Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahojky, potřebuju poradit, páč s partnerem se pořád přeme, kdo má pravdu… ![]()
Chceme koupit byt v Praze a jelikož budeme potřebovat asi 100% hypo(když nám nepůjčí rodiče), tak nevíme jak je to s rezervační zálohou na byt.
Přítel mi tvrdí, že žádat o hypo můžeme až v momentě, kdy budeme mít vyhlídnutý byt a že když složíme rezervační zálohu, tak nebudeme vědět, jestli nám tu hypo dají a když nám jí neschválí, tak záloha propadne realitce. Já si myslím, že to tak přeci nemůže být ne? Že se nejdřív dohodnu s bankou, jestli nám dají hypo na byt, který ještě nemám vyhlídlej, abych nepřišla o rezervační zálohu?
Nemáte s tím někdo zkušenosti? Díky za rady ![]()
PS: snad jsem to napsala srozumitelně, ptž mě tady ruší dcerka ![]()
@katka8577 Jojo urcite ti muzou predschvalit hypoteku na urcitou castku a pak vybirate byt.
@Anielka Ale co to znamena predschvalit? Vzdyt pro banku bude rozhodujici odhad na konkretni byt, tudiz ve vysledku odhad nemusi byt tak vysoky a clovek hypoteku nedostane.
@katka8577 domluv si s realitkou to, co jsme měli my. Složená rezervační záloha je vratná v případě, že odhadce banky nazná, že nemovitost nemá odpovídající hodnotu, tudíž hypo na tu částku neschválí. Nám tohle realitka dala bez problémů do smlouvy a v pohodě. Protože sama nemůžeš tušit, jestli odhadce neřekne, že to tu hodnotu nemá
Jinak předschválená hypo je sice fajn, ovšem tohle celé visí na odhadu nemovitosti, takže je Ti to houby platné.
@Anielka píše:
@katka8577 Jojo urcite ti muzou predschvalit hypoteku na urcitou castku a pak vybirate byt.
ale to je zbytečné. Protože ten byt nemusí mít tu hodnotu a předschválení je pak prd platné.
No samozřejmě by jsme hledali byt, do výše předschválené hypo.
No hlavně ale najít banku, která vám dá 100% je v dnešní době hodně těžké
@katka8577 píše:
No samozřejmě by jsme hledali byt, do výše předschválené hypo.
ale to Ti fakt nepomůže.. protože dáš zálohu a přijde odhadce a řekne - tohle tu hodnotu prostě nemá, chybí Ti třeba 200 tis a co potom? Seženeš ty prachy? v opačném případě totiž o rezervační zálohu přijdeš ![]()
@katka8577 A uz jsi slysela, jaky byva rozpor mezi odhadni cenou banky a kupni cenou? Zvlast u 100%hypoteky to muze byt problem.
@araw píše:
No hlavně ale najít banku, která vám dá 100% je v dnešní době hodně těžké
komerčka, bez problémů. S rekonstrukcí jsou na 120% hodnoty nemovitosti - tedy odhadu.
Nedat rezervační zálohu realitce, ale s realitkou napsat smlouvu a dát tu zálohu do úschovy k advokátovi.
A má pravdu @Cuddy, hypotéka se schvaluje až na základě odhadu nemovitosti kterou kupujete a podle toho kolik bude odhad Vám dají hypotéku. Je ale dost blbý, že někdy je odhad menší než cena kterou si řekne kupující a ty ten rozdíl pak musíš sehnat někde jinde ![]()
@B.O.K. Team Taky nás to napadlo, domluvit se s realitkou, aby jsme v případě neschválení hypo nepřišli o tu zálohu.
@martina.se píše:
@katka8577 domluv si s realitkou to, co jsme měli my. Složená rezervační záloha je vratná v případě, že odhadce banky nazná, že nemovitost nemá odpovídající hodnotu, tudíž hypo na tu částku neschválí.
Toto je sikovne, ale bude to fungovat i u 100% hypoteky? Protoze kdyz bude byt mit realnou hodnotu cca 3 mil, realitka bude mit provizi 5%, tak kupni cena bude 3.15 mil. Odhadce ale da odhad pouze na tech 3 mil, na tu hodnotu bytu, provize 150 tis se do toho jiz neschova.
@katka8577 píše:
Já si myslím to samé.Máš s tím zkušenost?
Ano, mam s tim zkusenost. (Edit)
Příspěvek upraven 31.07.14 v 11:01