Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Co dite ji?
Pokud ma problemy s nadymanim a bolenim briska, muze jit o potravinovou intoleranci. Chce to vypozorovat, po jakem jidle jsou ty problemy vetsi.
Urcite bych vynechala soju v jakekoli forme a omezila vyrobky z mouky.
Zeleninu radeji varenou. Na syrovou si streva taky museji zvyknout. Zpocatku se po ni dost prdi.
@cecetka co se tyce zeleninky tak má s obedem ve vařené formě, syrovou mi plive. Neprijde mi, ze bych davala nějaké nadymave potraviny. Teda má pecivo 1× za den, buď k snidani nebo k veceri. Ale opravdu mi přijde, ze prdi hodne a myslim, ze se v noci budi tak casto kvůli brisku. Taky si myslim, ze ji něco vadi. Jako miminko jsme zase porad resili zelenou stolici kvůli UM. Možná by se opravdu jednalo o nejakou intoleranci..
včera měla napr toto: nad ranem um
Rano: kase pro deti k tomu jsem ji nastrouhala jablicko
Obed: špenát, kureci, brambor s brokolici
Svacina: Holandia jogurt s kapsickou, k tomu par ovoce - maliny, jahody
Vecere: avokado s dětským sýrem, houska
Vecer: um
@Anonymní píše:
@cecetka co se tyce zeleninky tak má s obedem ve vařené formě, syrovou mi plive. Neprijde mi, ze bych davala nějaké nadymave potraviny. Teda má pecivo 1× za den, buď k snidani nebo k veceri. Ale opravdu mi přijde, ze prdi hodne a myslim, ze se v noci budi tak casto kvůli brisku. Taky si myslim, ze ji něco vadi. Jako miminko jsme zase porad resili zelenou stolici kvůli UM. Možná by se opravdu jednalo o nejakou intoleranci..včera měla napr toto: nad ranem um
Rano: kase pro deti k tomu jsem ji nastrouhala jablicko
Obed: špenát, kureci, brambor s brokolici
Svacina: Holandia jogurt s kapsickou, k tomu par ovoce - maliny, jahody
Vecere: avokado s dětským sýrem, houska
Vecer: um
Asi bych šla tou formou nejčastějších intoleranci - lepek a laktoza. Mliko a vejce se projevují na kuzi. Takže na par dni vynechat pečivo a mléčné výrobky. Kase mají nemlecne v dmku a do toho kapsicku (dávám takhle dceři s lehkou abkm).
@hospodki dekuji a řešili jste to nějak s lékařem? Udelal vám nějaké testy?
@Anonymní píše:
@hospodki dekuji a řešili jste to nějak s lékařem? Udelal vám nějaké testy?
Ne, ale když jsem začala dávat mléčnou kasi, tak první den měla trochu červenou pusu, druhy den víc a třetí den totálně osypana koprivkou, takže jsem ji jen nezavedla mléko a u sebe kvůli kojeni skrtla jakékoliv čerstve a přešla na rostlině alternativy. Určitě ji to vymizí, protože nemá jinak bouřlivou reakci. Přes me ji nevadi zpracované mléko - v pečené formě nebo třeba jogurt, ale pit ho nemůžu a ani máslo nepouzivam. Doktorovi jsem to jen oznámila. Mám kamarádku co má hodně alergické děti - abkm, vejce, lepek, ryby… proste u nich je slušná party
v okolí mám i histamin což je největší peklo (prakticky zadne zpracované nebo staré jidlo, vše musí byt čerstve). Předpokládám, ze mala bude mít po tatovi sennou rýmu. Okolo 3-4 let se z těch potravinových co se projevují na kuzi (vejce, mliko) stávají takové ty cichaci - pyly, srst atp. Ty zažívací - Laktoza a lepek se zmírní nebo v nějaké formě zůstanou.
@hospodki píše:
Asi bych šla tou formou nejčastějších intoleranci - lepek a laktoza. Mliko a vejce se projevují na kuzi. Takže na par dni vynechat pečivo a mléčné výrobky. Kase mají nemlecne v dmku a do toho kapsicku (dávám takhle dceři s lehkou abkm).
Vynechat lepek(může být i jinde než v pečivu, číst etikety), pozorovat a pak po čase zase zkusit vynechat mléčné výrobky a pozorovat.
Nekombinovat dohromady, abys věděla, na co reaguje.
@pannda píše:
Vynechat lepek(může být i jinde než v pečivu, číst etikety), pozorovat a pak po čase zase zkusit vynechat mléčné výrobky a pozorovat.
Nekombinovat dohromady, abys věděla, na co reaguje.
No tak takhle fakt ne. Vynechání obou potenciálních alergenů alespoň na 2-3 týdny a pak muže jeden zkusit. Určitě se nevynechava jeden a druhy vesele cpe do dítěte dal ![]()
Nejdříve bych to domluvila s lékařem. Tam se potom nic nevysazuje
@g.sandova píše:
Nejdříve bych to domluvila s lékařem. Tam se potom nic nevysazuje
Naopak, než se dostane k lékaři, tak je za me samozrejme takovéhle věci již začít řešit. Jasný, doktor pošle propadne na Alergologii, ale to je cekacka na týdny až měsíce, tak přece ji nebude cpát něčím co muže snadno ovlivnit, pokud třeba za 2-3 týdny neuvidí změnu, tak muže jeden a pak druhy alergen zařadit zpět.
@hospodki no ale pak z krve nic nezjistí.
Jasně, může vysadit vše hned a potom postupně zavádět, u těch mléčných nejdřív bezlaktozove věci a zjistit si zkrizene alergie..
Ahojte, potrebovala bych prosim poradit. Moje roční dite hodne nahlas prdi. Neřešila bych to, ale v noci se mi budi s pláčem a poměrně casto. Vzdy jsem si rikala, ze to jsou zoubky, ale teď jsem si to dala do spojitosti s briskem. Já myslela, ze když se prdi je to v poradku nebo se pletu? Omlouvam se za blby dotaz. Stolici má každý den, sice tuhou, ale resim to s dr. Davam svestkovou stavu, ovoce má casto, zeleninku taky. Nevim co dělám spatne? Dekuji za rady.