Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky moje malá už od narození má trochu rýmu, dýchala normálně ale čas od času jsem slyšela že mela jakoby v nosíku hlen nebo asi sušen kterej vdechla spolkla a dobrý jenže ode dneška už od rána se to zhoršilo ráno v ní začalo jaksi chrcet při dýchání potom se hodně začala zakuckavat a tak jsem jela k doktorce ta nás prohlédla řekla že je zahleněna a poslala nás domu stim že mám dát do postýlky klínek aby spala na vyvýšeném zvlhčovat vzduch a kapat mořskou vodu. Chci se vás zeptat když ji primárně neteče z nosu zda ji to zkusit odsát nebo ne. Doktorka teda říkala že neodsavat pokud neteče z nosíku hlen ale mě to nedá a chci se zeptat zde jestli vám vaše doktorka neporadila třeba něco jiného. Mám totiž strach aby se jí to nevrazilo do uší nebo na průdušky. A taky mě znepokojuje že normálně dýchá jenže po chvilce se začne dávit tím hlenem který potom spolkne a potom to má zase dobrý, nevím jak ji ještě pomoci.
Když už měl můj malý rýmu, tak vždy tu zadní. Ta zadní nejde odsát, dítě akorát začne více řvát a ty odsaješ jen to co mu z pláče vyleze.
Rýmu jsem zkoušela odsát na začátku, když byl miminko (před jídlem - spaním), někdy to šlo, později už ne.
Nejlepší je koupit parní inhalátor, nalít vincentku, dát k postýlce. Vincentka do nosánku, nasivin a vyležet. Zvýšit klínkem postýlku pod hlavou.
S rýmou máme hodně zkušeností, mám navíc nedonošeného chlapečka. Má 3,5 neumí smrkat. Když dostane rýmu, odpočívá, jakmile začne i kašlat, vím, že je zle.
Hlídám ho dost, měl u 2× zánět průdušek. Ale jako miminko byl celkem zdravý, jen ta rýma.
Když ho to budilo, musela jsem ho houpat, byl vlastně u mě zešikma, tak se mu tím lépe dýchalo, vždy pak usl.
No jak říkám, bez inhalátoru se už neobejdem, třeba v lázních nám ho půjčili a my aspoň rýmu vyleželi a mohli zůstat a cvičit dál.
Inhalátor, klid, tekutiny, to rýmu zlikviduje nejrychleji, Kup si nějaký tichý. Výsledky člověk vidí hned, miminku se lépe dýchá, usmívá se.
@Eliska1994 píše:
Děkuji za tip už koukám, myslíte něco takového?
Máme OMRON, sice má asi dobrou výdrž, ale hodně řve i když teda malý u toho i spal, protože mu prostě bylo lépe. Mám ještě značku LAICA je malý, tichý, ale porouchal se.
Je jich strašně hodně.
Podle mě asi může být i ten cos poslala. Malý měl zánět průdušek, v nemocnici měl co 6 h inhalátor. Některé mají systém vypnutí po cca 15 minutách, to tak stačí.
Dá se tam pak nakapat i ventolin a jiné léky. My doma lijeme tu vincentku.
Tet koukám na tu Laicu a asi pořídím spíš ji. Vesměs jsou na ni pozitivní komentáře.
@Eliska1994 píše:
Tet koukám na tu Laicu a asi pořídím spíš ji. Vesměs jsou na ni pozitivní komentáře.
JJ fakt to využijete. Já nemocná ho taky používám, mám navíc i astma, fakt to je dobrá investice. Miminku se uleví. Malý někdy, když už chroptěl, dával ručkou pryč, že to má blízko, ale když pochopil, že se mu líp dýchá, začal se usmívat a úplně jsem viděla jak se mu hýbou dírky nosánku, jak pěkně dýchá. ![]()
Tak se mějte ![]()
Neodsávat zbytečně, ničíš tím sliznice. Když se stalo, že měly děti zadní rýmu, tak sem mázla Tymiánovým krémem ![]()
Ona i ta nakrajena cibule k posteli funguje i na rymu, nejen na kasel.
Když bude chrčet, tak bych zkusila odsát a potom stříknout mořskou vodu na zklidnění sliznice. Nevím, proč tam ten soplík nechávat a doktorka taky vždycky říkala, ať odsávám. Taky může chrčet jen skrz zduřelou sliznici, zní to trochu jinak a to za chvíli uleví jen ta mořská voda.
Odsávat se může, pokud to jde, jen se to nemá přehánět aby se právě ta sliznice nepoškodila. Když odsávám stříknu nejdříve vincentku, dělám to třeba jen před jídlem/spánkem.
Tak statečně bojujeme, malá má pořád rýmu jak tram odsávame nakonec se jí rýma rozjela tak že už odsávame hleny i z nosu kapeme mořskou vodu a nasivin, Dr nám po telefonu ještě doporučila fenistyl kapky akorát teda co jsem četla příbalový leták, je tam že se má podávat dítěti do roku s opatrností kvůli apnoe no docela mě to vyděsilo dávali jste také tyto kapky dětem do roku? Malá je teda strašně unavená pořád spí a budí se jen na mlíko. Je to jen rýma bez teplot ale mám o ní strašný strach no snad to bude brzo dobrý. ![]()