Může zánět dásní souviset s cyklem?

727
11.11.24 18:25

Zanet dasni , hormony?

Ahoj. Uz par mesicu mam problemy s dasnemi, a to, ze me jakoby pali, jsou citlive, zanicene, nekdy i jazyk. Je to myslim vzdy jen par dnu a pak to zase zmizi. Byla jsem u zubare a ona, ze by to mohlo byt skripanim zubu a chtela po me vysetrit vit D a zelezo. Vysledky jsou ok, sice nizsi hodnoty ale ne nedostatek. A protoze me to zase pali uz 3. Den tak me napadlo, jestli by to nemohlo byt hormony, jsem totiz v polovine cyklu. Na netu pisou ze ovulace a stoupajici progesteron maji vliv na dasne. Jeste k tomu asi rok dva dny spinim nez dostanu menstruaci (coz jsem nikdy nemela ) a gynekolozka mi rekla, ze muj progesteron blbne, nic nevysetrovala, ze se to Stava, pokud nechci otehotnet tak to nemusim resit a mam brat drmek. Ptala jsem se jestli neni mozne, ze uz mi zacina prechod, je mi 36, to mi rekla, ze urcite ne. Jen na netu to paleni dasni stoji i jako symptom zacinajiciho prechodu 8o ale tak snad ne…no zajimalo by me, jestli ma nekdo taky takove problemy a z ceho to teda je. Dekuju :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
11712
11.11.24 18:38

Spíše třeba intolerance na potraviny. Reaguji tak na několik potravin.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
727
11.11.24 18:42

@Evkad tak to me nenapadlo :think: a muzu se zeptat na co reagujete? Ale az tak, ze se zaniti? Ja mam i problem, teda, byla jsem dvakrat u obvodni na ultrazvuk bricha a pokazde jsem mela strasne moc plynu ve strevech, divne je ale ze nafouknuta nejsem a nemusim nejak zvlast poustet vetry… tak ona, ze by to mohla byt nejaka intolerance..ale nevim jestli to ma s tim neco spolecneho

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1543
11.11.24 18:42

Ano, může to být hormonálním výkyvem, mě se to stává poměrně pravidelně. Taky jsem hledala potravinové intolerance, záněty, pak jsem si jednou na to stěžovala u dentální hygienistky a ta mi právě řekla, ať to pozoruju, že to může být hormonální. No, mívám to tak kolem menstruace.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11712
11.11.24 18:43

@gusica každý to má jinak.
Citrusy, „starší“ salámy, banán, více solené maso - uzené, jamón…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
727
11.11.24 18:46

@stodvacetjedna dekuji, no a to je jakoze,,normalni,, nebo by se to melo resit? Nikdy driv jsem to nemela

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1543
11.11.24 18:49
@gusica píše: Více

Nevím, já to neřeším, ani zubařka nic neříkala, na pár dní se to objeví a pak zase zmizí. Zuby mám jinak v pořádku, chodím na prevenci i na dentální hygienu. Mně to začalo až někdy po 30.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ruzzicka
12.11.24 02:12

Citlivost a zánět dásní mohou být skutečně spojeny s hormonálními změnami během cyklu, protože zvýšený progesteron může způsobit větší citlivost sliznic, včetně dásní. Pokud se tyto příznaky opakují pravidelně během ovulace nebo těsně před menstruací, může to být tímto hormonálním kolísáním. Drmek je dobrý tip, ale pokud problémy přetrvávají, můžeš zkusit konzultaci s endokrinologem nebo gynekologem na detailnější vyšetření hormonů.

• Citovat
  • Upravit
727
12.11.24 07:23

@ruzzicka dobre dekuji. No ale jako je to takhle problem? Je to neprijemne, ale kdybych vedela, ze je to od toho tak by to tak nevadilo. Ja mam takovy pocit, ze to vsechno pomalu zacalo od te doby co jsem po 8 letech vysadila pred 1,5 rokem tabletky na stitnou zlazu. Pravidelne kontrolujou a je to vzdycky tak na hrane ale zatim pracuje dobre sama bez leku. No a je mozne, ze to vsechno je dohromady propojene a treba to jeste potrebuje cas nez se to upravi? Ja byla za 6 let 3 krat tehotna, sice to uz je 5 let zpatky ale pro telo to asi je zahul ne? Posledne jsem kojila 3 roky takze 2 roky zpatky.
Jinak menstruaci mam pravidelnou, jen ty 2 dny spineni pred tim no…a kde se na Endokrinologa poptat, na gynekologii nebo u obvodniho?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí