Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Za 14dni mam 1.konzultaci u gynekologa, ktery mi kvuli nepruchodnosti 1vejcovodu, 2letem snazeni a prumernosti manzelovych spermii doporucuje IVF. Jdeme do Pronatalu v Praze, jelikoz s nim gynekolog spolupracuje a vyridi nam veskere doklady. Vim, ze je to individual, ale i presto se chci zeptat, jak dlouhy muze byt cca proces? Jake zkusenosti mate vy?
No nešla bych do Pronatalu, jednak má špatné recenze (pohledej ve skupinách o IVF na Facebooku) a vždycky je špatně jít k danému lékaři, jenom proto že jim tvůj doktor dohazuje klienty.
Já jsem teda chodila do Reprofitu v Brně. Zatím si dávám do podzimu pauzu. Ale můj gynekolog taky stal za to, všichni ho doporučuji že je odborník na neplodnost, on sám se tím chlubí a nebyl schopný za tři roky mi udělat žádné vyšetření, neposlal mě do CAR, jenom mi každý měsíc tvrdil že teď už se to povede
. Nakonec jsem šla sama do Reprofitu a od něj odešla.
Já chodím už tři roky, asi budu měnit centrum. Co doporučuji je být informovaná po vlastní ose předem. Já to brala tak, že se nebudu stresovat, budu věřit doktrům a byla to chyba, která mě možná bude stát šanci mít dítě, minimálně mi ji o dost změnšila.
Tak záleží co všechno budete vyšetřovat, jaký protokol atd. V podstatě můžeš začít stimulovat od začátku příštího cyklu, kdy před tím stihneš vyšetřit hormonální hladiny, spermiogram a pohlavní choroby. Transfer v témže cyklu, na konci cyklu dvě čárky…
Ale někdo musí podstoupit několik cyklu a trvá to roky a nemusí to vždy být korunováno uspechem ![]()
Ahoj, je to opravdu individuální. Určitě bych chtěla vyšetření průchodnosti vejcovodu a pokud už teď víš, že máš 1 nepruchodny, tak je lepší si ho nechat odstranit. Vyhnes se tak možnosti mimodelozniho těhotenství. V prvním CARu mi vyšetření neudělali, bez jakéhokoliv vyšetření mi nabídli IUI a já měla mimodelozni. Přešla jsem na jinou kliniku, dělali mi průchodnost druhého vejcovodu, hormonalni profil, manželovi spermiogram. A pak záleží, kdy se budeš cítit na stimulaci a proces IVF. Takže to opravdu může např. být dva až tři měsíce k pozitivnímu testu nebo taky daleko déle.
Můj soukromý názor je, že asistovaná reprodukce je především business, kam se občas připlete doktor s vyššími cíly. A tak je dobré skutečně zvážit pro a proti. Pokud chceš bez delšího zdržování a bez většího vyšetření podstoupit co nejdříve IVF, pak je asi Pronatal dobrou volbou. Pokud chceš ale raději před prvním pokusem všechna vyšetření (např. imunologii, genetiku) na úkor času, tak raději jít jinam. Myslím, že ani jedna volba není špatně. Je to o pocitu a prioritách. 🙂
@Rubii píše:
Můj soukromý názor je, že asistovaná reprodukce je především business, kam se občas připlete doktor s vyššími cíly. A tak je dobré skutečně zvážit pro a proti. Pokud chceš bez delšího zdržování a bez většího vyšetření podstoupit co nejdříve IVF, pak je asi Pronatal dobrou volbou. Pokud chceš ale raději před prvním pokusem všechna vyšetření (např. imunologii, genetiku) na úkor času, tak raději jít jinam. Myslím, že ani jedna volba není špatně. Je to o pocitu a prioritách. 🙂
No nevím, Business to jistě je, ale že by se většina doktorů chovala nemorální si nemyslím. Jedny maj pocit, že z ich tahaj prachy. Druhé řeknou, že vzhledem k věku je šance mizivá a ona se pak rozčiluje, že si doktor dovolil říct ji, že je stará.
Tak my byli 13.3. u gynekologa, ktery rikal, ze odesle doklady na pojistovnu a mame cekat na sms od nej s potvrzenim, ze to pojistovna schvalila + dalsi instrukce.Uz tak chci, aby se ozval
@new Ahoj, určitě nedávej na nějaký rady typu „nešla bych do Pronatalu“, jsou na ně špatné recenze. Něco špatného jsem našla úplně u všech center v ČR, co existují. My jsme do Pronatalu teď přešli na druhé IVF a zatím jsme absolutně spokojení. Skvělý přístup, lékař měl nastudováno co všechno jsme řešili předtím (a že to opravdu není běžné), takže jsme nemuseli nic extra vyprávět, příjemný pesonál od recepčních po lékaře. Doktor se snaží vymyslet jiný postup, když ten předtím nefungoval. Jinak proces může být podle mě klidně 4 měsíce, při prvním IVF se řeší genetická vyšetření, imunologie…Genetika trvá třeba 3 týdny až měsíc, než se vyhodnotí. Plus stimulace… je možné, že to bude i dřív
. Jde o to, co vám všechno budou dělat za vyšetření
Ale je fakt, že třeba nebudete potřebovat vůbec genetiku atd… U nás to bylo na začátku zdlouhavější, ale alespoň to teď už nemusíme podstupovat.
@peta19888 Dekuju za tvou reakci.Ja iuz to tak nejak vypustila, ze proste to budu brat tak, jak to prijde, myslim tim, ten cas - vysetreni, vysledky, atd. Hlavni je, ze uz jsme to rozjeli. Presne jak pises, co clovek, to j8ny nazor. A ja verim, ze budeme stejne spokojeni, jako vy
Jeee, prave mi prisla sms od dr.ze to mame schvalene pojidtovnou!!! ![]()
@new Tak to je super. Kdy začínáš stimulovat? A k jaké doktorce/doktorovi chodíte? ![]()
@peta19888 v pondeli mam jit na gyndu, kde mi rekne vic, jak s vysetrenim, tak stimulaci a kdy si zajet pro leky.Ale sestricka rikala, ze to vypada, ze zacnu stimul.od 13.4., to mi zacne ms.Na klinice jsme jeste nebyli. Gyndar s nimi spolupracuje, tak se pry hodne zalezitosti vyresi pouze u nej.
@new Aha jasně, tak to je fajn.
Tak to asi budeš mít krátký protokol, když budeš stimulovat od začátku menstruace. Teda myslím.
Já to při krátkém tak měla. Teď mám dlouhý a začala jsem už včera a MS má přijít až teď o víkendu plus mínus. Tak jestli budeš mít krátký, tak možná půjdeme podobně na OPU
.
@peta19888 Vubec nevim, co je kr. a dl. protokol, ale ty uz to znas, tak asi jo
Jestli chces, muzeme si psat v SZ a podporovat se navzajem tedy pokud chces ![]()
Já mám aktuální zkušenost s IVF klinikou Zlín a u nás to od první konzultace k samotnému odběru vajíček a transferu vyšlo zhruba na dva měsíce. Hodně ale záleží na cyklu, výsledcích vyšetření a jestli je potřeba ještě něco dovyšetřit. Mně pomohlo, že nám to tam hned na začátku celé časově nastínili, takže jsme věděli, co čekat a nebyli jsme z toho tak nervózní.
Jak byli ženy a muži spokojení s lékařskou péčí?
Narodilo se vytoužené miminko? Přečtěte si hodnocení všech českých center asistované reprodukce nebo přidejte vlastní.