Zaměstnat na dohodu
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Zaměstnat na dohodu
Zdravím, chtěla bych se zeptat, co by pro mě jako podnikatele znamenalo zaměstnat někoho na dohodu tzn na max 150 hodin ročně? Musela bych každý měsíc na finanční úřad s výplatnicemi atd?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Ale nie, nikam chodiť netreba… (Iba na začiatku)
Je to už nejaká doba, čo som to vybavovala ja, a zákony sa trochu zmenili, ale predpokladám, že je to takto: Ak chceš niekoho zamestnať na DPP, tak v prvom rade musíš na finančák, a zaregistrovať sa na platbu srážkovej a zálohovej dane. Potom musíš každoročne podávať vyúčtovanie k týmto daniam, i keď budú nulové! Ak bude odmena do 10.000 Kč za mesiac, tak zamestnanca nemusíš registrovať na zdravotnej ani sociálnej poisťovni, ak bude odmena vyššia, tak už po novom áno. Registráciu musíš asi spraviť osobne, potom už podávaš pravidelne výkazy na zdrav mesačne (napríklad poštou alebo cez datovú schránku), platba stačí po internete (zrejme, ja som nikdy nemala brigádnika, za ktorého by som odvádzala soc a zdrav), na sociálku tiež asi stačí platby cez internet (výkazy neviem). Čo sa týka finančáku, tam výkazy mesačne nechcú, len to ročné vyúčtovanie, a platby robíš mesačne cez internet.
Ale vravím, už je to nejaká doba, a nemala som brigádnika s odvodami, tak ak sa mýlim, snáď ma niekto opraví…
- Citovat
- Upravit
Dohoda je už na 300 hodin ročně (ne na 150). Mě by také zajímalo jak to funguje z pozice zaměstnavatele, když u něj zaměstnanec podepíše Prohlášení k dani a výdělek je do 10 tis. Zaměstnavatel teda musí dojít na finančák přihlásit se k placení daně, ikdyž vyjde nulová? A to prohlášení k dani se dává kam, taky se odevzdává na finančák? A pak se tedy prostě nic nikam neposílá (když to vychází s prohlášením nula) a jen se jednou za rok udělá přiznání?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@peta h Aha, tak to mi uniklo, že už je to 300h, díky… Prohlášení k dani zostáva zamestnávateľovi, myslím. Prihlásiť sa na FÚ musíš, i keď tvoj brigádnik bude mať nulovú daň, a takisto podávať vyúčtovanie raz ročne…
- Citovat
- Upravit
@Gabika jj je to stále tak, jen už je 300h/rok ne 150 jak píše zakladatelka
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@peta h jj a prohlášení musí mít zaměstnavatel u sebe pro případné prokázání fú
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ale nyní je nový zákon, že se musí odvádět daně ze všeho, ne? Mám v tom hokej..
- Citovat
- Upravit
Netuším co myslíš tím novým zákonem, daň se odvádí, ale při podepsaném prohlášení poplatníka (za jedno období jen u jednoho zaměstnavatele) je sleva na dani 2070,–/měs - tj. u DoPP do 10.000,– je výsledná daň i odvody nula, zůstává jen zák. poj. zaměstnavatele (při zaměstnancích pouze na DoPP se platí 100,–/čtvrtletí)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Moje tchýně je v důchodu a jen něco málo si přivydělává a říkala, ž již od nového roku jí jakýkoliv příjem budou zdaňovat. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit