Kdy potřebuji živnosťák?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
Pokud tvoje činnost bude opakovaná, tak musíš mít živnostňák a je jedno, jestli vyděláš 2 nebo 20tis.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Záleží co prodáváš, pokud se jedná o nahodilý nesystematický prodej osobních věcí tak může být výdělek neomezený, pokud soustavná činnost tak do 20000 živnost a nedaníš, apk už živnost, daně, socka a zdravotní ![]()
pročti tohle http://ekonomika.idnes.cz/…onomika.aspx?…
tady to je v kostce:
Kdy se přiznat?
Daně se neplatí, pokud jde o nahodilý prodej movitých věcí – například osobních věcí či pozůstalosti. Na výši tržeb/výdělku nezáleží.
Soustavná, nezávislá činnost za účelem dosažení zisku (nakoupím, prodám, chci vydělat) – jde o podnikání a dotyčný musí mít živnostenský list, podat daňové přiznání a zpravidla i platit sociální a zdravotní pojištění. Daňové přiznání se musí podat při ročních příjmech vyšších než 20 000 Kč.
Pokud nejde o podnikání, ale o příjmy z příležitostné činnosti, jako je prodej výpěstků z vlastní zahrádky nebo uměleckých děl vytvořených ve volném čase, je příjem do 20 tisíc Kč ročně od daně osvobozen.
Prodej aut, lodí a letadel, které někdo vlastní kratší dobu než jeden rok, musí být také zdaněn. Daní se rozdíl mezi prodejní a kupní cenou
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
živnosták a cvičení
A jak je to s živnosťákem a daňovým přiznáním, když jsem na MD a chtěla bych dělat asi 2 hodiny týdně cvičení pro maminky s dětmi v pronajaté tělocvičně?
- Citovat
- Upravit
eshop a ŽL
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat zda někdo víte od kdy potřebuji ŽL pokud si chci založit eschop, jestli hned od začátku nebo až od příjmu nad 20tis. ročně. děkuji
- Citovat
- Upravit
@Bohunka1980 píše:
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat zda někdo víte od kdy potřebuji ŽL pokud si chci založit eschop, jestli hned od začátku nebo až od příjmu nad 20tis. ročně. děkuji
záleží na současné situaci, zda jsi na md, rd, hpp, nepotřebuješ zatím nic, pokud jsi např na úp, potřebuješ žl hned.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@martina.se píše:
záleží na současné situaci, zda jsi na md, rd, hpp, nepotřebuješ zatím nic, pokud jsi např na úp, potřebuješ žl hned.
Musím nesouhlasit. Pokud vyvíjíš jakoukoliv činnost za účelem zisku tak na to vždycky potřebuješ papír. Pokud bys ŽL neměla tak je to neoprávněné podnikání…
Alespoň podle mě… Ale není nic jednoduššího než si zavolat na živnostenský úřad ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Živnosťák musí být vždycky, akorát pokud má jiný zdroj, ze kterého se odvádí zdravotní pojištění (snad to říkám správně), může si to dát jako vedlejší výdělečnou činost a neplatit tak socku, alespoň pokud nepřesáhne výdělek 57000 (cca). Hlavně pokud hodláš přeprodávat něčí zboží, tak s tebou nikdo nepodepíše smlouvu o velkoobchodní spolupráci, pokud nebudeš mít IČ. Bez takové smlouvy pak nakupuješ za běžné maloobchodní ceny, přeprodávat to pak budeš muset s nějakým vlastním navýšením, a to už tvé zákazníky jistě nenadchne. ![]()
Příspěvek upraven 30.10.13 v 13:59
- Citovat
- Upravit
@Aneťák89 píše:
Musím nesouhlasit. Pokud vyvíjíš jakoukoliv činnost za účelem zisku tak na to vždycky potřebuješ papír. Pokud bys ŽL neměla tak je to neoprávněné podnikání…
Alespoň podle mě… Ale není nic jednoduššího než si zavolat na živnostenský úřad
při MD, RD a pod je určitá hranice, do které mít žl nemusíš.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@martina.se píše:
Dovolím si nesouhlasit. Zřejmě máte na mysli základ daně cca 60.tis. Pokud je ZD nižší než tato částka tak se při RD nedoplácí soc.poj. a není povinnost platit měs. zálohy.
- Citovat
- Upravit
@martina.se píše:
to není pravda - ŽL musí člověk mít, pokud vykonává opakovanou činnost
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@martina.se píše:
povinnost zřídit si žL nesouvisí s výší příjmů, ale pouze na tom, zda jde o činnost soustavnou, prováděnou za účelem dosažení zisku atd. Pobirani RP či Ppm s tím nijak nesouvisí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@martina.se píše:
@Wecernice2 @ynax už mlčim, už mlčim
sry, pomalu mi to píše ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Bohunka1980 píše:
Přesně tak, ŽL pokud jde o činnost soustavnou, prováděnou za účelem dosažení zisku, mít musíš. Teprve pak výše zisků a také to, zda jsi na RD, atd., má vliv na povinné platby.
Jinak si dovolím (omlouvám se) rýpnout - kdo napíše esCHop, tak tam bych nikdy u něj nekoupila ani suchý rohlík. Tady v diskusi, budiž, to už přehlížím, ale na stránkách firem, obchodů, apod., tam, jakmile vidím hrubky, hned rychle utíkám. ![]()
Není přeci problém si to nechat napsat (udělat) někým, kdo má alespoň ZŠ v českém jazyce za 1. ![]()
- Citovat
- Upravit
Holky, kdy potrebuji živnostak? Nekdo říká, pokud si vydělám víc jak 20k ročně, někdo zase poikud si vydělám 3k měsíčně tak jak to tedy je?