Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Anonymní píše:
Ahoj, nikdy jsem nic extra nerekonstruovala, tak nevim jak to chodi …chci vymenit start plynovy kotel za novy, cena cca 100 tis. instalater ovsem pozaduje zalohu ve vysi 50 tis (Prevod na ucet)…je to v poradku? Opravdu se plati takto vysoky zalohy?
Je to v pohodě. Ale žádej písemnou smlouvu a ideálně si jí nech zkouknout právníkem, pokud bys jí nerozumněla. Nemělo by to ale být nic složitého. Jakmile máš smlouvu a důkaz o zaplacení zálohy (doklad nebo výpis z účtu), máš na něj páku.
Samozřejmě ideálně vybírej řemeslníka na základě dobrých referencí.
Příspěvek upraven 18.07.22 v 13:48
@Anonymní píše:
Ahoj, nikdy jsem nic extra nerekonstruovala, tak nevim jak to chodi …chci vymenit start plynovy kotel za novy, cena cca 100 tis. instalater ovsem pozaduje zalohu ve vysi 50 tis (Prevod na ucet)…je to v poradku? Opravdu se plati takto vysoky zalohy?
No my jsme platili zálohu sice jen 5 000 Kč na zábradlí na balkoně. Pán neudělal nic a s 5 000 Kč zmizel…
Byla bych opatrná.
Tak to prostě je. Pro ně je to i opatření, že necukneš. Že sami do toho nevloží peníze své a třeba ten kotel jim zůstane. Nám se loni stalo pouze u střechařů a elektrikáře a stavební firmy, kde dělá můj otec, že nechtěli zálohu. A to jim tam lítalo kolem 450 tis. za střechu a elektrikář také přišel, až měl vše hotové, že chce peníze. Stavební firma čekala do letoška, že loni nedodělali fasádu a my jsme to chtěli na jednu fakturu vše. Ale je naše platba asi nijak nevytrhla. To je pro ně drobné. Jinak každý chtěl určitou platbu předem.
@Kelsey a dostali jste dopredu nejakou smlouvu jako o dilo? Me jen poslali do emailu rozpis polozek (co kolik bude stat) a info o platbe. Predpokladam ze pokud Jim na to kyvnu, tak jen budou chtit zaplatit zalohu a v den realizable dorazi (nejak neocekavam, ze by mi posilali nejakou smlouvu /potvrzeni o zaloze)
@Anonymní píše:
@Kelsey a dostali jste dopredu nejakou smlouvu jako o dilo? Me jen poslali do emailu rozpis polozek (co kolik bude stat) a info o platbe. Predpokladam ze pokud Jim na to kyvnu, tak jen budou chtit zaplatit zalohu a v den realizable dorazi (nejak neocekavam, ze by mi posilali nejakou smlouvu /potvrzeni o zaloze)
Zálohové faktury a ukládali jsme si komunikaci na e-mailu a potvrzení o odeslání peněz na účtu. Nic se neplatilo na ruku. Vše bylo podloženo převodem na účet.
Byla bych hodně opatrná a vše si opravdu dobre osetrila. Já jsem takhle přišla o 65 tisic a nemám nic, jen návrh.
Určitě mít vše doloženo písemně a podepsané, peníze převodem. Muž je OSVČ, dělá střechy a když zálohu, tak bere na materiál. Doporučuji brát řemeslníka (ky) dle referencí nebo doporučení známých, kterým skutečně můžeš věřit ![]()
My ted platili milion jako zalohu na material
ale urcite to chce mitna papire
Je to někdo osvědčený? Nebo nějakej lojza z vedlejšího města?
Jinak ano, řemeslníci si berou zálohu ![]()
My taky po zkušenostech při stavbě domu nic dopředu neplatili. Spíše pak materiál přijel rovnou k nám, to jsme zaplatili. Ale stalo se nám i něco nepřevzít, když byla kvalita hodně špatná a jiná, než bylo dohodnuto. Za práci pak nejčastěji po etapách, tak aby to vyhovovalo všem. Za práci jsme nezaplatili jenom jednou, po dohodě s firmou, protože jsme jim vyúčtovali, kolik stáli opravy po nich, u nich jsme ani nedělali reklamaci, poslali k nám naprosté idioty (firma z doporučení…). V rodině s takovým placením dopředu máme hodně špatné zkušenosti a komu se chce se tahat po soudech… Dobrá smlouva je důležitá vždy. Nějaké reklamace a pod. se taky vymůžou snáz.
Záloha na materiál a zhruba polovinu na práci za etapu je celkem obvyklá. Při současné situaci s plynem bych spíš zvažoval účelnost a návratnost takové investice.