Zaměstnání a neschopenka.
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Reakce:
No neschopnost ve zk. Době většinou ukončí prac poměr bez udání důvodu
děláš tam jen měsíc tak omarodit bohužel není dobrý nápad ![]()
Ty na ní smíš ale udělají ti po ukončení ![]()
Co jiného ti máme poradit jen ty víš jak ti je a jaký je zaměstnavatel.
A zrovna tuhle práci hledat přes známosti
přes ty se hledá nějaký teplý flek ve státní sféře ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Už mi chybí jen dva měsíce do skončení
Takže máš odpracovaný měsíc.
Ne, zaměstnavatel ti nemůže zakázat neschopenku ani OČR, to není záležitostí jeho, ale lékaře. Ale může se s tebou bez udání důvodu ve zkušebce rozloučit. Nicméně pokud jsi fakt nemocná a je ti extra mizerně, tak nic nenaděláš.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Ahoj
Pracují v jedné kavárně a jsem momentálně v 3 měsíční zkušební době už mi chybí jen 2 měsíce do skončení. A chtěla bych se zeptat setkal jste se někdo s tím že vám zaměstnavatel řekl že nesmíte na neschopenku? A ani si vzít paragraf na své dítě? Je nás v práci málo. Práci jsem sehnala přes známou a ta se za mě zaručila. A zaručila se nejspíš tím že nebudu nemocná atd…a mě je teď blbě a neví co s tím.. poradíte? Děkuji..
Zdraví je přednější. Takové práce bylo, je a bude všude dost. Normálně bych si vzala PN. Nestálo by mi za to pracovat u takového zaměstnavatele, který přemýšlí o vyhazovu k vůli pár dní na PN.
A ani bych nechtěla, aby mě jako hosta obsluhovala nemocná servírka. Nehledě na to, že prská svoje bacily i na kafe a dorty. Je to jeden z důvodů, proč se v tomto období důrazně vyhýbáme podobným službám.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zaměstnavatel ti nemá právo nic takového zakazovat. Ale ve zkušební době se s tebou pak může kdykoliv rozloučit. I po 14 dnech trvání pracovní neschopnosti.
OCR bych řešila ve zkušební době přes otce dítěte a pokud je tobě zle tak se zkusila domluvit, že si vezmeš den nebo dva volno ať se dostaneš z toho nejhoršího.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Moc se mi líbí, že místo toho, pracuji tam první měsíc, napíšeš, že jsi ve tříměsíční lhůtě a už ti zbývají jen 2 měsíce
ty máš na víc, mohla bys dělat práva. ![]()
No, zdraví je sice přednější, ale v tomto případě je potřeba rozlišovat vážný zdravotní problém nebo rýmu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Betty MacDonald Tak nejak, podle te formulace bych si dovolila tipovat, ze to bude nejspíš lachtani nemoc…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Ahoj
Pracují v jedné kavárně a jsem momentálně v 3 měsíční zkušební době už mi chybí jen 2 měsíce do skončení. A chtěla bych se zeptat setkal jste se někdo s tím že vám zaměstnavatel řekl že nesmíte na neschopenku? A ani si vzít paragraf na své dítě? Je nás v práci málo. Práci jsem sehnala přes známou a ta se za mě zaručila. A zaručila se nejspíš tím že nebudu nemocná atd…a mě je teď blbě a neví co s tím.. poradíte? Děkuji..
Jestli je ti opravdu blbě, tak doma budeš muset zůstat. Aby Tě nevyhodili, zkus ukázat snahu a navrhni šéfovi, že si ty dny doma napracuješ (btw z neschopenky bys beztak dostala velké kulové - předpokládám, že v tomto oboru máš ofiko minimálku + černé peníze na ruku). A určitě nezůstávej doma déle, než je nezbytné nutné.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 píše:
@Betty MacDonald Tak nejak, podle te formulace bych si dovolila tipovat, ze to bude nejspíš lachtani nemoc…
Tak jestli je to lachtani nemoc a funguje v klasických „gastro“ platových podmínkách (tj. ofiko minimálka), tak se tu pak asi objeví nové vlákno - na jaké sociální dávky mám nárok, když mám malou nemocenskou ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Pakočka pokud s tou mzdou je to tak to by mě cca 15 teho chytla obdobná nemoc ![]()
A ten průser z penězi bokem když ti nedají třeba hypotéku protože nemáš příjem nebo malou podporu pokud máš samozřejmě nárok či nemocenskou… Už nikdy víc prostě buď normální výplata nebo se nemáme o čem bavit ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@JiříkMazlík píše:
@Pakočka pokud s tou mzdou je to tak to by mě cca 15 teho chytla obdobná nemoc
A ten průser z penězi bokem když ti nedají třeba hypotéku protože nemáš příjem nebo malou podporu pokud máš samozřejmě nárok či nemocenskou… Už nikdy víc prostě buď normální výplata nebo se nemáme o čem bavit
Tak tohle při výplatě nebo nemocenské nemůže být pro člověka s alespoň základním vzděláním překvapení (tj. člověka se schopností číst + si vygooglit kalkulačku čistého příjmu, nemocenské apod..).
Konec konců výši ofiko mzdy má uvedenou v pracovní smlouvě.
Jinak tahle šmelina mi taky hrozně vadí. Někdo by možná namítl, že daňové šmeliny se dějí napříč všemi obory. Jo, to je pravda. Ale v gastru je to (na rozdíl od jiných oborů) systémové a minimálně na mzdě šmelí 99 % podniků (třeba takový Pohlreich o tom nemá problém mluvit veřejně a ještě se nestydí hlásat, že by zákazníka platícího kartou nejradši poslal do bankomatu pro cash, aby to nemusel danit).
Mrzí mě, že do toho zatím neměl nikdo odvahu říznout. Přitom stačí jednoduchá věc - aby se někdo z příslušné instituce (inspektorát práce? socka? finančák?) nechal najmout gastro podnikem a nejpozději při první výplatě by podnik dostal pořádně přes prsty. Vzhledem k tomu, že jde o natolik systémovou věc, tak by byl nález u min. 9 podniků z 10 (když inspektoři nebudou příliš průhlední). Čili ti inspektoři by se bohatě zaplatili a byl by to dost jasný signál všem restauratiérům. A Pohlreich by si mohl brečet, jak by chtěl ![]()
Jo a argumenty typu, že bez této šmeliny by jídlo v restauraci / káva v kavárně stala X krát víc, neberu. Není normální, aby stát a společnost tolerovala takto systémové úniky na daních a odvodech.. Btw šikovný číšník si dneska dnes domů neodnese méně než 30k v čistém. Ale na rozdíl od lidí, co těch 30k v čistém mají kompletně zdaněných, ještě bude mít nejspíš nárok na příspěvek na bydlení a další dávky.. Protože oficiálně má minimálku.
Stejně tak není fér, že je tento obor systémově zvýhodňovaný tím, že před tím stát zavírá oči a v jiných oborech po firmách dupe.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj