Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den,
ráda bych požádala o radu. Mám čyřletou dcerku a trochu bojujeme s tužší stolicí. Dneska jsem ji vyzvedávala ze školky celou uplakanou. Bolelo ji bříško, ale na záchod nešla. Chodí zpravidla na velkou jednou za 2 dny, ale dnekja už to byl třetì den. Zpravidla se snažím dát ji na svačinu kaši s vločkami a jogurtem a většinou to pomůže. Máte, prosím, nějaké další tipy, co by pomohlo? Bohužel třeba švestky či švestkovou šťávu mi nepije. A celkově zelenina též nejí. Z ovoce jen banány a hrozno. Děkuji za rady.
Zrovna jsem chtěla doporučit sušené švestky, ty jsou spolehlivé. Pokud jí ale bolí bříško, tak by se mohla kousnout a pár si jich dát, ne? Přece už s ní je řeč.
Do té kaše můžeš přimíchat psyllium, vůbec to v ní neucítí a pomáhá hodně. Pak je dobrá i lactulosa: já si ji dávám do čaje (ne úplně horkého), protože přímo samotnou bych ji nedala. Ani jedno není návykové a může se dlouhodobě.
Ideální je Forlax sáčky (lze i 10gramové), měla by 1 až 2 sáčky denně, abyste nemuseli kupovat 4gramový, kterých by měla až 5 sáčků denně.
Občas bojujeme se 4 letou podobně. Dávám jí přesnídávky ve skleničce nebo kapsičky a je to lepší.
Muj dvou a půl lety syn trpí zácpou také. Dáváme macrobalans a pomohl a teď chodí skoro každý den. Doporučila nám ho doktorka
Mladší dcera měla taky velké problémy, chce to hodně hodně pít. Hlídej pitný režim.
Dávali jsme lactulosu a párkrát Fructolax. Lactulosa má jednodušší uchovávání a pro mé dítě příjemnější chuť a konzistenci.
Když ti jí kaše, rozmixuj tam právě ty sušené, namočené švestky, celkově do toho schováš (a různě dochutíš skořicí a tak), co chceš a teplá kaše je na trávení super (bez jogurtu)