Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahojky maminy a rádkyně…:-) chci se vás zeptat ohledně sebe. Ráno jsem se probudila s pocitem na močení,normálně jsem pak byla na záchodě, ale při močení mě to hrozně pálilo, a jen jsem ukápla, jakmile jsem vstala z wc, tak zas nuceí na močení, ale výsledek zas kapička a pálení. Myslíte že by to mohl být zánět močáku?? Kam mám případně jít? na gyndu nebo k praktikovi?? a myslíte že mi vůbec na to něco dá, když stále kojím?? díky moc za vaše rady…
Ahojky,
nemusí to být rovnou zánět močáku, stačí močové cesty… Je to hnus obojí.
V těhu s tím chodím na gyndu, jinak k praktický. Určitě musí moč nejdřív vyšetřit a potom ti může nasadit i atb, já je měla i teď v těhu, takže určo budou nějaký šetrnější i pro kojící matky.
Jinak preventivně doporučuju brusinky a všechno z nich, různý čaje a hlavně teplo. A určitě vyprazdňování až do úplného konce, i když to hodně bolí a pálí
Jestli to nemáš moc hrozný, tak existují i volně prodejný léky, např. rowatinex. Jinak určo k doktorce.
Ahoj, určitě to vypadá na zánět močového měchýře nebo močových cest. Já to mívám tak 2× do roka a vždycky chodím na gynekologii. Určitě ti na to doktor něco dá, i když kojíš. Zkus hodně pít, abys to propláchla, ale jestli to je opravdu zánět, tak ti to samo asi nepřejde
.
Je to zanet mocaku dle popisu, vetsinou u toho jeste boli v podbrisku a nekdy se v moci objevi krev (s postupem), na tohle jsou atb, v lehci forme pomahaji brusinky (vytazek se prodava v kapslich v lekarne) a urologicky caj, ale dle popisu bych rekla, ze uz nepomuze. Chce to hlavne teplo.
Trpela jsem na to chronicky a doktorka mne upozornovala, at to vzdy resim hned, ze to muze poskodit neco v ledvinach… (zajizveni ledvin nebo tak nejak).
Leky napise jak obvodak, tak ja jsem letos resila s gynekolozkou.
S kojenim neporadim… ![]()
jojo, bude to problém s močákem. hodně pij a pokud se ti zatím nechce k doktorovi, tak doporučuji Urinal - jsou to čisté brusinky. Rowatinex je super, ale nemůže se v těhu a při kojení. Brusinky ano. a pozor na urologické čaje, ty se taky s mimči nemohou…
nejlepší je na pití čistá voda a nebo slabý ovocný čaj. jinak se doporučuje tak 3 -4 litry tekutin. taky mi pomáhá zavázat si něco teplého kolem pasu.
Já hnusný zánět močových cest při kojení měla. Dostala jsem nějaká ATB pro kojící a ta zabrala. Šla jsem k praktické doktorce.
Ahoj, resim stejnej problem, jenom zatim me to nepali, ale mam jenom takovej divnej pocit, jako kdybych byla porad nedocurana. Ale zato uz tak mesic. Taky kojim. Urologickej caj by se nemel, je tam mata a ta prej zastavuje mliko, rovatinex nebo jak se to jmenuje se nema brat v 1. trimestru a pri kojeni, proc, to netusim a v lekarne mi rekli, at si zajdu radsi k DR. Ale pride mi jedno, jestli prestanu kojit, pac budu brat ATB nebo mozna prestanu kojit, kdyz budu pit urolog. caj. Piju brusinkovy dzusy a uvidim. A holky, netusite, jestli by tenhle divnej „pocit“ neboh bejt taky tim, ze mam po porodu docela zhuntovany panevni dno?
imi a je to takový jako pocit tlačení? tím mi totiž většinou potíže začínají. a když to odchytím tím Urinalem, tak jsem do tří dnů OK. ten se může opravdu pořád (já ho brala v 1. trimestru, když mě chytil močák). Jsou to brusinky a želatina. a řekla bych, že to je lepší než brusinkový džus ![]()
Můj tip místo urinalu Mega brusinky, mají více účinné látky.
A hodně pít jak bylo řečeno.
nozu Ja prave na to docela driv trpela, ale tohle mi pride trochu jiny a hlavne dlouho a nehorsi se to. Neziju v CR a tady nic jako Urinal nemaji, jenom takovy pytlicky, je to jenom pro zensky, ty mi zabraly, kdyz to bylo na zacatku, ale ty se pri kojeni nesmej ![]()
Já si s močákem kdysi užila své. 2× jsem měla krutý akutní zánět (fakt síla i s horečkami). Ve 14 letech jsem pak musela začít léčit s chronickým zánětem močových cest, trvalo to 2 roky než to ze mě na nefrologii dostali
V těhotenstvích jsem byla naštěstí OK. Určitě běž k praktickému Dr., máš typické příznaky. Ideální je, když si koupíš sterilní zkumavku (v lékárně) a ráno v ní mudrovi přineseš ranní moč. Měl by ji poslat do laboratoře a nechat vyšetřit (včetně bakterií). Zánět je ideální přeléčit ATB, jinak z toho může být vleklý chronický zánět
nebo se to může přesunout až do ledvin. Není to fakt žádná sranda. Pokud je to jen močák, je to ta lepší varianta, jak se to dostane do močových cest, má to našlápnuté k ledvinám a hůř se to pak léčí. Hodně pij (klidně i urologické čaje - fuj, jak já je nesnáším
), brusinky neublíží, akutní zánět ti nevyléčí, ale pomůžou ![]()
holky díky moc, gyndař mě poslal k obvodnímu, ale ten tam dneska není, až zítra ráno, tak tam hned ráno skočím.
koupila jsem si zatím Urinal a brusinkový sirup, piju a piju a jsem v teple a je to lepší, tak snad do rána vydržím…ještě jednou díky.
Ahoj Holky chci se zeptat… mam asi zánět močového měchyře nebo močových cest, už od 15 jsem na to trpěla beru urinal a brusinky i urologické čaje ale nedostavila se mi menstruace mám týden zpoždění a těh. test mi ukázal negativní výsledek, tak nevím jestli mám jít k obvodnímu a nebo na gynekologii. Moc děkuji za rady
Monči: zašla bych tam i tam ![]()
Jinak dnes odpoledne jsem byla na kontrole, zánět mívám každým rokem, a moč vypadá jako by mi brali krev, prostě hrůza, na záchodě se mi valí slzy a nejde ani spát, pokaždé jsem to musela řešit ATB, které zabraly, jenže od té doby to není ono, pořád cítím, že mě to občas pálí, může být teplo nebo zima, prostě to cítím, ale samozřejmě, že v zimě to je horší. Absolutně nevím z čeho to mám, v zimě chodím zaoblečená jak eskymák, nejsem ta, co chodí s bundou nad pupík! Partnera mám jednoho a doma po plovoucích podlahách chodím v papučích, tak jsem opravdu bezradná.. Ale zpět k té dnešní kontrole, dr.jsem říkala že to občas pořád cítím a předepsal mi jakýsi krém, že si ho tam mám mazat každý večer
tak nevím či to něco pomůže? uvidíme, jsem ve 12tt tak mám trochu i strach, O urologických čajích nemluvě, nepomáhá vůbec! Chci si nakoupit brusinky, můžu je v těhotenství jíst? A taky jsem slyšela o Wobenzymu, preventivně jíst a žádný zánět se prý nedostaví.
Evi: Děkuju za odpoved, tak močák už ma vyléčený a menstruaci jsem dostala takže už to je v pohodě, to co píšeš o tom jak chodíš v zimě navlečená i po doma a takhle to mám i já a i přes to se to vrací… Tak to mi je líto že to máš až tak hrozné, a ohledně těch brusinek tak ja všude četla že těhotné brusinky můžou, ale pro jistotu se ještě třeba v lékarně zeptej. Tak přeju hodně štěstíčka at se ti to co nejdříve výlečí a mimi je zdravoučke měj se hezky