Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahojte, chtěla jsem se zeptat na Vaše zkušenosti. Jsem po 7.KET (7.se chytil jako jediný, ale bylo to zamlklé těhotenství). Mám zvýšené NK buňky. Po KET brán estrofem, amalgen, prolutex, prednison a intralipidy.
Chci se objednat někam na další vyšetření, jelikož v CAR mi řekli, že už neví co dál, že mám vše za sebou.
Víte co všechno bych si mohla nechat vyšetřit?
(Máme genetiku, hormonální profil, NK buňky jak z krve, tak z dělohy, endrometeio test) napadá vás někoho co dál? Nemusí to být v CAR.
@Klangr píše: Více
Histologie asi nebyla, že?
Embryo bylo vyšetřené geneticky?
Váš věk?
Je možné, že léky pomohly, ale embryo nebylo zdravé.
Histologie-nejsem si uplne jista co to je, ale myslim, ze nebyla a emrya geneticky vysetrene nemame, da se to udelat i po tom, co jsou zamrazene? Mohlo to byt tim myslis?
Vek 32 let-v CARu 6 let, s pauzami
@Klangr píše: Více
Zamrazeny embrya testovat lze, ale je to blbost, musej se rozmrazit, znovu zamrazit, pak by se zas znovu muselo embryo rozmrazit.
Mela by se u tene udelat ta histologie, lze to i ambulantne, je to na pár minut.
A jste 6 let v jednom centru nebo mate vyzkoušeno vic? Kam chodis?
Hm to je na prd..
Guglim tu histologii-byla jsem na hysteroskopii, v podstate se me v narkoze divali do delohy a vse bylo v poradku(odebrali tehdy nejaky polyp, ale jinak vse ok)
Chodime do reprofitu v brne-celou dobu, premyslela jsem o zmene, ale mame tam jeste 4 zmrazene embrya
Mame fajn doktora, ale prijde mi ze se musim na vse vyptavat, zkoumat na internetu a nic moc mi neni doporuceno, mas nejakou jinou zkusenost?
@Klangr mam, ale bohužel Praha…
Jinak prevoz embryi je v dnesni dobe dost jednoduchý a stálo nas to okolo 2,5 tisic. My museli prevazet zamrazeny spermiec, bohuzel vicekrat,, pred rokem a pul jsme prevazeli spermie i embrya. Vse v pohode, prevoz je neposkodi.
A pardon, predtim jsem se upsala, mela jsem na mysli hysteroskopii a tu tedy taky mas. ![]()
Jinak ja mela vysetreny taky vse, na nic se nikdy neprislo. Od 5. pokusu jsme davali vzdy 2 embrya najednou. Brala jsem od 6. pokusu uplne stejny leky jako ty. Jen tak, preventivne, nebyl k nim ani duvod, ale mudr uz moc nevedela co s nami. 7. pokus poprve klapnul a ja videla dve carky. U nas to tedy dopadlo. Takze bych zkusila jeste dalsi pokus. U nas tedy fungovalo vkladani dvou embryi, ale je to risk samozrejme a vubec to tu nedavam jako skvely reseni. Jo a u vsech tri transferu, ktery klaply, jsem byla nachlazená. Mozna nahoda, mozna ne. ![]()
@DandátkoP A proč jste měnili CAR? Nejsem si jistá, zda by to k něčemu bylo po pravde
Ty jo takže až 7. pokus uspesnej? Ty dalsi dva byly hned uspesny nebo? Taky celkem velky cislo, nezjistilo se ti proc?
@Klangr nezjistilo se proč, embrya byly úkázkový, vzdy jich bylo celkem dost, naopak jsme vzdy treba z 9 vajicek meli 8 blast. Proc jsme centra menili, to je delsi pribeh, ale za sebe rikam, ze neni centrum jako centrum, dulezity je hlavne centrum kde je embryologicka laborator v topu. Prace s tema embryama je hrozne dulezita, to je zacatek uspechu. To si myslim dost lidi nepripousti.
7. transfer uspesnej, narodila se dcera. 8. transfer pak taky uspesnej, ale na konci tehu to nebylo nakonec se stastnym koncem. Kdyz jsme se oklepali, cekalo nas 4. IVF. A 9. Transfer biochemko, 10. transfer opet uspesnej a uspesne zakoncen. Pokazdy vkladano po 2.
Taky si dal trvej na Prolutexu, sice je drahej, neprijemnej, ten ma za me ale velkej vyznam a uskodit nemuze. ![]()
Vim, ze tef je to pro tebe tezky, ale nekde si psala, ze to byl prvni transfer, co “vysel”? Zas vis, ze to jde, ze se embryo dokaze uhnizdit. Ja byla uplne znicena vzdycky z toho, Ze na testech nic, vubec nic, ze to proste treba nepujde..
@DandátkoP ty jo, a jak zjistim, ze tam je ta laborator dobra? Muzu se zeptat kam jsi chodila?
Nad zmenou jsme premysleli fakt, ale asi dodelame ty 4 tam kde jsme, ted uz po dvou vkladat taky budeme. Puvodne mi to nechteli dat, po kazdym transferu jsme totiz zkouseli nejakou novou vec. I jeden vejcovod mam pryc, ze byl spatnej. Tobe vlastne prirozene neslo a nikdy se nezjistilo proc?
Hele me dokonce po 6.KET, kdyz jsme si udelali ten drahej endometrio test zjistili chlamydie, coz jako jsem cetla, ze muze byt z toho. Musela jsem je v sobe mit pekelne dlouho, vadi mi, ze takovyhle veci neotestuji uz driv…
Me teda alespon zjistili túy vyssi NK bunky (taky az po 6. KET) kdyz je brali z delohy. Vsechny ty vysetreni jim prpste trvaji az po nekolika neuspechach.
Zkusim se objednat jeste na imunologii a endokrynologii. Rekli nam ze musime ted 2 mesice cekat, coz me kurna taky vadi..
Spokojeny jsme byli v PFC, pak se zmenilo vedeni, presli jsme do Claya. No, procitala jsem dost diskuze, ale taky jsme to netrefili hned na poprve, byli jsme jeste v Gynemu a v Gennetu. No a obcas jsem si tu s nekym napsala a ty informace se furt hromadily a kazdej dal nejakou radu, az jsem natrefila na spickovyho embryologa Hlinku a sla do centra, kde byl. A tam jsem úplnou nahodou po par navstevach spadla snad pod nejlepsi doktorku, ktera si vse pamatovala a snazila se pomoct, hledala tu pricinu. Takovej ten doktor, ktery to dela, protoze to miluje, ne proto, ze je to práce. Jsem s ni v kontaktu do ted. U nas byl problem u chlapa, ne u me. U me nikdo nechapal, proc se embrya nechytaji, kdyz maj krasnou kvalitu.
Mimo jine jak jako nedelali testy na chlamydie, ty se snad musej dělat automaticky na zacatku ne?! To je docela dost pravdepodobny, ze to bylo tim, zpusobujou bez preleceni neplodnost! Testy nam delali v kazdym centru hned..
A proc musite dva mesice cekat?!
Jako kvuli tomu biochemku ted nebo jeste jinej problem? To je zbytecnx cekat, jestli problem zadnej neni. Ceka se po potratech, kdy to neodejde samo…
@DandátkoP chapeš a nám to neudělali, až při tom endometriu se to zjistilo…navic nam tvrdi, ze uz davno neplati, ze chlamydie zpusobuji neplodnost-ale tohle mu moc neverim teda….a nastvalo me to!
No ono to neni biochemko ale brzkej potrat, takze musim cekat az to odejde, pak du na kontrolu, zda to odeslo vsechno, jinak budu muset jeste na revizi a pak prej telo by melo mit 2 mesice klid, ale co jsem cetla tady na diskuzich, tak to nikdo nezminoval, ze to prej doktori radi, ale nemusi to tak byt..
@Klangr nechapu, testovali nas oba. Vlastne kdyz mam neslo otehotnet, testoval je i gyndar, ten tedy testoval jen me, ze kdyz bych je mela ja, bude je mit i chlap. Ale bylo to negativni. Pak to automaticky testovali znovu v centru..
Jinak jo, mdyz bude revize, tak to chapu, ale bez revize se nemusi cekat 2 mesice.
Ale jinak vlastne 6 transferu nevyslo a byly pak preleceny chlamydie a ted se embryo chytlo. To je dobrá zprava na druhou stranu, mohla by to byt ta pricina a ted jen spatny embryo… A to ze to tvrdi, to se snazej jen vykecat z toho, ze to neudelali, ne ![]()
@DandátkoP no hele budu v to kazdopadne doufat, ted dame dve a zkusim se zeptat na navyseni leku a nevim😅
@Klangr mozna bych zkusila jen jedno, aby z toho ty dvojcata nakonec nebyly, kdyz to mate preleceny ![]()
My jsme po tom 6. pokusu toho meli prelecenyho vic, takze nevime, cim to je, ze se chytlo. Chlamydie, posunutej casove tranfer o den pozdeji, odstranenej polyp, navyseny leky..i kdyby to byly dvojcata, tak at, ale at uz to vyjde, tohle je sileny musim rict. Ten stres a ta psychika, ty otazky, jestli nam to nekdy vyjde, hrozny!