Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Jeremi píše:
Aktuální ceník je už skoro zbytečný, když od 1. ledna budeme stejně nejspíš všichni platit tu maximální zastropovanou cenu. Odečet elektroměru po měsíci je určitě dobrý nápad, jinak se, zdá se, odhad spotřeby získat nedá, když tam dlouho nikdo nebydlel.
Já mám ceny fixované od krachu BE. Na tři roky. Ta paní to může mít stejně. Proto mě napadl ten ceník. Já mám ceny jiné, i když před rokem to vypadalo jako tragédie největší.
@LeJaRo píše:
Zdravím chtěla bych se zeptat. Máme se během měsíce stěhovat do bytu 3+1 kde je vše na elektřinu.2 dospělý 2 děti. A kde dloouho nikdo nežil a majitelka dávala zálohy 2000kc měsíčně a ještě ji vraceli ve vyúčtování. Rekla nám, že vůbec neví kolik by nám měla nastavit zálohy za elektřinu. Nevěděl by někdo? Velikostně m² nevím jak je velký..má dvě patra..přízemí garáž, patro kuchyň obývák, další patro pokoje +sicialka. A z obou dvou stran máme nalepené další byty. Děkuji
Z ročního vyúčtování, z doby kdy se tam bydlelo si vezmi spotřebu a podle smlouvy a ceníku spočti cenu a vyděl 12.
@aiwwa jenže pokud topí nemůže to dělit 12. Bude mít jiný odběr v prosinci a jiný v červenci. Protože tam nemá roční zálohy zaplacené.
Příspěvek upraven 21.11.22 v 14:27
@Anonymní píše:
@aiwwa jenže pokud topí nemůže to dělit 12. Bude mít jiný odběr v prosinci a jiný v červenci.
prosím tě, od toho jsou to zálohy přece, aby to bylo rozpočítané na celé období.
@K2 8611 píše:
Já mám ceny fixované od krachu BE. Na tři roky. Ta paní to může mít stejně. Proto mě napadl ten ceník. Já mám ceny jiné, i když před rokem to vypadalo jako tragédie největší.
Může, to je pravda. Na druhou stranu u bytu, který byl neobývaný, mi přijde jako pravděpodobnější, že ty smlouvy moc neřešila a nefixovala.
U nás se zas ukázalo, že jak jsme na to dlouhodobě dlabali, tak jsme platili už teď poměrně vysoké ceny a tím pádem už to nebude až takový rozdíl. Vytahat všechna vyúčtování ze zákaznického systému PRE a prostudovat je mě donutily až diskuse posledních týdnů. Poslední rok jsme platili za kWh 4,20 Kč (bez DPH), před tím dva roky 3,80 Kč. Zastropovaná cena bude bez DPH 5 Kč, při naší spotřebě si toho asi ani nevšimneme. Zvlášť když nebude lockdown a nebudeme trávit tolik času doma na homeoffice a v distanční škole. ![]()
@aiwwa záleží kdy mají vyúčtování..My v březnu. Logicky pokud topím a budu začínat platit v prosinci budu mít vyšší zálohy než kdybych platila celý rok.
Protože výše záloh se nám nemění, ale v létě netopím a „spořím“ si tím na zimu.
Takže pokud začnu bydlet v prosinci bude moje záloha do března vyšší než kdybych platila celý rok.
Naprosto pravidelně máme před topnou sezónou přeplatek, který se při topení ( u nás listopad - březen) sníží.
@Anonymní píše:
@aiwwa záleží kdy mají vyúčtování..My v březnu. Logicky pokud topím a budu začínat platit v prosinci budu mít vyšší zálohy než kdybych platila celý rok.
Takže pokud začnu bydlet v prosinci bude moje záloha do března vyšší než kdybych platila celý rok.Naprosto pravidelně máme před topnou sezónou přeplatek, který se při topení ( u nás listopad - březen) sníží.
Tak předpokládám, že doteď se zálohy platily, že tam není odpojený elektroměr. Nejlepší by bylo, opsat stav, nechat udělat mimořádné vyúčtování a ideálně to přepsat na sebe.
@aiwwa píše že tam 8 let nikdo nebydlel, pouze výjimečně tam někdo někdy přespal. Odběr asi tedy bude úplně jiný než když v tom bytě ( nebo řadovce) někdo trvale bydlí a topí ![]()
@aiwwa píše:
Tak předpokládám, že doteď se zálohy platily, že tam není odpojený elektroměr. Nejlepší by bylo, opsat stav, nechat udělat mimořádné vyúčtování a ideálně to přepsat na sebe.
Pravděpodobně se platilo jen za ten elektroměr a možná ještě nějaká ta koruna navíc na poplatcích nezávislých na odběru, když za spotřebu tam bylo nula nula nic.
@Jeremi píše:
Může, to je pravda. Na druhou stranu u bytu, který byl neobývaný, mi přijde jako pravděpodobnější, že ty smlouvy moc neřešila a nefixovala.
U nás se zas ukázalo, že jak jsme na to dlouhodobě dlabali, tak jsme platili už teď poměrně vysoké ceny a tím pádem už to nebude až takový rozdíl. Vytahat všechna vyúčtování ze zákaznického systému PRE a prostudovat je mě donutily až diskuse posledních týdnů. Poslední rok jsme platili za kWh 4,20 Kč (bez DPH), před tím dva roky 3,80 Kč. Zastropovaná cena bude bez DPH 5 Kč, při naší spotřebě si toho asi ani nevšimneme. Zvlášť když nebude lockdown a nebudeme trávit tolik času doma na homeoffice a v distanční škole.
Je to možné, že paní nemá tušení.
Já jsem se musela naučit pochopit ceníky za plyn a elektřinu před rokem.
Nakonec ještě můžu být ráda, že to dopadlo takhle, protože pořád mám teda super cenu, i když loni jsem za to nejednu slzu uronila. ![]()
@Anonymní píše:
@aiwwa záleží kdy mají vyúčtování..My v březnu.Logicky pokud topím a budu začínat platit v prosinci budu mít vyšší zálohy než kdybych platila celý rok.
Takže pokud začnu bydlet v prosinci bude moje záloha do března vyšší než kdybych platila celý rok.Naprosto pravidelně máme před topnou sezónou přeplatek, který se při topení ( u nás listopad - březen) sníží.
Na tohle jsem letos s plynem dojela já. Smlouvu mám od listopadu loňského roku. Myslela jsem si, že odečer bude podle smlouvy, ale normálně byl na konci května nebo na začátku června a tak byl teda letos v tom červnu a já jsem přes zimu nestačila nastřádat nic do foroty. Takže doplatek byl docela vysoký. I proto je možná lepší ty zálohy platit vyšší hned, aby ten doplatek potom tolik nebolel.
@Anonymní píše:
@aiwwa jenže pokud topí nemůže to dělit 12. Bude mít jiný odběr v prosinci a jiný v červenci. Protože tam nemá roční zálohy zaplacené.Příspěvek upraven 21.11.22 v 14:27
Vyúčtování se provádí jednou ročně, takže v tom nevidím problém.
@K2 8611 píše:
Je to možné, že paní nemá tušení.Já jsem se musela naučit pochopit ceníky za plyn a elektřinu před rokem.Nakonec ještě můžu být ráda, že to dopadlo takhle, protože pořád mám teda super cenu, i když loni jsem za to nejednu slzu uronila.
A jakou máš teda fixovanou cenu?
@K2 8611 píše:
Je to možné, že paní nemá tušení.Já jsem se musela naučit pochopit ceníky za plyn a elektřinu před rokem.Nakonec ještě můžu být ráda, že to dopadlo takhle, protože pořád mám teda super cenu, i když loni jsem za to nejednu slzu uronila.
U plynu to jsou 4 položky, z toho dvě paušální.