Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj. Omlouvám se, že zakládám novou diskuzi. Jen se všude vše zdražovalo, tak mě zajímá aktuální situace. S dcerou se budeme stěhovat do zatepleného paneláku 56 m2. Byt je slunný. Chci se zeptat, kolik si máme dát zálohy na topení a vodu? Majitel chce 4 000 Kč. Což se mi pro 2 osoby zda moc. Děkuji za rady 🙏 🙏 🙏
Pokud se nechcete dočkat překvapivých nedoplatků, pak se mi jeví ty 4000,– jako optimální. Pochopitelně svou roli hraje i lokalita a věk dcery.
My platíme 2500, 2 dospěly a 3 děti, byt 3+1, ale je fakt, že většinou mame nějaký nedoplatek. Ale asi bude záležet i třeba konkrétně na městě, všude asi není stejný ceník
přeplatek by vam pak po vyúčtování vrátili ne?
@Kriss Tina Moc děkuji za každou radu. Známá má také právě 2+1. 2 dospělý kluci 2 dospělý a mají zálohy 3200. A co jsme se bavili zatím neměli nikdy nedoplatek. Tak jsem právě na vážkách. Jinak přeplatek by mi vrátili.
Tak ono záleží, jaké zálohy má předepsané majitel bytu. Nevím tedy přesně, jaký způsob záloh je v konkrétním bytě, ale pokud se jedná o byt v bytovém domě, tak vždy jsou zálohy předem dané a vy je nijak „neupravujete“. Jediné zálohy, které řešíte zvlášť, tak jsou za elektřinu, plyn. Ostatní by mělo být na vyúčtování a předpisu záloh. Jediné, co ze záloh musí majitel bytu odstranit, tak to je fond oprav. Ten musí majitel hradit sám a nesmí se vyúčtovávat nájemníkovi.
Dej si 4000 Kc, kdyz budes mit preplatek, tak se ti to vrati.
@Magda124 V bytě ještě nikdo nebydlel je to novostavba. Takže majitel sám neví kolik nastavit vodné a stočné. Já jsem volala na daný orgán paní po telefonu byla ochotná a nějak to přepočítala podle daného ceníku a říkala, že bohatě by stačilo 2300 - 2 500 Kč. Tak právě vůbec nevím.
@Claire Ženíšků já kupovala novostavbu před 13 lety a zálohy jsme měli stanovené podle velikosti bytu, nic jsme si nenastavovali. Já mám na byt 38 m2 celkem 2 634 Kč (bez elektřiny) a vždy jsem se vešla do záloh. V zálohách je voda, topení, společný: výtah, úklid, odpad, fond oprav, elektřina, vytápění a další společné věci. Proto mi 4 tis. Kč jenom za vodu a topení přijde přehnané.
@Magda124 Já jsem z majitelem právě domluvená, že fond oprav, společné prostory a to vše kolem toho bude platit z nájmu co mu budu dávat. Takže se mi 4000 za vodu a topení zdá šíleně moc. Elektriku si budu psát na sebe.
@Claire Ženíšků taky si myslím, že to je příliš. Platila bych max. 2500 Kč. Raději bych si „ušetřené“ peníze dala teď na spořící účet, kde z toho aspoň něco budete mít. Hlavně teď, když jsou úroky kolem 6%. Určitě lepší než platit 4 tis. Kč a pak mít vysoké přeplatky.
@Magda124 Moje slova. Doufám, že si majitel dá také říct a nějak se domluvíme. ![]()
@Claire Ženíšků projděte si třeba pár inzerátů (např. na bezrealitky) a tam uvidíte, kolik většinou chtějí na zálohy, ale 4 tis. Kč jsou fakt moc. Pronajímáme jeden byt 3+1, 80m2 a zálohy mají 5 tis. Kč (se vším vyjma elektřiny) a bydlí tam 2 dospělí a dítě.
Já a dcera, byt 3+1. Na vodu a teplo se vejdu do 2.000,–. Vyúčtování sice ještě nemám, ale vodu jsem si počítala sama a v poho, teplo uvidím, ale vždy jsem měla velké přeplatky, tak teď počítám max šulnul.