Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj. Minulou středu jsem nastoupila jako učitelka do MŠ. Mám 2-3 leté děti. Odpolední byla v pohodě, ale dneska jsem měla poprvé ranní a musím říct, že jsem úplně vyřízená. Bylo to fakt náročné a měla jsem chuť zabouchnout dveře a už se nevrátit. Ve třídě byl chaos, ráno děti nechtěly jít do třídy protože jsem tam nová a ráno jsem tam ještě nebyla, pořádně mě neposlouchaly (jsem sice přísnější ale některé děti prostě nemají respekt). Ale říkám si, že to nesmím vzdávat hned na začátku, ale ty ranní jsou pro mě obzvlášť těžké, hlavně skrze ty přípravy na činnosti. Pochopit jak to má probíhat a nějak to udělat aby je to bavilo a zaujmout je a ještě napasovat k tématu. Kolegyně je úplně skvělá se vším mi pomáhá, ale když tam jsem musím si už dělat program sama a nějak si poradit. Nemám v ruce vůbec nic a pořádně sama nevím jak to uchopit. Teprve dálkově studuji, ale k praxi jsem si zatím ze školy nic moc neodnesla. Snažím dr maximálně pozjišťovat a dovzdělat, ale nejde to za den. S dětmi už jsem pracovala ale ve školce skrze ty přípravy a činnosti je to pro mě těžší. Říkám si jestli je to vůbec pro mě. Jak jste na tom třeba byli ze začátku vy? Je to normální nebo se na to prostě nehodím? Případně co pomohlo vám? Jak si získat ten respekt? ![]()
Díky moc za rady
Dia
Podívejte se na recenze své mateřské školy na eMimino.cz »
To je jen začátek, až si to logistivky pořešíš, tak to bude lepší. Požádala bych kolegyni v nějakém klidném okamžiku o organizační typy.
Přeji pevné nervy
.
Ja jsem začínala ve smíšené třídě, těžko říct, co je těžší - popravdě asi tvoje situace bych rekla, ze je mozna náročnější. A jsou to jen začátky, ja bylo ko, neboj - urcite si to sedne. Chce to chvíli času a bude dobre ![]()
@Dája0 jak budou starsi, bude to lepší. Okolo tří let začínají bych schopni hrál role a hrát si spolu. Teď tě sosají, protože všichni chtějí pozornost a potřebuji ještě hodně korekci.
@hospodki no jsem ve třídě, kde každý rok přichází nové děti ![]()
Každé začátky jsou těžké a je úplně jedno, zda jsi učitelka v MŠ nebo prezident
. Dej tomu 3 měsíce, to si sedne.
Je to náročné, obzvlášť pokud tvá škola nestala za moc a nedala ti dost praxe. Znám to…
Ja tedy začínala ve smíšené tride.
Hodně se mi vyplatilo nechat si děti hrát co nejvíc, nabízet cílené hračky, některým dětem to musíš trochu ukázat, jak si hrát. Občas když byli do her zabraní jsem ani neřešila řízené činnosti. Jen jsem si vytáhla některé děti na individuální činnost (hlavně předškoláky).
Zaveden byl ranní rituál - komunitní kruh s třídním plyšákem. Ten mi pomáhal je i namotivovat k řízené činnosti.
Co je bavilo: jednoduché pohybové hry s hudbou, hudební nástroje a zpívání, překážkové dráhy. Malování a tvoření jsme dělali individuálně jak děti přicházeli. Občas jsme zvládli kolektivní práci (otisky rukou, které vytvoří jedem celek a podobně). Postupně se to nabalí a zvládnete i složitější věci. Ale u malých dětí fakt raději něco jednoduššího.
@Dája0 píše: Více
To je důležitá role - být ta první paní učitelka. Chce to klid, trpělivost, lásku a hooodne pochválit. Jsou to ještě mrňata, nedělají ti naschvály a s drilem u nich neuspěješ. Ukaz jim, ze jsou šikovné, at můžou byt na sebe pyšné:)
@Barččaa píše: Více
Ja byla po 3 měsících KO, ze jsem raději otěhotněla. Po mateřské už se mi pracovalo lépe, nějak si to sedlo.
@TaLucie No paní píše, že má děti 2+3 roky, tak to asi mateřskou neplánuje a před ní asi dělala něco jiného. Ale začátky jsou těžké v každé práci, časem to bude lepší.
@alun-ka píše: Více
Myslim ze myslela, ze ma třídu 2-3letych deti.
Ale to otěhotnění byla stejně jen nadsázka. Proste me to zrovna takhle dopadlo. Člověk k tomu proste nejak dozraje, otrká se. A najednou mu to celkem jde. Ja zas zvažuju se k tomu po 12 letech vratit…
@TaLucie Ano, to je pravda, přečetla jsem si to znovu, je to začínající paní učitelka, hlavně, že se často divím, že lidi pořádně nečtou. Děkuju.
Taky bych řekla, že začátky jsou nejtěžší a postupně si člověk zvykne, děti zároveň na tebe. Čím déle tam budeš, tím víc situací zažiješ a dokážeš na ně pak lépe reagovat. Navíc víc poznáš ty děti, kdy se jak chovají, co je baví atd. Zároveň je pochopitelné, že se vždycky nejde strefit do záliby všem, můžou se proto udělat stanoviště s různými úkoly/aktivitami, čímž se ta šance zvyšuje
.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.