Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@cecetka píše:
Majitelka vi, jakou ma byt obvykle spotrebu (podle vyuctovani v MWh za predchozi obdobi, kdyz byl byt obyvany), a taky vi, jaky cenik ma dohodnuty s dodavatelem elektriny. A taky snad vi, jake zalohy ji vypocetl dodavatel elektriny.
Opravdu v dnesni dobe si to lide neumeji propocitat a odhadnout dopredu?
Kdyz nam napises obvyklou spotrebu v MWh/rok, tak ti pomuzeme propocitat zalohy. Kdyz nebudes mit cenik, propocitame to podle stropu, ktery by mel byt od ledna garantovany vladou.Obecne se bere u bezneho uzivani 1 MWh/rok/osoba. Ve vasem pripade +topeni a asi i ohrev vody?
@cecetka píše:
Majitelka vi, jakou ma byt obvykle spotrebu (podle vyuctovani v MWh za predchozi obdobi, kdyz byl byt obyvany), a taky vi, jaky cenik ma dohodnuty s dodavatelem elektriny. A taky snad vi, jake zalohy ji vypocetl dodavatel elektriny.
Kdyz nam napises obvyklou spotrebu v MWh/rok, tak ti pomuzeme propocitat zalohy. Kdyz nebudes mit cenik, propocitame to podle stropu, ktery by mel byt od ledna garantovany vladou.Obecne se bere u bezneho uzivani 1 MWh/rok/osoba. Ve vasem pripade +topeni a asi i ohrev vody?
@cecetka píše:
Já jsem si to počítala a příští rok mi jedna kWh vychází se vším všudy, tedy i distribucí, daní, atd. na 11, 90 Kč. Já s elektřinou netopím ani na ní nevařím a spotřebujeme měsíčně průměrně asi 100 kWh.
@Zumpa ale ona to nemá z čeho pcotiat, když tam nikdo 8 let nebydlí. A jak vypočítá zálohu na prosinec třeba, když k tomu topí?
Majitelka byla doma na RP? Nebo na kolik topila? Žila tam sama? Těch proměnných tam může být mraky.
Jinam. mít jiný odběr v červenci než v prosinci a pokud ma vyúčtování v prosinci ok. Pokud ho má jindy může mít nepříjemný nedoplatek. Ale to tedy asi z faktury kdy se tam žilo zvládne spočítat.
Navíc zakladatelka psala, že tam chtějí bydlet přechodně. Je to tedy aspoň rok?
Příspěvek upraven 21.11.22 v 15:23
@kocourGarfield píše:
@Zumpa ale ona to nemá z čeho pcotiat, když tam nikdo 8 let nebydlí. A jak vypočítá zálohu na prosinec třeba, když k tomu topí?Bude mít jiný odběr v červenci než v prosinci a pokud ma vyúčtování v prosinci ok. Pokud ho má jindy může mít nepříjemný nedoplatek.
tohle všechno by vyřešilo přepsání na ní.
@aiwwa píše:
tohle všechno by vyřešilo přepsání na ní.
Nesmysl. Pise, ze tam budou jen kratkodobe ![]()
@cecetka píše:
Nesmysl. Pise, ze tam budou jen kratkodobe
Vždyť je to otázka 10 minut. A zaplatí jen co spotřebuje, nebude se s majitelkou muset tahat o případný přeplatek.
@kocourGarfield píše:
@aiwwa ale ona to na ně přepisovat nechce.
No, to je blbý, hlavně pro zakladatelku. Já bych minimálně chtěla mimořádné vyúčtování ke dni nastěhování, to ať si majitelka doplatí. Takhle se ji muže stát že bude platit i zpětně. Nemůže přece vědět jestli byt skutečně nebyl obývaný.
@Zumpa píše:
Vyúčtování se provádí jednou ročně, takže v tom nevidím problém.
ale záleží na tom, kdy. Nám v únoru, takže pokud bych topila, dala bych si na ty tři měsíce větší zálohu. Pak se dá upravit.
@Jeremi píše:
A jakou máš teda fixovanou cenu?
Za elektřinu 3,91 vč. DPH + ty poplatky. Celkově jsem lehce přes 6 Kč za kWh. Za plyn jsem měla 2.650 za MWh, teď by mi mělo slézt na 2 tisíce. A za rok na asi 1.800 za MWh, nechce se mi to hledat.
Já mám ale malou spotřebu elektřiny, na plyn mám topení, ohřev vody i vaření.
@Zumpa píše:
U plynu to jsou 4 položky, z toho dvě paušální.
Já jsem z toho byla dost zoufalá. Orientovala jsem se podle své spotřeby, což bylo při lockdownu cca 22,5 MWh. Teď máme spotřebu menší.
@K2 8611 píše:
Za elektřinu 3,91 vč. DPH + ty poplatky. Celkově jsem lehce přes 6 Kč za kWh. Za plyn jsem měla 2.650 za MWh, teď by mi mělo slézt na 2 tisíce. A za rok na asi 1.800 za MWh, nechce se mi to hledat.Já mám ale malou spotřebu elektřiny, na plyn mám topení, ohřev vody i vaření.
To verim, ze pred rokem ta cena plynu byl sok
Pro me to byl sok letos
1800 bych brala
![]()