Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,jsou-li mezi vámi taky pracující maminky, které se musely brzy vrátit do práce jako já,dejte vědět jak to zvládáte…Já už měsíc pracuju (malýmu bude 10.měsíců) a mám dost výčitky,že se mu nemůžu tolik věnovat jak bych chtěla.Na druhou stranu bych nerada přišla o práci,o to víc tady na Severu…
Mila
Čauky,
já pracuju od prckovo necelých 6měs.-takže přes 4měs. a to sice 2-3×týdně od 7 do 15,30 a někdy v sobotu,aby byly penízky.V tom čase hlídá taťka,který má ty dny volno anebo je po noční. Na 1 straně je to náročné,ale na druhé straně nejdříve manža říkal,že být na mateřské,je pohoda,ale nyní sám uznává,že do práce si chodíme oba dva odpočinout. Co je super je vztah mezi ním a maličkým-dělají spolu takových čertovin a užívají si to-máme tak péči rozdělenou přesně napůl. Pro mě je úleva jít do práce,protože člověk přeci potřebuje přijít na jiné myšlenky než být pořád doma.Zpočátku jsem také měla výčitky,že jsem krkavčí matka,ale po práci si to vynahradíme a když mám volno,tak si to s malým taky užíváme. Jen teď občas začínají problémy,když malej vidí,že 1 z nás odchází do práce,tak pak brečí,takže se vyvarováváme toho,aby přímo ten odchod viděl a spíš se ten druhý snaží ho nějak zabavit,aby to nepostřehl.
Jinak máme ale v práci kolegyni,která od 6měsíců svého dítka dělala 3dny v týdnu do večera a malou viděla až spící a teď je malé přes rok, atak mamina dělá denně do 16 a tak 3-4×týdně do večera-to už je příliš-pak už to dítě tu mámu ani nezná a to je špatně-tolik můj názor.
My jsme ale v pohodě a vyhovuje nám to.Lisa a Luky 10měs+
Ahoj Milo.
Já jsem de facto práci neopustila. Měla jsem jenom malou pauzu, asi tři týdny po narození holčičky. Výhodou mé práce je, že se dá částečně provozovat doma s tím, že výsledky posílám mailem a do firmy jezdím cca 1× za 14dní na 5 hodin (samo, že s malou), jenomže teď už jsem na rodičovské, a protože penízky potřebujeme, budu uzavírat se zaměstnavatelem smlouvu na část.úvazek. Jenom jsem zvědavá, jak to budeme provozovat dál, protože zatím je malá „nepohyblivá" a tudíž vydrží na jednom místě, ale až začne lézt nebo chodit …
Gabika a Káťa (za 10 dní 6m.)
Ahoj mámy,
teda musím vám popravdě říct, že vás dost dobře nechápu, ale zase na druhou stranu nevím jaká je vaše finanční situace.
Nevím jak můžete zrovna teď v tomto nejkrásnějším období ženy chodit do práce, vždyť přijdete o tolik krásných okamžiků s dětmi. Já osobně jsem se na „mateřskou dovolenou“ neskutečně těšila. Nemít žádný stres z práce a být pánem svého času. Je sice pravda, že slovo mateřská dovolená, není zrovna to nejlepší vystižení všeho co tato dovolená obnáší, ale zase nadruhou stranu neříkejte, že v práci je to lepší.
Já do zaměstnání také chodila a ráda, ale že bych měnila mateřskou dovolenou dobrovolně za práci, tak to teda ne.
Dítě potřebuje být se svou matkou, vždyť u koho jiného je tak v bezpečí, jako u své matky kterou zná vlastně od svých úplných počátků?
Je to vaše věc, ale ochuzujete vlastně sami sebe.
Můj názor, tak mi ho nikdo nevyvracejte. Děkuji
Mila anonymko, ne kazdy se uplne seberealizuje v tom byt tri, ctyri roky doma s ditetem. Nekoho ta prace proste bavi, ale pro vetsinu je to spise obziva a nutnost. Nez zit z ruky do huby tak je lepsi (i pro to dite) se financne zajistit a nepocitat kolik muzu koupit jogurtu a jestli mi zbyde na nove boty. Takze tvuj komentar je ponekud nevhodny - holky chtely spis poradit jak zvladat praci a prcka a ne tvuj odsuzujici komentar. Navic v dnesni dobe si clovek nemuze byt jisty nicim a kde zrovna mas ty tu jistotu, ze napriklad tvuj manzel neprijde o zamestnani. Mozna bys pak do te prace musela jit taky a mluvila trochu jinak.
Ahojky,není to kvůli penězům,ale kvůli místu jako takovému,protože se stále propouští a u nás v Mostě je to nejhorší.Kdybych přišla o práci,sme nahraný a taťka přinese domů akorát,že poplatíme,co musíme a konec.No,i na tom špatném se musí najít něco pozitivního…
Mila
Nemůžu naž nereagovat na anonymní: Pořídili jsme si auto na leasing, a abysme vyřešili bytovou nouzi,vzali jsme si půjčku na zařízení pronajatého bytu,kde nebyla ani světla.To vše v jednom týdnu a 14dní nato jsme zjistili,že čekáme fazolku. Dohodli jsme se,že to nějak přečkáme a spytlíkujeme,takže od počátku bylo jasné,že budu muset jít do práce. Máme výdaje/základní bez jídla,plínek a nafty/přes 30.000Kč+pár tisíc tedy jídlo,pleny a nafta.Manžel nevydělá 40.tis Kč a já ani nechci,aby chodil do práce denně od rána do večera a syn ho neznal nebo aby ho vídal maximálně v sobotu na 2hodiny.
Lisa
Ahoj
,
souhlasim s maminkou (anonymni), ze se maminky chodici do prace ochuzuji o ty nejkrasnejsi zazitky s mimi, ale na druhou stranu, pokud jste na tom spatne po financni strance, chapu, ze do prace jdete
Tohle je asi na kazdem, zvazit si co je priorita, protoze kdyz je malo penez jsou hadky mezi rodici a to neni urcite taky pro mimi dobry
takze at je to tak nebo tak, vsechno se nejak zvladne a treba v USA jsou maminky doma jen asi 6 nedel a potom uz jdou pracovat a taky to mimi zvladne a o nic urcite neprijde!
Simona na materske dovolene 9 mesicu ![]()
Já jsem se vrátila do práce, když měl malý 9 měsíců. Teď je mu 1,5 roku a naprosto nemám výčitky svědomí. Pracuji na plný úvazek, ráno chodím an 6 hodin a vracím se různě od 13,00 do 17,00.
Do práce jsem šla z nutnosti - manžel po úraze skončil v invalidním důchodu a teď je tedy na „mateřské“.
Jsem ale zastáncem toho, že není až tak důležitá kvantita, ale kvalita. Není důležité být s dítětem od rána do večera, ale opravdu se mu naplno věnovat v době, kdy jste s ním. Myslím, že malý má všechno, co potřebuje. Které dítě má dopoledne naplno se starajícího tatínka a odpoledne maminku a o víkendech oba dva?
Mám naštěstí tetu, která se stará o domácnost a vaří, takže my jsme skutečně rodiče na plný úvazek.
Leny
Ahoj
pracuji od prckových 6měsíců, byla to nutnost a hlavně i to že bych přišla o dobré místo a kam jít potom hledat práci se čtyřletým dítětem?
Já to nejdříve snášela špatně, tedy vlastně dodnes to snáším špatně,Viky hlídá moje mamka anebo táta .Už jí dokonce vozím na pár dnů k mamce.
Ona to zvládá v pohodě, na babi je zvyklá od narození takže má se tam velice dobře, naši jí zbožňují a já si to pak s ní užívám jak můzu..
Práci ale beru tak trochu jako odreagování takže je to i v tomto směru pro mě pozitivum..
Taky jsem se setkala s názory ty pracuješ? noto je hrozný, to se podepíše na výchově,ale ty lidi mě neživej tak ať jdou do háje!!! ![]()
Mějte se a pracujícím maminkám zdar!
Milá SImono a anonyme
nemluv tady o prioritách i pro mě je moje malá prioritní než práce!!!!!
To jsou všechno kecy!!!! malou zbožňuji a ona mě nedáme bez sebe ani ránu když jsem s ní!!! dělám jen na dva dny v týdnu, tak bud tak laskavá a přestaň takhle uvažovat!!! Ráda bych abych mohla být doma se svojí dcerou klidně do jejích patnácti, ale nemám manžílka, který vydělává tak ,že bychom si mohli žit krásně, podotýkám krásně, protože já chci aby se dcera měla dobře a to díky mateřské určitě nebude. Lásku sem do toho ale netahej
Lenka
Ahoj holky,je super,že jsou mezi váma i takové,které práci skoro „neopustily“. Protože dělám na ŽL a má práce se dá dočasně dělat buď doma nebo bych dojížděla 1 týdně na pár hodin do práce,tak ani já svou práci přerušit nechci.Nejsem sice kariéristka,ale jsem vděčná,že mám tuto práci a kvůli peněz ji prostě nechat nechci.Před pár týdny jsem zjistila,že jsem těhotná,takže až budu vědět,že je to opravdu sichr,budu se snažit nějak domluvit se šéfem:)
A po půl roce bych se chtěla vrátit na stálo,ale to je ještě brzo takhle předvídat.Občas mě taky napadne,že to asi není to nejlepší pro mě a pro „prcka“.Ale vím,že kdychych práci oputila,tak takovou bych už „nesehnala“.
všem pracujícím maminkám držím palce:)
P.
Prima holky,je fajn vědět,že v tom nejsem sama
Dík za podporu
Pravda je,že malej to zvládá líp než já, protože on je takový to společenský dítě, který má rádo kolem sebe plno lidí a nejlíp,aby se pořád něco dělo.Když byl doma celý den jen s mámou,tak to pro něho bylo trochu núďo,takže když přišel odpoledne táta z práce nebo návštěva,máma ho přestala okamžitě zajímat.Teď se střídá teta na hlídání,taťka…někdy babičky a dědové a malej je nadšenej,každýmu vypráví (je hrozně ukecanej) a na mě si celý den ani nevzpomene,ale když přijdu z práce domů,natáhne ručičky a už ho kromě mě nikdo jinej nezajímá
Ze začátku mi to bylo líto,dnes to vidím spíš jako výhodu,protože zaprvé nebude fixovaný jen na mě a zadruhé rozpustilo to mé obavy a šílené scénáře,jak beze mně brečí a strádá.
Díky moc ![]()
Mila
Zdravím všechny maminky.
Když jsem si tady pročítala komentáře, tak mnou hnul zejména ten od „anonymu“. Jsem na MD 2 roky a kdybych nechtěla druhé miminko, tak se do práce vrátím již nyní. Nemám ráda řeči typu: neochuzujte dítě o to být s matkou, vždyť jsou to nejkrásnější chvíle života…apod. To stejné by se mohlo říkat v případě tatínků. A kde jsou? V zaměstnání. A co na to děti? Mají trauma? Nikoliv. Syna nadevše miluji, to podotýkám. Je pro mě vším. V žádném případě si ale nemyslím, že by trpěl tím, že by byl ve školce, v jesličkách, s chůvou apod.. Manžel byl od 8m v jeslích, já od roka. Oba pocházíme z úplných spokojených rodin. Každá maminka to cítí jinak. Jedna je doma s dítkem do 4let věku, druhá do roka. Každé vyhovuje to její a každá je tak spokojená. Z čehož vyplývá-spokojená matka=spokojené ditě!!! Nejkrásnějších chvil v životě ja mnoho-svatba, miminko, první slůvka, první krůčky, první lásky a mnoho dalších. Tak žádám ty, které tady zbrojí proti maminkách, které se chtějí vrátit do práce, aby se u:,–(ily a trochu zapřemýšlely. Každá chceme od života něco jiného, jsme rozdílné a každá vedeme svůj vlastní život! Naše rozhodnutí nebýt 3roky na MD v žádném případě není důkazem toho, že bychom byly sobecké a nemilovaly naše děti. Už mě nebaví číst tady kritiky na maminky, které jdou do práce nebo nekojí
Důležitá je spokojená rodina! Tu já mám
A co vy?
Alice
Ahoj mamky v práci,
nedá mi, to a musím vás podpořit.
Je pouze mýtus, že dítě potřebuje jenom a jenom matku.
Dítě potřebuje jednoho MILUJÍCÍHO člověka, který toho mrňouska přijímá a poskytuje mu odezvu. A nemusí to být jeden určitý na celých 24 hodin. To jsem někde četla od pana dr. Matějčka.
Takže sláva milujícím babičkám, tatínkům, maminkám, dospělým sourozencům a hlídacím tetám, rostě těm co se snáma střídají, aby nám z těch pokládečků nehráblo.
Jestli to nešlo jinak a musíte mrňouska dávat do jesliček, tak nezoufejte. Vynahrazujete mu to v těch hodinách, kdy jste s ním.
Jak to bylo dřív? Jesle ani školky nebyly a byla fůra práce, tak se děcko nechávalo tomu, kdo zrovna měl čas hlídat, popřípadě se bralo s sebou k práci.
Stefinka