Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Jasně, tak na tomhle vyšetření jsme byly taky, vstříknou kontrastní tekutinu do močových cest a na rentgenu pozorují, kudy a kam putuje. Tak to nemáme a to je taky častá příčina zánětů ledvin. Prostě to ber tak, že to chytla, vyléčíte a jede se dál. Jinak v roce je potřeba zhruba litr tekutin včetně polévek, přesnídávek a tak.
Domu nam ji v pripade prokazani zanetu nedaji, dr. rovnou rekla, ze si ji tam nechaji, ja mam anginu, tak tam s ni bude manzel, ale Sandruska je strasnej mamanek, nevim jak to tam zvladnou
@kracmeratko jj tomu vysetreni se rika micug-jen nevim jak se to presne podle nich pise-
ja jsem jen strasne nervni, kdyz ji nemam pod kontrolou, ne ze bych manzelovi neverila, to ne, asi jsem na sebe moc fixovane
Je to strašně zdlouhavé, ale nám se opravdu podařilo jí takto naučit pít. Prostě pořád s injekcí a stříkala jsem ji to do pusinky, pořád, po týdnu jsme zkusili flašku a teď pije fakt hodně. Při posledním zánětu nám taky řekli, že pije strašně málo a že je to špatné, ale prostě kromě mateřského mlíka všechno odmítala, tohle byl jediný způsob. I dospělí se učí pít tak, že si někam na místo, kudy často chodí postaví flašku s pitím a pokaždé, co projdou, tak se musí napít a za pár dní, už píjí dost, je to o tom naučit to tělo, že potřebuje tekutiny. Klidně jí dávej i sladké pití, šťávy, čaje, džusy. Malá se nám učila taky na sladkém a dneska už je jí jedno, co pije, hlavně ji naučit prostě pít.
JJ, micug, už si také vzpomínám. No, ono záleží na doktorovi, nás pustily, stejně jí budou podávat antibiotika a kontrolovat pitný režim, vysokou horečku nemá - nám hrozily febrilní křeče, tak já bych v případě manžela to zkusila uprosit, nakonec, kdyby se zhoršila, tak jí okamžitě dovezete, doma s mamčou by jí bylo lépe, ať to zkusí ukecat
@kracmeratko Děkuju za radu, zkusíme taky. Trochu se to teď už zlepšilo, pomáhá nám hodně měnit lahvičky a hrnečky, hit je teď pít z báboviček na písek, samozřejmě dobře vymytých ![]()
@pipiinka Doktorka nám říkala že na každých 1 kg váhy dítěte by to mělo být aspoň 100 ml tekutin, je to tedy včetně polévek, ovoce, mléka a tak.
Doufám, že se vám mimča naučí brzy pěkně pít. My jsme všichni doma zvyklí pít pořád a malá vybočovala, teď už je taky to samé a je to dobře. Nám nezabralo nic, jen ty injekce – třeba z léků proti horečce, jen je to strašné dlouhé - natáhnout, vstříknout, natáhnout,,, ale třeba to zabere i u Vás.
@pipiinka
Hele známých holčička měla zánět ledvin, ale ošklivej, 40 horečky. A nějakej odborník jim řekl, že to může mít i z koupání s rodičema. Tak jen tak pro info. Ať je malá brzo fit ![]()
Ono to může být z čehokoli. Jasně daný to nikdy není. V noci se ti pokadí, přijdeš na to ráno a druhý den zánět. Je to prostě naprd. Jen doufám, že už žádnej jinej nebude ![]()
Každopádně díky za info.
Zánět ledvin měla mladší dcera v roce a kousek, skoro 5 dní to nikdo neřešil, na pohotovosti tvrdili, že je to jen viróza, až po 5ti dnech jí hospitalizovali, to hned zjistili, že se jedná o zánět ledvin, horečky ke čtyřicítce měla ještě 3 dny v nemocnici. ATB dostávala do žíly, po týdnu nás pustili domů. Z čeho to měla nikdo není schopen zjistit, zda s koupání v bazénu, či stolice, nebo něco jiného.
U ní se to projevovalo tak, že horečka rychle stoupla, po podání nurofenu či panadolu ale klesla a to klidně i na 37, jen že za chvíli vylezla zase nahoru. Nechtěla vůbec jíst, ani pít, do toho i zvracela. Byla teda hodně spavá, spala fakt téměř pořád.
@pipiinka chci tě jen snad trochu uklidnit - malá to v nemocnici zvládne, kor když je tam s taťkou
Ony se děti v nemocnici často chovají úplně jinak než doma (a když není rodič nablízku, paradoxně jsou často klidné a hodné). Já jsem si to taky zažila, malý byl dlouho na nefrologii, má vážnější onemocnění ledvin, úplně jsem čučela, jak to tam zvládal - a i jiné děti - byl tam chlapeček 16m, dle slov své maminky ohromný mamánek a závislák. Pravda, když byla s ním na pokoji, tak strašně zlobil a byl mrzutej a protivnej, ale jakmile se vzdálila z pokoje, byl zlatej ![]()