Křivé obvinění v zaměstnání - jak se bránit?

384
14.3.13 08:29

Křivé obvinění v zaměstnání - jak se bránit ?

Hezký den,

Měla bych na Vás takový dotaz. Moje kamarádka se teď potýká s vážnym problemem v zaměstnání. Včera byla obviněna v zaměstnání z krádeže. Kamarádka pracuje v domově pro seniory, kdy jedné obyvatelce bylo opakovaně odcizená peněžní částka. Byla vystavena psychickému nátlaku kdy vedení vyhrožovalo pokud se do určité hodiny nepřizná a nepodepíše papír o ukončení pracovního poměru ze zavolaji kriminalni policii, poté následoval i vyslech u ředitele domova a následně i další nátlak že má možnost se přiznat do další hodiny. Ke vsemu ji bylo receno ze se objevuje na vetsine směnach kde ke krádezim doslo. Ke vsemu obyvatelka nahlasila ztratu pri odpolednich hodinach a obvinena byla pouze noční smena. pritom penize se mohli ztratit uz odpoledne. Je nevinna.

Nemají žádný dukazní material. Kamaradka ma ted silnou psychickou ujmu, nechce jit zpet do prace boji se jak na ni kolegyne budou koukat.

Existuje nějaká možnost jak se proti tomuto bezdukaznemu teroru branit? mate nekdo podobnou zkusenost? dokazete poradit? má nárok na požádování veřejné omluvy?

Děkuji za odpovedi

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
18305
14.3.13 08:34

No v takovém případě bych tu Policii volal já jako první - s tím, že mně nadřízení vyhrožujou a že mám podezření, že chtějí krýt skutečného pachatele. A hned bych podával trestní oznámení kvůli křivému obvinění.
Skutečně záleží na tom, jak moc si kdo nechá srát na hlavu.
A vzhledem k tomu, jaké chování je v Česku na pracovištích obvyklé, tak bych si na místě kamarádky okamžitě na 100% začal hledat nové zaměstnání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
K.Black
14.3.13 08:52

@Thereska22 je mi to líto, ale dělat v důchoďáku je o hubu, oni si ty babky a dědci prd pamatují, pořád někde něco schovávají, a pak hledají :roll: vím jak naše babka, ty dokonce sestry berou banány a hrabou se ji neustále ve stolku, a asi před měsícem ji sestra, dokonce ví která ukradla 50 kč :mrgreen:

Nic bych nepodepsala, a zavolala policajty!

• Citovat
  • Upravit
30332
14.3.13 09:00

@Thereska22 zavolala bych policii a hlavně nic nepodepisovat. Kdyby aspoň tvrdili, že se peníze ztrácely vždy na jejích směnách, ale když jen na většině atd. Nejspíš si našli obětního beránka a doufají, že jim to projde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
384
14.3.13 09:22

Děkuji Vám všem za reakce.

Říkala jsem ji to samé a po telefonické konzultaci s pravním poradcem se trochu uklidnila, protože ji poradil totéž. K tomu také dodal, že pokud nemají žádný důkazní materiál a takhle křivě obviňují má právo požadovat omluvu.

Je to hrozné co se v pracovně-právních vztazích děje. Je jí teď jasné, že se po ni v práci povezou, odejít však nechce aby jim ukázala, že ji,,dostali". Ovšem po nové práci se bude dívat, nemuze si dovolit byt ted nezamestnana.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.3.13 10:10

Take pracuji v domove senioru a mam tu samou zkusenost. Tohle je desne tezke.Take se ztracely penize a vedeli jsme, kdo to dela. Primej dukaz ale temer nikdy neni. Musela by byt kamera nebo pristizeni pri cinu. V nasem domove tedy nikdo dotycnou primo neobvinil, preradila se na jine pracoviste.
Nikdo si nemuze dovolit takhle obvinit nekoho z kradeze, bez primych dukazu. Kamaradka se muze branit trestnim oznamenim za psychickou ujmu a krive obvineni.

Ono pozor.Sice je to kamaradka, ale nikdy nevis..Vetsinou toto delaji lide, do kterych bysme to NIKDY nerekli.Me je divne, ze ji nadrizeni primo oslovili a obvinili. Nevim, mozna by to tezko udelali, kdyby si tim nebyli jisti..Ja tenkrat bych za dotycnou dala ruku do ohne a ono ejhle.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
14.3.13 10:11

A jako jeste neco.Je mi divne, ze to neresi policie, to by mela.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
14.3.13 10:22

@Thereska22 Může jít ještě k psychologovi a jít na neschopenku z důvodů psychické šikany a týrání. Po poravdě teta takhle marodila půl roku. A během té doby si našla lepší místo.

• Citovat
  • Upravit
AnonymQQ.
14.3.13 13:59

Pokud nic neudělala, ať se brání všemi dostupnými prostředky (viz. policie v příspěvku od Jura007). Já měla taky problém se zaměstnavatelem (v jiné sféře), ale nedala jsem se a vyplatilo se mi to :-). Taky vyhrožovali, ale nebylo jim to nic platný.

• Citovat
  • Upravit
14
17.10.13 15:26

Dobry den, pred 3dny jsem byla po inventure obvinena z kradeze zbozi cc300kc. Zhroutila jsem se a skoncila na nemocenske. zamestnana jsem teprve mesic, takze kdyz se vratim jiste me vyhodi. jenze ja to tak nechci nechat byt, co mam delat? Nic jsem neprovedla!.s ve­douci co me obvinila se hovorit neda (mlada holka co rada posloucha jen sama sebe a jiny nazor neakceptuje).jiz predemnou tam byla nejaka slecna kterou take obvinila ze krade, apo dobu nez jsem nastoupila ja pry bylo vse ok.Je nutno dodat ze dalsi tri zenske co delaji semnou jsou rodina.co delat jsem zrala na provaz, ta bezmocnost. bydlim v malem meste, si ted ponesu diky obvineni stitek zlodejky!!!???diky za pomoc a rady

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
K-Black
17.10.13 15:31

@Ema em a ta inventura se dělá jak? nám se třeba střídají dva pracovníci a dva další po týdnech, když něco chybí, dělí se rovným dílem. Když se na něco přijde po směně jednoho, tak to platí on.

• Citovat
  • Upravit
36009
17.10.13 15:37

300,– Kč? 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1504
17.10.13 15:41

@Ema em to mi nejak smrdi, kdyz uz jsi druha, kterou takhle obvinili. navic, kdyz pises, ze ostatni tri zenske jsou rodina.Mam s timhle zkusenost, ne tedy s obvinenim z kradeze, ale pracovala jsem 3 mesice na miste, taky se samyma zenskyma.Po skonceni zkusebky jsem jen zirala, kdyz mi byly receny duvody, proc si me nechteji nechat dal.Sef se na pracovisti nezdrzoval, takze vsechno co o me vedel, bylo jen od kolegyn -podotykam, ze nikdy se nic neztratilo, nechybela ani koruna, nic takoveho, podle meho nazoru to byly malickosti…pozdeji mi jini rekli, ze uz takhle mile damy vystipaly kazdeho, kdo se jim nelibil…vzdycky tri mesice a nazdar. Nikdo se tam neudrzel dyl…tak aby to nebylo neco podobnyho :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
K-Black
17.10.13 16:04
@pikola píše:
300,– Kč? 8o

já myslím že to je překlep a jedná se o částku 3000 :think:

• Citovat
  • Upravit
14
17.10.13 19:27

Ne jedna se o 300kc!! Inventura jde presne o cigarety se dela kazde pondeli. vsechny jedeme na stejnou kasu, ranni skonci a odpoledni pokracuje v prodeji. vecer pri uzaverce nekdy chybi jinky nadbyva…stat se muze cokoliv, spatne vydas atd…do ted a mely to tak i pred tim, kdyz chybi tak se to podeli 4 zenske plus vedouci. takze ted dala kazda 44kc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat