Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
moc prosím o radu, jak naučit mého synka jíst i něco jiného než jen mé mateřské mléko.
Doktorka nám, když nás viděla poprvé po příchodu z porodnice, vzhledem k možné alergii (manžel) doporučila VÝHRADNĚ kojit až do 8. měsíce. Ten uplynul minulý týden. Byla jsem pyšná, že jsem to dokázala a Filípek úžasně přibíral, má jen z toho kojení 8,3kg.
Na minulý pátek jsem si naplánovala 1. pokus o něco jiného - večerní kaši Sinlac. Brala jsem to skoro jako svátek, kamarádky byly též zvědavé, jak to dopadne.
Jenže malý k tomu sotva čuchl, natož aby se napil. V sobotu jsem rovnou zkusila i První lžičku od Hami - mrkvičku a ten odpor, co měl v očích, když se mu malý kousek dostal do pusy…
Vím, můžete namítnout, že to chce čas, že si musí teprve zvyknout, ale mám obavu, abych ho nekojila tímto tempem ještě v 18 letech. Zkrátka „zamkne“ zarpule pusinku a hotovo, nechce ani kaši, ani mrkev.
Nechci mu dávat jako první ovocnou přesnídávku.
Navíc jsem koupila všechny možné náhubky a savičky od Aventu za nemalý peníz a to také nefunguje. Ještě tak když tu lahvičku nechám nezavřenou, tak si ji jakoby chytne, omatlá si v ní ručičky, ale nenapije se. Ani na lžičce to do něj nedostanu. Vše mu vyteče zpět po bradě.
Poraďte mi, prosím, nějaký fígl, jak na to.
Díky předem všem.
Andik
Andiku, to znám. Musíš být trpělivá a pořád zkoušet malému nabízet tu zeleninku, pořád stejnou chuť, aby si na ty novoty zvyknul. On zatím asi moc neví, co po něm chceš, ale třeba na desátý pokus si už něco ochutná. Ale třeba taky ne, tak mu to nenuť za každou cenu. jednoho dne papat bude, tím si buď jista a nebudeš stačit vařit
.S pitím se zatím netrap, má dost tekutin od tebe. Avent je dobrej, určitě jsi nevyhodila peníze, to přijde samo až později, až se ti malej rozpapá, tak dostane i žízeň na něco jiného než mlíčko. Na to učení pití vyndáš z pítka Avent tu vnitřní membránu, takže z toho pítka to bude trochu kapat, on uvidí, na co to „neznámé“ v jeho ručičkách je, a tak ti z hrníčka začne sát i s membránou, uvidíš. Zdravím Petra
Ano, i my jsme ze začátku trochu bojovali. Začali jsme v 6. měsíci - také jsem plně kojila, ale pak jsme prostě začít museli, malý měl přes devět kilo a mléko už mu nestačilo. Jako první jsme dávali instantní kašičku, a to navečer, když měl hlad. Sedl si pěkně ke stolečku, dostal bryndáček, lžičku a misku s kaší - a začal experimentovat. Prvních pár dní byla kašička skoro všude, ale trochu se jí dostalo i do pusy. Zbytek jsme potom dojedli lžičkou, naštěstí mu to celkem chutnalo. Později jsme dali
mrkvičku na oběd, polívčičku… No a pochopitelně kojení do 14 měsíců. Pít z lahve se malý nikdy nenaučil - prostě mu to nešlo, tak jsme začali rovnou s hrníčkem, a docela to zvládl. Proto můžu doporučit dvě věci - nekupovat žádná drahá jídla a nechat malého, aby to zkoušel sám, ikdyž ten binec v kuchyni stojí za to…
Přeju hodně úspěchů a pevné nervy.
Veronika
Ahoj,
mam sestimesicniho syna a zaciname s prikrmovanim…jenze on veskerou doma pripravenou stravu vytrvale odmita, zato kupovane od Hami basti jedna basen…jenom nevim, jestli muze hned od zacatku prikrmu papat rovnou vice druhu zeleniny, u nas totiz maji jenom polivky s mrkvi a bramborem nebo s mrkvi a ryzi, ale na sklenicce je napsano, ze obsahuji jeste navic petrzel, celer nebo porek…sice pisou, ze se to muze davat od ukonceneho ctvrteho mesice, ale muzu takova jidla zaradit hned od zacatku?
Nebo je nutne zacinat nejdrive samotnou mrkvickou a postupne pridavat i jine druhy zeleniny?
Dekuju.
Andiku , já synka plně kojila do ukončeného 9. měsíce a další cca 2 měsíce mu trvalo, než se naučil papat příkrmy. Vzhledem k tomu, že měl přes 10 kg (jen z kojení) mi to hlavu nedělalo, ale občas jsem se musela hodně snažit, abych si udržela trpělivost - veškeré jídlo si totiž vyndával ručičkami z pusy, rozpatlával ho po sobě, házel ho na zem, krmil s ním naše psy
… U toho se tvářil, že bude každou chvíli zvracet. Bylo zcela jedno, co jsem mu předložila, dělal to úplně se vším. Občas jsem z toho chytala depky, že se nikdy nenaučí papat a já ho budu pořád jenom kojit. Ne, že by mi kojení vadilo, klíďo v něm budu pokračovat do tří, čtyř let, ale že bych ho musela kojit, až mu bude čtyřicet
… Pak se to ale najednou ze dne na den zlomilo a začal krááásně papat. Takže jediné, co můžu poradit, je hromada trpělivosti, byť mi je jasné, že občas člověk neví, kde ji má brát
.
Ahoj,
náš Ondrášek sice papá dobře, ale připadá mi, že zpočátku mu úpně nejvíc chutnalo, když jsem mu do mrkvičky přidala trochu odstříkaného mlíčka. I když mu zeleninka docela dost jede, na první dvě lžičky se VŽDYCKY tváří jako že to určitě jíst nebude
, ale pak začne krásně otvírat pusinku
. Mimča asi potřebují chvilku, aby si na tu chuť zvykla..
Nečetla jsem ostatní příspěvky, snad se nebudu opakovat - zkus koupit mrkvičku, ta je sladká + odstříkej mléko a do toho přidej jen třeba jednu lžičku. Na další krmení zkus přidat 2 apod. Až bude mlíčko docela mrkvové, zkus nabídnout samotnou mrkvičku na lžičce.
Nevím, jestli není problém s pitím z lahvičky (jestli doteď z žádné nepil), jinak zkus prostě podávat to odstříkané omrkvované mlíčko lžičkou, teprve pak 100% příkrm. Malá se takto učila všechny nové chuti, jinak mne s tím „vyhodila“. Jinak fakt nenutit, jinak si zaděláte na víc problémů než že se člověk snaží, aby nevyhodil drahé jídlo..
Jo a ten Hipp se po otevření má spotřebovat tuším do 48h, takže to je na dost dochcovacích pokusů..
Tak ať to brzy zlomíte,
E.