Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Mame petimesicni miminko, klimba hlavickou, neudrzi ji, nesleduje rucicky, nehraje si s hrackami, nevnima okoli a celkove je dost mimo. Dle nasi Dr. je vse ok, vsechny me obavy vzdy ukonci vetou, ze mame krasneho chlapecka. Dle RHB sestry ma silnou hypotonii, dle nasi Dr. nemi ani treba cvicit, pry sama odezni. Vzhledem k tomu, ze se jiz mesic otaci na brisko, je dle Dr. podle tabulek v poradku, za posledni mesic se vsak vubec vyvojove nehnul kupredu.
Za posledni dva mesice ma vyskovy prirustek pouze 1 cm, na vaze pribral za mesic 100g.
Vsichni tvrdi, at to necham na lekarich, ja vsak vidim, ze neni vse OK a mam hrozny strach, aby se neco nezanedbalo,
Nevite prosim, kde by se dalo zkonzultovat popr. o nejakem Dr. v Praze, ktery by se individualne miminkum venoval?
Dr neporadim, ale nase taky zanedbala/neresila u dcery vyvoj a az kdyz jsem si sama vydupala zadanku na rehabku, tak tam se dr zdesila, ze ma dcera v 8. mesicich svaly jako mesicni kojenec. Zacali jsme cvicit vojtovku a za pul roku dohnala vyvoj. Z leziciho mimina jsem mela chodici holcicku.
Nedej se, intuice nelze. Snad nekdo poradi dr., nebo se zkus rovnou objednat na konzultaci na rehabilitaci. My chodily do Malesic na polikliniku Plananska, byly tam vyborni jak lekarka, tak sestry.
Mam obavy o celkovy vyvoj, ze to nejak vubec nejde kupredu. Ale vzhledem k tomu otaceni na brisko, coz je pry dovednost sestimesicniho ditete, Dr. ostatni odchylky vubec neresi.
Neporadim ti s doktorkou, ale mam temer stejnou zkusenost. Doktorka to podcenila, i kdyz jsem ji rikala, ze v temer 5.mesicich nechce byt na brisku a oprena o ruce. Vyvojove byla trochu pozadu oproti jinym detem. Prvni neurolog nic nepoznal, az druhy, u ktereho jsem si navstevu vyzadala sama, stanovil cca v 15.mesicich hypotonii. Cvicily jsme Bobatha, mala zacla chodit skoro v 19.mesicich. Moje rada je, vyzadej si navstevu u neurologa (kdyby te nechtela poslat, melo by to jit bez doporuceni) a pak zmen pediatricku. Ja se na to taky chystam, ale nase doktorka je laxni ve vice vecech.
Neurolog je vyborny napad. Ono to jde ruku v ruce, ale je pravda, ze neurologie pozna vic.
Na neuro jsme byli asi ve 3,5 mesicich, bylo vse ok. Rozklimbana hlavicka pry v norme, bylo mi receno, ze se samo upravi, az posili svaly. Cvicime na mici, plaveme, polohujeme. Nezajem o hracky a okoli pry take nevadi, tenkrat mi bylo receno, ze je na to jeste maly a ze jiz brzy zacne. Od te doby v techto vecech zadny posun.
Na kontrolu jdeme az v listopadu, do te doby se asi zblaznim strachy…
No popravde mi prijde ok, ze 5ti mesicni miminko zvlada „jen“ pretoceni na brisko.Ale ta nestabilita, klimbani hlavy atd. v poradku neni. Pokud travi na brisku hodne casu a nelepsi se to, pak si urcite vyzadej nejaka dalsi vysetreni.Ale pises, ze RHB sestra ji videla-takze nekam jinam jeste chodite?
Ono vyzadat si vysetreni neni vubec jednoduche, kdyz je dle Dr. vse v poradku. Na brisku travi casu spoustu, nikdy nepasl na loktech, vzdy byl na natazenych rukach a dvakrat stabilni v poloze take neni. Zpusob paseni je dle Dr. ted jiz v poradku, odpovida to veku. Ale ze takto pase od uplneho zacatku si samozrejme nepamatuje…
@sarkasarkasarka píše:
Jj, chodime cvicit, mame Vojtovku.
No vidis, tak je o vas v tomto smeru postarano.
Pediatricku bych zmenila, uz jen proto, ze ji neduverujes. A mimochodem ta nase naopak byla ta, ktera si vsimla i mensi odchylky a hned nas poslala za rehabilitacni, i kdyz me to prislo jeste v norme..Kdo ma byt peclivejsi nez pediatricka? ![]()
@sarkasarkasarka pockala bych do listopadu a pokud by se ti nezdal pristup neurologa, zkusila bych jeste jineho.
@sarkasarkasarka píše:
Ono vyzadat si vysetreni neni vubec jednoduche, kdyz je dle Dr. vse v poradku. Na brisku travi casu spoustu, nikdy nepasl na loktech, vzdy byl na natazenych rukach a dvakrat stabilni v poloze take neni. Zpusob paseni je dle Dr. ted jiz v poradku, odpovida to veku. Ale ze takto pase od uplneho zacatku si samozrejme nepamatuje…
Hele, ja tomu nerozumim. K pediatrovi i neurologovi chodite, na RHB taky, cvicite. Co bys jeste rada delala?
To je presne argument, ktery slysim pokazde, kdyz zacnu pochybovat. Ale pokud synuv stav hodnotim v souvislostech, sice jako laik, mam opravdu velke obavy. To, ze lekar vidi jeho otaceni na brisko, ale celkova stagnace mu unika, je problem, ktery resim. Travime spolu cely den a ja opravdu pozoruji, ze se nehybeme z mista. Jedine, co si preji je to, aby bylo vse ok a aby se nepodcenilo nic, ceho bychom mohli v budoucnu litovat. Proto bych jeho vyvoj rada zkonzultovala s nejakym dalsim pediatrem.
@mroe píše:
Hele, ja tomu nerozumim. K pediatrovi i neurologovi chodite, na RHB taky, cvicite. Co bys jeste rada delala?
Taky mi to přijde zvláštní. Pediatr pošle na neuro, neuro pošle na RHB. Cvičíte? Tak cvičete dál. Nejsi spokojená s pediatrem? Změň ho. Nejsi spokojená s RHB? Změn ji. Není jen vojtovka, jsou další typy rehabilitací. Najdi si dětského fyzioterapeuta a zkonzultuj. Navštiv tolik odborníků, kolik uznáš za vhodné. Nějaký snad pomůže. Emiminem dítěti svaly neposílíš.