aj ked ide po svojich, tak furt niekde zostane stat. A potom uz len hukam, ze pod a nestoj a podobne. Ona velmi dobre vie, ze ma to vzdy totalne nasere, tak kuka a este sa aj smeje
Dufam, ze tato faza nebude dlho trvat, lebo ma z toho porazi
![]()
Ja bych se ho na nic neptala, nez ho to obdobi prejde. proste ho nech v kocaru, az se zacne domahat, ze chce jit ven, tak dat na nohy. ja mam pocit, ze cim vic se clovek deti a pta a dava jim na vyber, tak tim je to horsi.
ne ze bych byla proti svobodnym rozhodnutim
moje vychova je docela benevolentni, ale proste mam pocit, ze oni si v tom veku spoustu veci neumi prebrat v tech hlavickach a vlastne vubec nevi, co chteji a ten „stres“, ze se maji rozhodnout je rozciluje.
to je jen vystrel do tmy, mozna ze u nej je to jine. ale ja u sveho syna vnimam, ze nekdy kdyz mu dat vybrat, tak on znejisti a najednou zacne skoro natahovat, ze proste nevi. nastesti je trochu starsi a hlavou do zeme uz nemlati (to mu vydrzelo asi pul roku)
@Fima ti co pises je skoro jak my. Z kocaru mi malem nedavno vyskocil a to hlavou na zem, kdyz jsme byli v Motole na vysetreni
nastesti jsem ho stihla chytit za kalhoty
je taky desne zivej a taky je dost narocnej…
nejlepsi je, ze asi 10 min po tom, co jsme prisli domu, ke me prisel, delal mi mala a daval mi pusinky. Asi se chtel omluvit nebo co
je to peknej rostak, vzdycky me tak nazlobi a pak dela toto..
ja doufam, ze se zase brzy trochu srovna.. ted je to zatim nejhorsi obdobi, co jsme zatim meli. I kdyz se dost vzteka snad odjakziva, tak ted je to fakt extrem..
@Ali-Ali taky jsem si rekla, ze se hi uz na nic ptat nebudu. Ale jeste nedavno, kdyz jsem se vzdycky takhle zeptala, tak byl stastnej a sel tapkat. Ted ho to rozčiluje
fak se na nej vyprdnu a je to.. i kdyz nekdy zacne fakt abi nevim proc
sedi vklidu v kocarku, jdeme obchodem a najednou se zacne vztekat…mozna jestli neco zahlidne vzdycky a chce to
nevim. Kazdopadne je to hrozny.
@Mäuschen presne co pises, on kolikrat rve a jde kolikrat videt, ze to nemysli uplne vazne a po ocku me sleduje. Kdyz se na nej kouknu tal rve jeste vic, kdyz si ho nevsimam, rve stejne porad a pozoruje me…
@zuzkasim @Bekyn i kdyz to nikomu nepreju, jsem trochu rada, ze v tom nejsme sami
ale ty lidi, jak vzdycky vejraj jsou vazne uzasny
nejlepsi je, kdyz k tomu vejrani pridaj jeste nejaky chytry reci. To bych vzdycky vrazdila
@veronika6913 píše:
@zuzkasim @Bekyn i kdyz to nikomu nepreju, jsem trochu rada, ze v tom nejsme sami![]()
ale ty lidi, jak vzdycky vejraj jsou vazne uzasny
nejlepsi je, kdyz k tomu vejrani pridaj jeste nejaky chytry reci. To bych vzdycky vrazdila
@Bekyn jo, to mas asi pravdu
a na lidi se vyprdnu…nebo se pokusim si jich zkratka nevsimat
moc diky za podporu ![]()
@veronika6913 to sa stalo aj mne, tiez sa mi raz plietla zase raz pod nohy, lebo chcela na ruky a po prvotnom cirkuse som ju teda na chvilu na ruky zobrala a ona ma zacala objimat a bozkavat
som myslela ze odpadnem
Normalne ked jej poviem aby mi dala pusu, tak vacsinou neda, len ked ona chce, tak pride a da pusu.