Začlenění slepic do hejna

Kds
8
28.6.25 06:31

Začlenění slepic do hejna

Ahoj, prosím o radu. Pořídili jsme dvě slepice Kalimero ve stáří cca 24 týdnů. Po měsíci jsme k nim přidali dvě roční hedvábničky. Zkoušeli jsme je seznamovat přes plot, přes noc do společného kurníku, na zahradě (cca 400m) a pořád problém, jsou to tři dny, a Kalimera furt útočí, a to fest. Takže to dopadlo tak, že jsem udělal druhý kurník s dalším výběhem a pouštíme je na zahradu na střídačku. Je něco špatně? Kde jsem se ptal a co jsem četl, tak by se soužitím problém být neměl. To je dotaz první. A druhý…za týden nám mají přivést 3 další Kalimera 20 tydnu a 3 švédské květinové. cca 15 týdnů. Jakým způsobem to mám do těch dvou kurníků namixovat? Mám všechny dát k těm Kalimeram, a zkoušet, kterou dát k hedvabnickam? Nebo jakým způsobem byste je zkoušeli začlenit? Ideálně bych potřeboval, aby z toho vyšlo do kurníků 5 a 5. Děkuji za rady.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6049
28.6.25 07:28
@Kds píše: Více

Zeptejte se veterináře, ten vám řekne asi víc, než mámy s dětmi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.6.25 07:44

Jen jsem to jen četla, takže zkušenost nemám, ale co je ještě vyzkoušet prohodit ve výbězích nebo všechny něčím „navoňet“ stejně…jen už nevím čím, zapomněla jsem. Často se to řeší na Facebooku ve slepičích skupinách, tak bych zkusila pohledat tam :)

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
28.6.25 07:51

Mrkněte na Slepice v nouzi, tam jsem teď našla několik diskusí :) Nastříkat večer všechny octem, ať si voní stejně, seznamovat přes pletivo, ale alespoň 10 dnů a prý je důležitý kohout, který by si to měl srovnat.
Já bych jedinou slepičky moc chtěla, tak se zatím vzdělávám. :lol: Mrkněte tam, třeba tam vyčtete ještě něco dalšího. Hodně štěstí :)

• Citovat
  • Upravit
Kds
8
28.6.25 07:54
@Anonymní píše: Více

Díky za tip, oboje jsme vyzkoušeli. Bez výsledku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
127
28.6.25 08:23

Myslím, že si porizujete slepice tím nejmíň vhodným způsobem, takhle po malých skupinkách. Navíc co karanténa? Trochu bych ten chov ještě promyslela, protože moc zkušeností asi nemáte, když se chodíte radit na emimino… Když už radu po internetu, tak někde, kde se řeší slepice a ne prdíky. Doporučuji chovzvirat tečka cézet

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27856
28.6.25 08:32

No my je prostě dáme do výběhu k ostatním, obvykle párkrát dostanou a během dvou dnů je klid, když do týdne nevlezou do kurníku tak je tam zavřeme přes noc aby věděli kde mají bydlet, to obvykle nechápou a neznají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27856
28.6.25 08:32
@moofy píše: Více
:mrgreen: tady se řeší všechno včetně betonování a oprav motorů u aut
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kds
8
28.6.25 09:04
@ka2ka píše: Více

Správně, spousta lidí tu má zkušenosti s kde čím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kds
8
28.6.25 09:12
@moofy píše: Více

Ta poslední věta dává smysl. Ten zbytek jsem nečetl. 😁 Ale jinak ano, s chovem začínáme, zjišťovali jsme u chovatelů, na internetu, vybavení od kurníku po krmítka máme ťipťop, ale holt se ta naše momentální slepičí situace zřejmě trochu vymyká standardům. U spousty lidí kolem seznamování slepic proběhlo bez problémů. Proto tady řešíme ty „prdíky“, kde nestačí příručka, internet a rady chovatelů, nastupují zkušenosti kohokoliv, kdo má co říct k tématu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
28.6.25 10:06

Slepice jsou citlivé na jinakost. Takže u sebe hlavně podle toho aby byly stejné - vzhled, snášení, míra pohybu..

• Citovat
  • Upravit
15177
28.6.25 10:16
@Kipa22 píše: Více

Jakože mámy s dětmi nemůžou chovat slepice? :D Někdy mám pocit že být mámou je pro některé diagnóza

Příspěvek upraven 28.06.25 v 10:17

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11187
28.6.25 10:16
@Kipa22 píše: Více

No tady je hodne slepic 🤣

Příspěvek upraven 28.06.25 v 11:13

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15177
28.6.25 10:18
@Anonymní píše: Více

Takové citlivé informace se musí předat pod anonymem, chápu. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1233
28.6.25 11:01

Nijak moc jsme to neřešili, ty nové jsme pustili na dvůr aby si ho prohlídly večer, když jsme ty staré zavřeli do kurníku. 2. den už byly slepice všechny pohromadě - samozřejmě ty staré slepice mladé slepice uzurpovaly. Důležité bylo, aby se měly kam schovat a aby byl prostor. Každý den jsme několikrát chodili na dvůr a dohlédli na to, aby se mladé mohly najíst (vzali jsme koště a tím koštětem jsme je rozdělili, zajímavé, jak se rychle se naučily, že pod koštětem ke krmení mladé mohou projít a staré tam nesmí). Jinak si hierarchii mezi sebou musely vyřešit samy. S tím krmením jsme přestali jak jsme viděli, že žerou všechny dohromady. Obměňujeme slepice co 2 roky a zvykly si všechny, aniž by měly mezi sebou nějakého otloukánka. Jednou jedinkrát se stalo, že jsme dostali jednu slepičku, na kterou všechny útočily. Takže ta pak měla vlastní výběh na zeleninové zahradě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný