Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý večer, zajímalo by mě, zda chodíte se svými 3 letými dětmi na nějaké kroužky.
Před pár dny mi tchýně zvedla tlak s tím, že malý by měl chodit na plavání nebo nějaké sportovní kroužky a angličtinu.
Máme to někam cca 40 minut a navíc doma celkem hyperaktivní dítě, takže jsem se do toho moc nehrnula. Je to špatně? Měl by už v tomhle věku chodit na kroužky? Mám pocit, že vše jde strašně dopředu. Už by měl prý umět plavat a na kole atd.
Děkuji
40 minut bych frcela nekam hlavne kvuli sobe
.
Proste nesedet doma.
Na kole ho naucis na jare u vas pred barakem, je fajn se jet nekam poplacat na lyze, vic nepotrebuje.
Ano, chodíme plavat, ale chodíme společně, už od mimina. A pak chodíme 1× týdne do tělocvičny na cvičení maminek s dětmi…opici dráhy, říkanky atd…dcera je živá a očividně po nas, takže má k sportu blízko…
Nicméně nemyslím si, že je něco špatného na tom nikam nechodit, vůbec, pokud mu domácí aktivity stačí…proč ne. Ononje asi také něco jiného, když dítě chodí třeba na celý den do školky a nebo vůbec a nebo na půl dne
![]()
Jinak souhlasím s tebou v tom, že občas děti hooodne zeneme dopředu, dělej tak, jak máš sama pocit, že je to dobré ![]()
@andysek172 píše:
Dobrý večer, zajímalo by mě, zda chodíte se svými 3 letými dětmi na nějaké kroužky.
Před pár dny mi tchýně zvedla tlak s tím, že malý by měl chodit na plavání nebo nějaké sportovní kroužky a angličtinu.
Máme to někam cca 40 minut a navíc doma celkem hyperaktivní dítě, takže jsem se do toho moc nehrnula. Je to špatně? Měl by už v tomhle věku chodit na kroužky? Mám pocit, že vše jde strašně dopředu. Už by měl prý umět plavat a na kole atd.
Děkuji
no povinné to není, 3letý by mohl teda do školky, tam mají aktivit habaděj, já jsem chodila s dcerou plavat od půl roku, no plavat teda neumí, ale jde o to, aby se děti nebály vody, do angličtiny jsme chodily od dvou let a do dětského sportovního kroužku také od půl roku - mě nebaví se pořád plácat doma, ale město máme 5 km od nás
Já s tříletým nechodím nikam, jen ven. Starší pětiletý chodí akorát na dětskou angličtinu. Jinak oba chodí do školky a pak jsme furt venku. Nemyslím si, že by dítě bylo chudák, kdyby nechodilo na kroužky.
My jsme kroužkovi, dvouletak má teď všestrannost a plavání, něco víc mu přihodím ve 4 letech. Ale pokud máte dost dětí venku a jste spokojeni, tak zůstaňte spokojeni bez kroužku.
@Perníček22
Právě máme velký dům a zahradu. V létě jsme byli i 8 hodin venku na zahradě a v bazénku. V zimě je to horší.
S triletyma jsem nechodila na kroužky, protože už chodily do školky a odpoledne jsem si chtěla užit společně v klidu. Na mateřské jsme chodily na cvičení pro maminky s detma, ale spis jen proto aby si zvykaly na kolektiv, ne ze by zrovna mě to bavilo. Od čtyř let chodily na tancování jednou týdne a taky ve školce na angličtinu. Myslím, ze tříleté i vestsi dítě se klidně obejde bez kroužku.
Hele, pokud je babicka tak pro aktivni, tak at si ty krouzky a aktivity najde a casove zkoordinuje sama. Ve trech letech je uz vetsina matek stejne v praci, tak akcni babicka bodne.
Jinak nas triletak chodi na krouzky v ramci skolky, letos poprve jsme ho vzali lyzovat, a ma denne skolicku. To je asi tak vsechno. Pri plnym uvazku a omezene dovolene toho moc stihat nejde.
My jsme ve 3 letech chodili na plavání, cvičení a do angličtiny. Ale chodila jsem tam vyloženě kvůli dítěti, ne kvůli tchýni.
Chodili jsme na plavani, kluci na “atletiku” a dcera na tancovani
Ve třech letech chodí mladší jen jednou týdně na cvičení. Starší ve 4 letech přidal Červený kříž a teď v pěti mě pořád přemlouvá na zpěv. Ten je ale zároveň ve školce, takže to bude pohoda. Jen nevíme, jestli se dá začít i během školního roku
chodí jim tam učitel z hudební školy, školka jen poskytuje prostory
Tříletý nikam nechodi, přijde mi brzo a na taková ta batoleci schazeni nejsem
syn měl něco od 4 let při školce a pak třeba až predskolak má celkem smysl, aby něco delal.
Nechodím s ním nikam. Jenom ven a to je všechno. Ve školce má milion aktivit. Výuku angličtiny v tuhle dobu považuju za zbytečnou, když ji nemá kde používat. A vyblbne se na zahradě stejně jako na nějaké opičí dráze.
Dítko chodilo na plavání a angličtinu, ale v rámci města. Pak postupně vyžadovalo přidávat další aktivity, měla jsem velmi akční dítě, týden měl málo hodin na to, co vše by chtělo.