Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Holky, nepamatujete si, na kolik křížků měly děti krev v moči při zánětu moč. cest? Popř. pak když byla dodatečně vyšetřená? Jednalo se pak o ledviny, nebo močové cesty?
Maminky chtela bych znat vas nazor. Dcera 18 mes byla na ockovani Priorix, za dva dny ryma, zvysene teploty (jeden den mela zvysenou, druhy nic, takhle se to stridalo),ktere trvaly 3 tydny.Kdyz jsem volala mudr, rekla, ze to je reakce na ockovani a ze mame jeste vydrzet.Ve ctvrtek dostala horecky, v patek jsme sli k mudr, prohlidla ji a ze nejspis viroza.At davame cipky a kdyby nahodou horecky trvaly, tak v pondeli udela crp. V sobotu jsme jeli na pohotovost, mela 40.Tam nam rekli, ze to je viroza a kdyby to trvalo, at ve stredu jdeme k mudr.Sli jsme k mudr hned v pondeli, vzala krev - crp 220,poslala nas do nemocnice a mala ma zanet ledvin.
Prijde to prapodivny postup jen me?
Mohla se lecit uz davno.
Při CRP 40 dává naše mudra už ATB, to je hranice virozy a infekce, ale takto „nízké“ CRP může být už při prokázané angíně. Snaží se vždy najít, co dítěti je, kromě CRP má v ordinaci podobný přístroj na orientační určení krevního obrazu, streptesty, nešetří s tím, používá to.Ale někdy se „zdroj“ nenajde a nasadí ATB na slepo.
Já s ní souhlasím. Nejsem zastáncem, tělo si s tím vždy poradí samo a ono se to nějak „vyvrbí“.To si můžou dovolit v nemocnici, kde dítěti několikrát denně měří teplotu, jednou denně berou krevní obraz, CRP jestli klesá nebo stoupá(ne orientačně, ale laboratorně).Takto byla v nemocnici jedna z dcer v 15 měsících, měla vysoké CRP, ale nikde nic. Potřebovala už zavodnit, k vůli několik dní trvajícím vysokým horečkám. Nakonec CRP začalo klesat, během týdne kleslo úplně. Do nemocnice nás poslali na pohotovosti.Jako upřímně, hezká věc, že neměla ATB, když CRP měla přes stovku, ale než týden v nemocnici s ní strávený bych byla raději, kdyby dostala domů ATB hned v začátku, než došlo k dehydrataci vysokými horečkami, kdy CRP bylo mírně zvýšené.
Na obranu pohotovosti - neradi dávají ATB, protože dítě neznají, neví, jaké nemoci prodělalo a jaká ATB už mělo. A informacemi od rodičů se nechtějí řídit, když to nemají „černé na bílém“.
Co se týče očkování, zvlášť po této vakcíně bývají děti oslabené, moje dcera měla po obou dávkách náběh na laryngitidu, ale zvládli jsme to doma i bez kortikoidů. A zánět ledvin, ten často vystoupá prudce, přesto si myslím, že ATB mohla být nasazena už při zvýšeném CRP - ještě měla být odebrána moč, to by se zjistilo. Ségře to vyústilo v zánět ledvinové pánvičky, což byla ještě větší hrůza.
Ja si prave myslim, ze pokud vedela, ze ma zvysene teploty uz 3 tydny a pak horecky, mogla ji vzit krev na crp hned. A kdyby sem se ridila radami na pohotovosti, tak malou trapim az do stredy doma.Od ceho pak na te pohotovosti jsou? Rikala jsem jim to same co mudr, tak ji tu krev na crp taky mohli vzit, ne?
Ja nevim no, sice nejsem doktor, ale prijde mi, ze clovek musi stejne dat hlavne na svuj usudek ![]()
@friendlicek Tak zvýšená teplota, navíc když není každý den, není nic až tak dramatického, aby hned doktorka dávala anitibiotika.
Nejde o atb, ale pokud ma zvysenou teplotu 3 tydny? Ja si jen myslim, ze ji krev na crp mohla vzit hned a ne to odkladat ![]()
Ahoj holky mam otazecku ma dcera 2roky ma reflux ledvin. Ma dokonce i ptozu vicka. Prosla si vysetreni na neurologii, dokonce i eeg. Podle neurologa je vse v poradku. Chci se zeptat zda ti co maji ditko s refluxem. Mate je radne ockovane? Tim ted myslim MMR ockovani. Nas ted ve 2letech ceka prvni davka a mam z toho ockovani docela strach. Kdyz vezmu v potas ty myty co se o nem siri:-( Predem diky za odpovedi. Omlouvam se za anonymitu ale mam proto sve duvody V.