Záloha na výplatu?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
217
30.10.15 08:52

Záloha na výplatu???

Ahoj, nevíte náhodou jestli jde požádat o zálohu na výplatu(část výplaty předem)? Pracuji v nemocnici a jsem ještě ve zkušební době. Slyšela jsem že to jde do výše 5000kč…nemáte někdo zkušenost? Děkuju

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2852
30.10.15 08:54

Jde to ( u manžela v práci kolegové občas využívají) nevím, jestli to umožnují všichni zaměstnavatelé a jestli ji dostanete, když jste ve zkušebce

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20767
30.10.15 08:55

Ve zkušební době teda nevím, jestli bych měla odvahu jít žádat o zálohu, ale zkusit to můžeš. Možné to je.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
217
30.10.15 09:07

Taky přemýšlím jestli to jde ve zkušebce ale zase si říkám že - logicky -tu výplatu tak nebo tak dostanu tak nevím proč by to nemělo jít. No uvidíme

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sadlo-maslo-uzeniny
30.10.15 09:49

Ve zkušební době asi vítr Máchale. Já osobně jsem požádal po cca 9 měsících ve firmě o zálohu a to jsem patřil mezi THP, s výdělkem přes 30 v hrubém a dostal jsem sotva 1/8 z výplaty cca týden před výplatou. Důvod bylo stěhování do nového podnájmu. Tohle závisí na ochotě ředitele, účtárny a podobně. Ale moc bych s tím nepočítal, zvlášť ve zkušebce.

• Citovat
  • Upravit
996
30.10.15 09:54

Jestli mate v pohode vedeni, tak za zeptani nic nedate. Me v kanclu to proslo… Jenze firma o 50ti zamestnancich je asi neco jineho nez nemocnice s 200 a vice no, nevim jestli maji jednu ucetni a kdo to schvaluje. Jestli tam je alespon nekdo ochotny tak zabzeptani nikdo nic neda. Se spis zeptejte kolegyn ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20767
30.10.15 10:45
@tattianka píše:
Taky přemýšlím jestli to jde ve zkušebce ale zase si říkám že - logicky -tu výplatu tak nebo tak dostanu tak nevím proč by to nemělo jít. No uvidíme

No já to spíš myslela tak, že to není úplně dobrá vizitka si hned na začátku žádat o zálohu, ale to je můj subjektivní pocit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
843
30.10.15 12:41
@radkka píše:
No já to spíš myslela tak, že to není úplně dobrá vizitka si hned na začátku žádat o zálohu, ale to je můj subjektivní pocit.

Taky myslím, kdyby si někdo ke mě přišel pro zálohu ve zkušebce, asi už by tam potom nebyl. U nás taky chodí pravidelně 3 holky pro zálohu, ale jsou tam už dlouho a žádný problém (nemocenské, neomluvená absence…), ale ve zkušebce bych to ani nezkoušela.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
970
30.10.15 16:19
@radkka píše:
No já to spíš myslela tak, že to není úplně dobrá vizitka si hned na začátku žádat o zálohu, ale to je můj subjektivní pocit.

Dřív, myšleno před r. 1989, byla záloha samozřejmost. Proč myslíš, že by to vrhalo na zakladatelku špatný světlo? Jako že neumí hospodařit s penězi? Kvůli požádání o zálohu by s ní mohli ve zkušebce ukončit prac. poměr? Já jsem asi až příliš empatická, ale dovedu si úplně jasně představit situaci, kdy zakladetelka mohla být pár měsíců na pracáku jen na podpoře a opravdu ty peníze jí chyběly a tak si požádá o část první výplaty už před termínem. Ale nejsem účetní ani personalistka, ty na to můžou mít jiný metr, fakt nevím a nehádám se.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20767
30.10.15 17:50

@aprazanda Já si také dovedu představit tíživou situaci, ale jde o to, jestli i zaměstnavatel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6879
2.11.15 23:44

U nas zalohu davame jen pokud vyplatni termin spada na termin radne dovolene zamestnance, jinak nic. Mame 400 zamestnancu a jednu mzdovou ucetni a kdyby kazdy treti dosel co mesic pro zalohu, nedelala by nic jineho nez psala zalohy a pokladni jezdila do banky pro penize na ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.5.17 02:22
@aprazanda píše:
Dřív, myšleno před r. 1989, byla záloha samozřejmost. Proč myslíš, že by to vrhalo na zakladatelku špatný světlo? Jako že neumí hospodařit s penězi? Kvůli požádání o zálohu by s ní mohli ve zkušebce ukončit prac. poměr? Já jsem asi až příliš empatická, ale dovedu si úplně jasně představit situaci, kdy zakladetelka mohla být pár měsíců na pracáku jen na podpoře a opravdu ty peníze jí chyběly a tak si požádá o část první výplaty už před termínem. Ale nejsem účetní ani personalistka, ty na to můžou mít jiný metr, fakt nevím a nehádám se.

Já na tom taky nevidím nic špatného. Momentálně jsem v podobne situaci já, jsem 3 měsíce bez zaměstnání a nárok na podporu nemám. Příští týden začínám v nové práci, a protože jsem za ty 3 měsíce měla jen sem tam nějaký malý přivydělek, který mi jakž takž vystačil (přítel platil najem sám za tu dobu chudák), tak jsem momentálně celkem v haji, jelikož je 7.května, a výplata z nové práce bude až 25.června, takže taky zkusim požádat o zálohu, i když je mi to blbe, protože na to můžou mít stejný názor jako někteří jedinci tady… Tak snad to nějak dopadne :oops:

• Citovat
  • Upravit
2448
8.5.17 06:16
@aledud píše:
Taky myslím, kdyby si někdo ke mě přišel pro zálohu ve zkušebce, asi už by tam potom nebyl. U nás taky chodí pravidelně 3 holky pro zálohu, ale jsou tam už dlouho a žádný problém (nemocenské, neomluvená absence…), ale ve zkušebce bych to ani nezkoušela.

Nemocenská je pro tebe problém, jo?
Nevím, v čem je problém, když ten člověk odpracuje třeba týden, tak mu za ten týden dát zálohu? Stejně byste mu ten týden museli zaplatit, i kdyby odešel ve zkušebce. Co to má co společného se spolehlivostí zaměstnance? Odpracoval týden, dostane za něj peníze, jenom trochu dřív.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.5.17 10:44
@adam75 píše:
Nemocenská je pro tebe problém, jo?
Nevím, v čem je problém, když ten člověk odpracuje třeba týden, tak mu za ten týden dát zálohu? Stejně byste mu ten týden museli zaplatit, i kdyby odešel ve zkušebce. Co to má co společného se spolehlivostí zaměstnance? Odpracoval týden, dostane za něj peníze, jenom trochu dřív.

Souhlas :) přesně tak…stejně by ty peníze dostal tak jak tak… Nejde o půjčeni cizích peněz přece :D

• Citovat
  • Upravit
8.5.17 11:08
@Anonymní píše:
Souhlas :) přesně tak…stejně by ty peníze dostal tak jak tak… Nejde o půjčeni cizích peněz přece :D

To je sice pravda, ale jde pouze o dobrou vůli zaměstnavatele, zda zálohu poskytne či nikoliv. Jak, se na to koukají, to už je věc jiná. My zálohy poskytujeme, ale není to automaticky u všech, kteří přijdou. Musí mít splněné určité podmínky.

Nejde to brát jen tak, že zaměstnanec odpracuje týden, tak má právo na zálohu. Zaměstnavatel bohužel musí koukat i trošku dopředu, protože na zaměstnance může po záloze na mzdu přijít přednostní exekuce a dost často se nám v práci stává, že žadatelé o zálohu přijdou, dostanou ji a druhý den už je nikdo v práci neuvidí… A bohužel přednostní exekuce mají přednost i před pohledávkou firmy, tzn., že mu z platu vezmeme na exekuci, musí mu zbýt životní minimum a na stržení zálohy prostě nezbyde…

Takže se zálohama to není zas tak jednoduché, jak si většina zaměstnanců myslí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat