Zákoník práce, směny, volno atd.
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Zákoník práce
Ahoj holky, mohla bych Vás poprosit o radu? Jedná se o to, jestli nemáte zkušenosti s psaním směn nebo tak. Jak je to s chozením z odpolední na ranní, jaká tam musí být doba volna, kolik hodin nebo kde to přesně hledat. Děkuji moc za pomoc. Mějte se
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
@palapa nevím jestli není nějaká změna ale bylo to tuším 8 hodin ne? Teda můj chlap celkem běžně přijde z práce v 22,30 a jde do práce druhý den v 4,30 ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@palapa tož jsem to našla
Zákoník práce původně stanovil, že zaměstnanec má nárok na volno mezi dvěma směnami nejméně v rozsahu 12 hodin. Od 1. srpna 2013 se však toto pravidlo změnilo tak, že 12hodinový odpočinek náleží jen zaměstnancům mladším osmnácti let. Všichni ostatní zaměstnanci mají minimální dobu odpočinku zkrácenou o 1 hodinu.
Ve výjimečných případech lze toto volno ještě zkrátit, a to až na 8 hodin, ale vždy za podmínky, že následující odpočinek se o zkrácenou část prodlouží. Zkrátí-li se tedy například odpočinek z pondělí na úterý z 11 hodin na 8, následující nepřetržitý odpočinek se musí o 3 hodiny prodloužit a bude tak trvat minimálně 14 hodin.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Než jsem šla na mateřskou tak to bylo 8 hodin, ale musi ti to nahradit další den. Což dam příklad máš 14:45-23 a další den 7-15:15 tak další směnu bys mela MIT klasicky za 12 hod. ale k tomu ti musí přičíst ty 4 hodiny odpočinku navíc. Nevím jak je to teď, ale já když planovala, tak jsme měli i několik kontrol, protože se každej divil, ale kontrola dopadla dobře a já teda pracovala v trismenem provozu, ale jak říkám třeba je to jinak.
Příspěvek upraven 28.04.14 v 20:34
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak jak se psalo min. 8 hod. ale zkrátit ti to múzou podle poctu odpracovanych hodin v týdnu, což vychází jednou týdne to múzou udělat. Ted mi to řekl přítel jak plánuje momentálně. Ale celkové je tam prej víc novinek, ale to by SIS musela nastudovat spíš ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Me jde o to, ze u nas v praci musi byt mezi odpo a ranni 35hodin volna.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@palapa píše:
Me jde o to, ze u nas v praci musi byt mezi odpo a ranni 35hodin volna.
To je myslím doba nepřerušovaného odpočinku během týdne. A i tam jsou ze zákona různý vyjímky, např. ve zdravotnictví, soc. službách atd.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Díl 3
Nepřetržitý odpočinek v týdnu § 92
(1) Zaměstnavatel je povinen rozvrhnout pracovní dobu tak, aby zaměstnanec měl nepřetržitý odpočinek v týdnu v trvání alespoň 35 hodin. Nepřetržitý odpočinek v týdnu nesmí činit u mladistvého zaměstnance méně než 48 hodin.
(2) Jestliže to umožňuje provoz zaměstnavatele, stanoví se nepřetržitý odpočinek v týdnu všem zaměstnancům na stejný den a tak, aby do něho spadala neděle.
(3) V případech uvedených v § 90 odst. 2 a u technologických procesů, které nemohou být přerušeny, může zaměstnavatel rozvrhnout pracovní dobu zaměstnanců starších 18 let pouze tak, že doba nepřetržitého odpočinku v týdnu bude činit nejméně 24 hodin, s tím, že zaměstnancům bude poskytnut nepřetržitý odpočinek v týdnu tak, aby za období 2 týdnů činila délka tohoto odpočinku celkem alespoň 70 hodin.
(4) Jestliže to je dohodnuto, může být v zemědělství poskytnut nepřetržitý odpočinek tak, že bude tento odpočinek za období
- 3 týdnů činit celkem alespoň 105 hodin,
b) 6 týdnů činit při sezónních pracích celkem alespoň 210 hodin.
A odkaz na §90., čímž bych řekla, že se v podstatě může vyrušit onen nepřetržitý týdenní odpočinek na pouhý odpočinek mezi směnami v určitých profesích. § 90
(1) Zaměstnavatel je povinen rozvrhnout pracovní dobu tak, aby zaměstnanec měl mezi koncem jedné směny a začátkem následující směny nepřetržitý odpočinek po dobu alespoň 12 hodin během 24 hodin po sobě jdoucích.
(2) Odpočinek podle odstavce 1 může být zkrácen až na 8 hodin během 24 hodin po sobě jdoucích zaměstnanci staršímu 18 let za podmínky, že následující odpočinek mu bude prodloužen o dobu zkrácení tohoto odpočinku
- v nepřetržitých provozech, při nerovnoměrně rozvržené pracovní době a při práci přesčas,
b) v zemědělství,
c) při poskytování služeb obyvatelstvu, zejména
1. ve veřejném stravování,
2. v kulturních zařízeních,
3. v telekomunikacích a poštovních službách,
4. ve zdravotnických zařízeních,
5. v zařízeních sociálních služeb22a),
- u naléhavých opravných prací, jde-li o odvrácení nebezpečí pro život nebo zdraví zaměstnanců,
e) při živelních událostech a v jiných obdobných mimořádných případech.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit