Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Brook796 píše: Více
Co chces resit? Pred dvema mesici si torzi nemela. Nebo ma mit gynekolog kristalovou kouli?
Nerikam, ze doktori nedelaji kiksy, ale tohle - podle tveho popisu, mezi ne nepatri.
Neuvadis, jaky byl duvod navstevy soukr. gynekologa a jake vysetreni Ti provadel, ale tak ci tak si nezavisle zjisti ( u odbornika, ne na miminu), jestli ten stav mohl/mel soukr. gynekolog odhalit a resit. Pokud jsi tam sla vyslovene s nejakym bolestivym stavem, ktery uz byl ta torze, cysta, a on te nejak odbyl, tak to je rozdil od toho, jestli jsi byla resit treba prevenci nebo vytok ( pardon, jen davam priklad ). Pokud to byl pripad, kdy jsi uz u nej hledala od tohoto pomoc a skoncila jsi nekde akutne, tak se nedivim, ze to chceš resit, alespon vedet by to mel.
@Nick.na.emimimo pardon prave ze ano, byla jsem s potížemi a problémem ze nemám ženské dny na co doktor reagoval “oni prijdou”
Tak pak jestli má cenu něco resit a kde byl problem..
A jak Vas vysetroval a jak lecil? Zenske dny jste nemela jak dlouho? Bolesti byly?
@Nick.na.emimimo běžná kontrola, sono a histologie (žádná léčba, pak mi jen přišel mail ze mám přít o rok a ze jsem “zcela v poradku”.
No, s tím „otočenym" vaječníkem, bys zřejmě takovou dobu nevydržela. Doktor nález neviděl, protože tam nebyl. Tak ho těžko můžeš žalovat.
Pokud máte podezření, že lékař zanedbal péči, můžete podat stížnost k České lékařské komoře (ČLK) nebo k Úřadu pro dohled nad zdravotní péčí. Doporučuji také konzultovat právníka specializovaného na zdravotnické právo, který vám může poradit ohledně podání žaloby a možného odškodnění.
Trochu odbočím od tématu. Pokud vám vynechává MS a tvoří se vám cysty, máte problém s hladinami hormonů, pravděpodobně estrogenovou dominanci. Nepíšete, zda berete HA, ta vás do dominance také může dostat. Testy na hladiny hormnů, u žen s cyklem dva a následně srovnat alternativní cestou, klasická medicína vám syntetickými hormony nepomůže.
Jinak, těžko prokážete, že jste v době návštěvy tyto problémy měla. Další věc je, na co všechno jste si při kontrole stěžovala, z čeho mohl lékař usoudit, že máte takové problémy. Upřímně, gynekolog je člověk, který vás vidí max 1 - 2× do roka na cca 15 - 20 minut a vy mu předáte veškerou moc nad svým zdravím, nezajímá se o vaši životosprávu, o rodinou anamnézu, o vaše další problémy a podobně. Ono je potřeba také to zdraví a u žen obzvláště trochu vzít do vlastních rukou, sledovat cyklus, vědět, co se v které fázi v těle děje a pokud se to neděje, proč tomu tak je, co tomu předcházelo a podobně.
V dnešní době by se všechny ženy které mají nějaký problém a obzvláště ženy nad 35 let měly zajímat o své hladiny hormonů, protože díky životnímu stylu a životnímu prostředí je více jak 90% žen v estrogenové dominanci a více jak 70% žen to způsobuje nějaké problémy. Syntetické hormony tyto problémy neřeší, ať si různé studie říkají co chtějí, protože je to byznys a situaci v lepším případě maskují, v tom horším případě prohlubují. Všechny syntetické hormony zvyšují riziko karcinomů.
Jako, že bys zvládla fungovat 2 měsíce s torzí vaječníku? To se mi nezdá… A v nemocnici ti potvrdili, že absence menstruace byla z tohoto důvodu?
Syn měl torzi varlete. Zvládl s tím fungovat den, večer jsme jeli do nemocnice a ještě v noci ho operovali (dopadlo to ok, varle má).
Náš pediatr říkal, že odumírání probíhá velmi rychle, pokud je varle otočeno. Maximálně v řádech dnů. U vaječníků to nejspis bude podobné. Jakmile se otočí, nejde tam krev. Nedovedu si představit, že by to celé mohlo trvat 2 měsíce.
Nicméně vždycky je tu možnost podat stížnost k lékařské komoře za zanedbání péče.
Torze vajecniku je akutni a velmi bolestiva vec, s tim by jsi opravdu dva mesice nevydrzela.
Jinak doporucuji spis mluvnici Ceskeho jazyka, pokud se rozhodnes nejakou zalobu psat…
@Kacatko1986 píše: Více
Torzi vaječníku jsem měla a menstruaci jsem měla pravidelnou na den. V nemocnici mi řekli, že cysta do této velikosti vyroste klidně během pár cyklů. Takže v době kontroly jsi tam nemusela mít nic nebo nějakou malickou cystu, což je normální. Menstruace ti mohla vynechat z úplně jiného důvodu, jediné, co je divné, je to, že to doktor neřešil. Normálně se dává alespoň vyvolávací injekce.
No já bych minimálně řešila to, že si doktor jeden úkon naučtoval 2× - za hotové i na pojišťovnu
pokud to tak opravdu je (není mi úplně jasné, co myslíš tím “bylo mi strženo ze zdravotního”)
Mnela bych otázku.
V Dubnu jsem byla u soukromého gynekologa s tím ze mám potíže a už delší dobu nemám menstruace, bylo mi řečeno ze jsem naprosto v pořádku a ze mám přít za rok, ze menstruace jak řekl pan doktor “prijdou”(při tom ze je soukromý tak jsem platila hotové a bylo mi ztrhnuto i ze zdravotního)
Dva mnesice po kontrole jsem skoncila na pohotovosti s tím ze mi museli vyoperovat vaječnik (s tím ze jsem mnela 8cm cistu a vajecnik byl otočen)
Mate nějaké zkušenosti? Jak se dá resit tahle situace? Děkuji
Příspěvek upraven 11.07.24 v 23:45