Zaměstnanec na černo?

Anonymní
5.10.24 15:20

Zaměstnanec na černo?

Zdravím
Chtěla bych se zeptat.
Jsem na rodičovském dovolené a mám brigádu.
Moje kamarádka tam pracuje na HPP a já brigádně.

V papírech, smlouvách co jsme podepisovali jsme si všimla, že je tam vedena ještě jedna slečna, která tam fyzicky není.

Když jsme se ptali šéfa odpověděl nám. Kdyby přišla kontrola tak řekněte, že je nemocná. :roll: A že to byla osoba bez které by se daná společnost nezaložila bez stálého pracovníka.

Nechal jí dělat i daně. Máme to chápat jako, že je tam zaměstnaná na černo a mzda jí normálně chodí aniž by tam byla? 8o :roll:

Jedná se o nějaký podvod?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
101751
5.10.24 15:34

No, na černo tam těžko bude, když má smlouvu… A pokud se jedná o soukromou firmu, tak ta si může zamestnavat koho chce a vám je houby do toho, zda tam fyzicky je či není přítomna.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65276
5.10.24 15:36
@Anonymní píše: Více

je to jeho věc, nevíš, co je to za člověka, jakou mají spolu dohodu. Nic ti po tom není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69016
5.10.24 15:40

Na černo by byla, kdyby tam pracovala a dostávala na ruku peníze, aniž by to měla jakkoliv smluvně ošetřeno. A teda nikdy se mi nestalo, že bych podepisovala smlouvu a viděla, kdo jiný ji tam ještě má, natož komu se dělaly daně. V každém případě bych se v tom nehrabala a soustředila se na to, abych měla všecko správně já. Případné problémy s podvody týkající se jiných zaměstnanců by si zaměstnavatel řešil sám. Nebo to můžeš zkusit nahlásit, nechat prošetřit a se zaměstnavatelem se rozloučit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8547
5.10.24 16:07

Já bych se do toho nemontovala, není to vaše věc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33756
5.10.24 16:07

Jasně, zaměstnaná na černo se smlouvou :mrgreen: Kde bereš informace o tom všem? :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3803
5.10.24 16:13

Nezáviď. Takhle je zaměstnána spousta lidí. Manželky v domácnosti, aby měly pak nějaký důchod a firma za ně platila zdravotní pojištění. Jednatelé, kteří tam nemusí fyzicky být, ale obstarávají firmu třeba z domova. Spolupracující osoby. Kdyby byla na černo, tak tam naopak bude a bude makat, ale nebude mít žádnou smlouvu a peníze bude dostávat na ruku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20904
5.10.24 16:22

U nás ve firmě dělá spousta lidí a v životě jsem je neviděl. Jsou to co dělají externě, z domu apod. na částečné úvazky apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21416
5.10.24 16:28

Ne. To je tzv. mrtva duse. Duvody byvaji ruzne, proc je papírově zamestnavaji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18270
5.10.24 18:24

kdyby přišla kontrola, řekněte, že je nemocná

jaká kontrola?

vedoucí je tydýt

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31287
5.10.24 18:47

Nemuze to byt jakysi typ odpovědné osoby? (Kdyz by to bez ní nešlo) :nevim:
Jak pisou ostatni, nacerno to neni, naopak jsou za ni vyplaceny i odvody, takže vůči státu je vse ok. Rekla bych, ze duvody, proc to tam tak mají, nejsou tvoje věc :nevim:
Jak pise Bovaryová, důvody muzou být různé. Kdyby ti odpovedel, ze je to pani, co dela stabilne z domova, vedela bys prd a mela bys klid :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21416
5.10.24 19:03

Může to být kvůli tomu, že živnost potřebuji koncesi, kterou firma nemá. Takže papírově zaměstná někoho, kdo je způsobilý živnost vykonávat.

Nebo to dost často dělá střední management ve velkých firmách - zaměstná si papírově příbuzného, jeho práci- úvazek rozdělí mezi podřízené, a bere jeho mzdu. V dnešní době to spíš bývají třeba falešní externisté nebo brigádníci, než lidé na smlouvu. Dřív to víc šlo i na klasickou zaměstnaneckou smlouvu - ty firmy byly velké a nebyl takový dohled do poboček. Bývalá šéfová takto měla několik příbuzných. A podobné praktiky byly i na jiných pobočkách, co vím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15872
5.10.24 19:04
@DanielaD píše: Více

Může to být podvod v tom smyslu, pokud se na daného zaměstnance čerpá dotace. Například.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.10.24 19:26
@Mar__tanka1983 píše: Více

To máš pravdu, že bych měla klid… Ale…
Na jednu stranu mě/ nás sere, že je to jeho UA kunhuta jak říká jeho šéf, tak je nám to divné.
Nehledě na to, že má jiné platové podmínky než my ostatní a to tam ani nepracuje? Nějak si to neumíme vysvětlit, proto nás to sere. :roll:

• Citovat
  • Upravit
10876
5.10.24 19:29

Ale ona ty penize vubec nemusi dostavat, naopak jim mozna plati ty dane co za ni odvadeji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat