Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj chtěla bych se zeptat zda jste někdo něco podobného zažili a jak se to vyléčilo?
Už devět týdnů (od dvou týdnů jeho života) naše miminko trápí zadní rýma. Jsme z toho už zoufalí - hlavně k ránu hodně chrčí. Přes den třeba vůbec ne, ale někdy taky. Výtěry má v pořádku, poslechy u doktorky vždy dobré. Prý je to nejspíš z toho, že se mu vrací mléko. Že by to mělo přejít až z toho vyroste, jestli jsem to dobře pochopila, tak až ho přejde reflux, přejde i tohle. Jenže u doktorky to své chrčení ještě nikdy nepředvedl. To bychom tam museli přijít v půl páté ráno.
Občas když hodně chrčel, zkusila jsem ho odsát a něco se i odsálo - průhledný hlen, bílé holuby, také průhledný hlen s takovou bílou krupičkou. Omlouvám se za popis
.
Prý by bylo možné udělat invazivní vyšetření, kterým by se podívali jak to vypadá. Sama lékařka říkala, že ho v našem případě nedoporučuje. Nám se do invazivního vyšetření také nechce.
Prosím o vaše zkušenosti a rady. Děkuji moc ![]()
Jde mi hlavně o to jestli z toho opravdu miminko může vyrůst
? Čím by to mohlo být způsobené? Zda to někdo zažil také? A tak cokoliv vás k tomu napadne ![]()
To je tzv. novorozenecká rýma, je to normální, tudíž neodsávat neřešit, nechat být… Samo se to zlepší ![]()
Stříkala bych vincentku, tím neublížíš, nebo libenar kapičky do nosu právě pro kojence. A asi bych neodsávala, kdyby to nešlo.
Děkuji za odpovědi
Libenar dáváme, odsávám jen když se zdá, že je to nutné. Vím, že to dráždí sliznice
. Ale když on chudák tak chrčí, že třeba nechce chvilku ani jíst, je vidět jak polyká a když párkrát zakašlal, tak vykašlal hleny. Při odsátí se mu někdy slyšitelně ulevilo a někdy jsme neodsáli nic.
Mony novorozenecká rýma? O tom jsem nic nenašla
Kdy by to tak mohlo přejít?
Má se prý odsávat tak, že stříkneš, odsaješ a zase stříkneš, ten libenar třeba. Ale být tebou, tak možná zkusím vincentku. Nám napsala dr.na zadní rýmu pamykon, rýma se spustila, odsáli jsme a byl pokoj ![]()
Davídka to přešlo samo.. občas chrčí po ránu nebo u jídla dodnes, ale je to normální, dr. o tom ví, řekla ať to neřeším, že to není nic neobvyklého ![]()
Mi používali sérimax /nevím přesně jak píše s mořskou solí/ jinak mi jsme nahřívali oblast čelíčka, to vždy pomohlo a rýma se krásně uvolnila.
Ta hustá rýma tam vždy drží a malé děti dráždí, když jim steče do krku ![]()
Adámek má zadní rýmu ještě v osmi měsících, taky stříkám vincentku, ale moc nepomáhá.. nikdy nic neodsaju
příjde mi, že ho to i trápí, vždycky když slyší vysavač začne ječet a dělá nenene
bojí se, že jdu odsávat jemu nosík.
meduzza píše:**To je strašné
Snad ho ta rýma už brzy přejde
no to jo, je mi ho děsně líto, vysávám když třeba spí, nebo je venku, abych ho zbytečně nestresovala.. ![]()
ahoj, s mořskou vodou je Sterimar, používám ho taky na malou od narození, chrčela v noci děsně a přes den dobrý. pomohl. teď je nastydlá a rýma je pořádně hutná, tak odsáváme ![]()
My s tím bojujeme taky. Už vlastně od narození a to už budou malému 2 měsíce, stříkám Vincentku, Libenar, dr. nám taky napsala Pamykoin, ale zatím nic z toho nijak nepomáhá. Občas to vypadá, že už je to lepší a další den mi příjde, že zas horší. Jinak u Dr. poslech a prohlídky taky vždycky v pohodě ![]()
@meduzza píše:
Ahoj chtěla bych se zeptat zda jste někdo něco podobného zažili a jak se to vyléčilo?
Už devět týdnů (od dvou týdnů jeho života) naše miminko trápí zadní rýma. Jsme z toho už zoufalí - hlavně k ránu hodně chrčí. Přes den třeba vůbec ne, ale někdy taky. Výtěry má v pořádku, poslechy u doktorky vždy dobré. Prý je to nejspíš z toho, že se mu vrací mléko. Že by to mělo přejít až z toho vyroste, jestli jsem to dobře pochopila, tak až ho přejde reflux, přejde i tohle. Jenže u doktorky to své chrčení ještě nikdy nepředvedl. To bychom tam museli přijít v půl páté ráno.
Občas když hodně chrčel, zkusila jsem ho odsát a něco se i odsálo - průhledný hlen, bílé holuby, také průhledný hlen s takovou bílou krupičkou. Omlouvám se za popis.
Prý by bylo možné udělat invazivní vyšetření, kterým by se podívali jak to vypadá. Sama lékařka říkala, že ho v našem případě nedoporučuje. Nám se do invazivního vyšetření také nechce.
Prosím o vaše zkušenosti a rady. Děkuji moc
Ahoj, tak my máme 8.tydnu a uz asi 4 tydny mame to stejny. Zadni rymu, ktera se taky projevuje nejvic v noci a k ránu. Odsáváme to stejný, co tu píšeš. Používáme sterimar i vincentku a pořád to je stejny:(