Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky!!Dcerka ( 15 měsíců ) prodělala před měsícem oboustranný zánět středního ucha. Dnes jsme byli na třetí kontrole a ouška jsou stále zalehlá. Další KO máme na konci června. Zajímalo by mě, zda je tu maminka, která má stejnou zkušenost, jestli jejímu dítku ouška sama odlehla a v případě že ne, jaký je další postup. Děkuji za odpovědi ![]()
Nevím přesně, co myslíš „zalehlými oušky“ - jako že je tam velký tlak ve středouší a zjistili to malé na audiu?
Měli by ti říci na ORL, jaký bude postup, ale teoreticky byste mohli jít na tympanostomii, ale ta se dělá až po opakovaných nebo vleklých zánětech stř. ucha víceméně jako prevence.
Tak zánět měla poprvé, ale na každé KO jí doktorka dělá tympanometrii. Jen mi řekla, že je má zalehlé a kdy přijít na další kontrolu. Malá tam pokaždé hrozně brečí, takže já jsem ráda, že rychle vystřelím z ordinace a bohužel jsem se zapomněla poptat
Tak tohle ti dopredu nikdo nerekne. Ptej se na ORL, ze deti vyvadi, je normalni, vsak to zvladnes:-) Jinak tedy moje osobni zkusenost - tekutina ve stredousi se nekdy vstreba sama od sebe, nekdy ne. Mam doma oboji. Syn sel pak na odsati pod narkozou. Dceri se nekolikrat po asi trech mesicich vstrebalo, lec ted to vypada, ze uz se samo nevstreba, spatna tympanometrie, takze ji asi taky ceka paracenteza. Opravdu, dopredu neodhadnes. Drzim palce, aby se to vyresilo samo.
@AAJAA píše:
Tak tohle ti dopredu nikdo nerekne. Ptej se na ORL, ze deti vyvadi, je normalni, vsak to zvladnes:-) Jinak tedy moje osobni zkusenost - tekutina ve stredousi se nekdy vstreba sama od sebe, nekdy ne. Mam doma oboji. Syn sel pak na odsati pod narkozou. Dceri se nekolikrat po asi trech mesicich vstrebalo, lec ted to vypada, ze uz se samo nevstreba, spatna tympanometrie, takze ji asi taky ceka paracenteza. Opravdu, dopredu neodhadnes. Drzim palce, aby se to vyresilo samo.
Prosím tě a po jak dlouhé době se rozhodlo, že musí syn na odsátí???
Nas dr. to nechava dlouho, at si priroda poradi, ze to je vzdy setrnejsi. Takze cca po 4 mesicich, kdy jsme chodili na kontroly po trech tydnech, nelepsilo se to, mel spatnou tympanometrii a navic uz na jednom uchu vyrazne spatnej sluch.
Děkuji za bleskovou odpověď
Věřím, že vše dobře dopadne, ale raději chci být připravená.