Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj možná tu už asi zaznělo spoustu témat zakousnuté klíště ale přesto všechno jsem se chtěla zeptat. syn mi dneska přišel ze školy se vzkazem od paní učitelky že mu vytáhlá s hřbetu ruky klíště které mě zakousnuté od pondělního rána dnes ho vytáhlá místo vyčistila dala dezinfekci ale přesto bylo tam od pondělí muže s toho něco byt následky atd moc děkují
@rosaamelie
A jak víš, že ho měl zakousnuté od včerejšího rána? ![]()
Myslím, že je úplně jedno, jak dlouho je zakousnuté, pokud je klíště infikované, stačí chvilinka. Neplašila bych, ale hlídej to.
@rosaamelie Může. Ale nehrotila bych to, teď už s tím nic neuděláš. Jen bych na to pamatovala, kdyby se v místě udělal flek a nebo by dostal syn v následujících pár týdnech „chřipku“, naklusala bych k doktorovi a tam to zmínila.
@hehehe Čím déle je klíště zakouslé, je riziko větší. Chvilinka rozhodně nestačí, u boreliózy se tvrdí, že musí být přisáté minimálně 12 - 24 hodin, u klíšťovky alespoň 2 hodiny (a to ještě u oslabených lidí).
A ani to, že je klíště infikované neznamená, že to od něj automaticky chytneš.
Nevím to sice jistě ale včera to bylo pondělí byli na školní zahradě měli zahradní práce, tak si myslím že to jen od toho pondělí tak nevím neměla bych jít sni k dr říct to a vzít nějaké odběry.
Syn má dost oslabenou imunitu jak někdo zakašle ve škole hned to dostane, já se obavám že to měl od toho pondělí jak byli na té zahradě
@rosaamelie Odběry jsou v tuto chvíli zbytečné - i kdyby byl syn nakažený, protilátky mít zatím nebude.
Kdybych měla řešit každé klíště, které mi děti přinesou domů, nedělala bych nic jiného než seděla u doktora (minimálně přes léto).
A jestli chceš uklidnik, klíště se většinou nepřisaje hned - mohl ho mít klidně v oblečení a přisát se mohlo až dnes ráno.
Nezbývá než čekat a hlídat podezřelé fleky (i jinde než v místě zakousnutí!). Neboj, mě se už dvakrát stalo, že jsme klíště prokazatelně měli více než 12 hodin zakousnuté a nikdy z toho nic nebylo. Pak mě jednou kousnula muška a byla z toho borelka ![]()
Moc děkují jenom že on ho měl přisáté na hřbetu ruky mezi prstí koupal se ruky si mil ale já
si opravdu ničeho nevšimla
Jsi si jistá, že od včerejšího rána? U nás se kolikrát stane, že se vykoupeme, zkontrolujeme a druhý den na sobě najdeme zakouslé klíště, tam kde jsme to kontrolovali.
Nicméně zapamatuj si datum, kdy jste ho objevili.
No jista si samozřejmě nejsem ale syn moc nechodí ven tudíž to klíště si musel přinést ze školy jelikož oni ze školou stále někde courají po lese a po loukách a nebo se přehrabuji v záhonech ![]()
@rosaamelie Pokud bylo infikované, tak jistě může. Ale taky bych neplasila, hlídej mu to. Já měla jednou 20 klíšťat najednou a nic z toho naštěstí nebylo.
@malinika píše:
@hehehe Čím déle je klíště zakouslé, je riziko větší. Chvilinka rozhodně nestačí, u boreliózy se tvrdí, že musí být přisáté minimálně 12 - 24 hodin, u klíšťovky alespoň 2 hodiny (a to ještě u oslabených lidí).
A ani to, že je klíště infikované neznamená, že to od něj automaticky chytneš.
Presne tak. Pokud je kliste zakousle chvili, riziko je minimalni. Proto se i doporucuje, treba nekde na vylete, kdyz neni moznost ho vyndat, jak se patri, ho proste vytrhnout a necekat dalsi hodiny do prijezdu domu.
@rosaamelie píše:
Nevím to sice jistě ale včera to bylo pondělí byli na školní zahradě měli zahradní práce, tak si myslím že to jen od toho pondělí tak nevím neměla bych jít sni k dr říct to a vzít nějaké odběry.
Na odběry nejdřív za 6 týdnů, ideálně až za 2 mesice.