zánět prsů a odsávání

162
28.4.06 16:20

zánět prsů a odsávání

Ahoj,
prosím o radu.Svojí inteligencí jsem si způsobila zánět prsu.Naše malá,7týdnů,jí přes den po 2,5-4h a v noci po 4-6,5h..Teď jak bylo teplejš,měla jsem pocit,že musí mít zákonitě,bráno podle sebe žízeň (byla od rána do večera v kočárku na zahradě,oblečená jen v pleně a košilce) a dávala jsem jí jíst tak po hodině.Vůbec mi nedošlo,že jsem nastartovala větší laktaci.Včera jsme se vrátily k jejímu režimu a já odpoledne dostala zimnici,teplotu a zarudlo mi prso.Na radu laktační poradkyně jsem jela na pohotovost,kde mi naštěstí dali jen kapky na zpuštění mlíka a příkaz odstříkávat.
Jelikož jsem to do teď nepotřebovala nevím,kolik se vlastně má z toho prsu odstříkávat.
Dělám to tak,že malou dávám k tomu zanícenému a z něj po dopití ještě ostříkám desítku a z toho zdravého odstříkám tak třicítku,ale to je asi málo.
Mám ruční odsávačku Avent a připadá mi,že to i dlouho trvá,podědila jsem jí,takže nemám ani návod.
Poraďte mi některá a kdyby jste měly nějaké fígle,jak na to,budu ráda.
 Děkuju

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
29730
28.4.06 16:23

Ahoj, spis by ti mohl pomoct tvarohovej obklad…das mekkej tvaroh treba na plinu a priplacnes. Je to osvedceny, tak snad ti to pomuze taky!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3892
28.4.06 16:28

Já jsem na tom byla tři týdny po porodu stejně, akorát že jsem to přehnala s aktivitou a ono si tělo samo řeklo o to šestinedělí :wink: - bolelo to pekelně, ale kojila jsem také hlavně ze zaníceného prsu a pak ještě cca každou hodinu odstříkávala, dokud z prsu neteklo čistě bílé mlíko, ten začátek byl většinou s takovou jakoby krupičkou. Trvalo to asi 3 dny ukrutných bolestí a pak ještě nejméně týden jsem o tom věděla, ale obešla jsem se bez ATB a teploty šly dolů - je třeba kojit, odstříkávat a vydržet :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
613
28.4.06 16:29

Ahoj,
já když jsem potřebovala vyprázdnit prsa, tak jsem si napustila horkou vanu a odstříkávala rovnou ve vaně. To teplo mi to mlíko vždycky spustilo a šlo to lehce. Odsávačkou to šlo dost špatně, to jsem odsála tak 50ml a dost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
896
28.4.06 16:39

Ahoj,tak mě v porodnici poradila taková stará sestřička,abych si dala zábal z plínky namočené do studené vody,přes to suchá plínka,ne na dvorec a bradavku, ale na zbytek prsa. Mělo to být tak 20 min před předpokládaným kojením. Ten tvaroh je v podstatě to sttejné,drží dobře chlad,takže tvaroh Z LEDNIČKY si dát na prso.A hlavně Paralen a do postele. a fakt to zabralo. Taky mi říkala,že mám odstříkávat minimálně,protože se pak udělá o to víc mlíka,takže začarovanej kruh.Takže-zábal,chladit,paralen a kojení. Za dva dny jsem to měla pryč.Toť moje zkušenost.
 jitule

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29730
28.4.06 16:44

No pokud si jeste pamatuju, tak pred kojenim teplej zabal na spusteni mlika a po kojeni studenej na zastaveni.
Je fakt, ze ja jsem to rozhanela jednou (nastesti jenom jednou) studenym obkladem a Paralenem, tvaroh jsem nemela. Ten je ucinnejsi :) Neodstrikavala jsem vubec, s tim radsi opatrne, jenom aby „neprasklo“ prso.. to kojeni by snad melo stacit.
A pozor na to, ja nemela zanet z nadbytku mlika, ale Maty mne nejak prastil… i tak se k nemu da prijit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
394
28.4.06 16:55

ahoj,
ja mela taky zanet,hned tyden po porodu,
mela jsem silene teploty az 39,mohla jsem kojit jen pokud jsem mela do 37,5 odstrikavala jsem po 3hodinach,z bolaveho prsa kolem 40ml,z durheho asi 60,mam odstrikavacku od aventu,delej to jemne, a pomalu pumpuj..
To prso me tak desne bolelo ze jsem kojit nemohla.
Delala jsem si oblaky horke a studene vody,z bolaveho prsa mi vychazelo jakoby srazene zlute mleko,jakmile odeslo bylo to lepsi..
Musela jsem pak antibiotika a mliko jsem vylivala…
Ale odtrikavala jsem porad i v nOCI!hruza tahkle to trvalo asi 10dnu..Pak jsem mela pomerne malo mlika…
Ikdyz nejdriv me rekla pediatra at davam to mliko odstrikane z prsa dobreho a z toho spatneho vylivat!

Mimo jine LINDA se narodila v cervneci,kdy byli hrozna horka,kolem 40C,jsem na jihu Italie,kojila jsem normalne po 2hodinach,nikdy nejakou zizen nemela…detem je lip na teple nez v zime…
Maji i vyssi teplotu,kolem 37,5C.Takze se nestrachuj ze by mimcu bylo horko,to snad kdyby bylo ve stinu 35C.Horsi je jizda autem,kdy mimco sedi v sedacce ktera vubec nedycha…tam se poti a pak vyjde ven na vetrik a je hned nachlazene.......... :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
200
28.4.06 17:11

Ahoj, já bych odsávala jen při přetlaku v prsu - aby se zabránilo dalšímu městnání mléka a event. vzniku další retence s nebezpečím zánětu. Z postiženého prsa bych kojila při každém kojení, mimčo by mělo směřovat nosánkem /ev. bradičkou/ k nejpostiženější části prsa. Před kojením napařit a zkusit lehce rozmasírovat. Po kojení studený tvaroh nebo alespoň studený obklad /gelový sáček/. Při velké bolesti Paralen nebo Ibuprofen /mimču to neškodí/.

Asi máš jiné starosti, ale posílala jsem Ti soukromou zprávu /SZ/ ohledně inzerátu na letní tábor, tak na to - až na tom budeš lépe - prosím, mrkni. L.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1785
28.4.06 17:54

Ahojka, sice jsem tu už na tohle téma reagovala X-krát, ale napíšu to zas a znova:-))
Pozor, nezaměnit skutečný zánět s retencí. Oboje má velmi podobné příznaky, já měla retenci opakovaně-v místě se udělá zatvrdlina, červený flek, teploty a bolí to jako prase. A taky pozor, i někteří doktoři zybtečně nasazujou ATB a nerozlišujou.
Prohmatej si ten bolavý prs (i když to svinsky bolí), pokud je tam někde tvrdá boule, tak masírovat v teple a odstříkávat do mrtě. Já si dělala priessnitz ze slivovice, doporučuju. Střídat s tvarohovými zábaly, příp. paralen.
U prokázaného zánětu taky paralen, tady bych dávala asi jen ty studené zábaly a taktéž vyprázdnit prs (píše kniha).
Držím palec, ať je brzo klid:-)

Jazzi a Matýsek

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29730
28.4.06 18:07

Jazzi, ja teda nevim jiste, ale myslim, ze pokud je teplota, uz tam ten zanet bude. Zanet vznikne vetsinou z retence a ten prechod je nekdy dost rychlej.
Retenci jsem nemela nikdy a ani moc nevim, jak by se to dalo rozlisit. Ta byva casto brzo po porodu. Ja mela zanet az po 15ti mesicich.

Kazdopadne, tvaroh a chlazeni je vselek, k dr. bych s tim sla, pokud by to po par dnech nepreslo. Mne to trvalo den a pul, s horeckou, zimnici a slabosti. A pokud by dr. napsal bez poradnyho vysvetleni antibiotika, urcite bych se snazila nejdriv vyzkouset tyhle babsky rady :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
200
28.4.06 19:38

Nejdřív je retence , a ta sama je už je zánět, ale neinfekční. Pokud se nezaléčí, „přijdou“ bakterie a je z toho zánět infekční, tj. mastitida. A předpokládám, že když Štěpik byla na pohotovosti a nedali tam ATB, že je to zatím neinfekční, tj. retence. L.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9262
28.4.06 19:47

Ahojky,

retence je tzv. zatvrdlý mlíko v mléčném kanálku. Někdy i bez červeného fleku a většinou bez teplot. Měla jsem, bolelo to na dotyk, ale spíš jen v tom ztvrdém místě. Pomohlo rozmasírovávát v teplé vaně a dávat bradičku dítěte při kojení k tomu místu. Dá se kojit i na všech čtyřech s tím že prso vysí dolů (POMÁHÁ I GRAVITACE) a mimčo je tím pádem bradičkou nasměrované k tomu místu. Dávala jsem pít první z bolavého a pak zdravého. Paralen můžeš i jen od bolesti.
Zánět - vysoké teploty, bolest celého prsa, červený flek (i více na jednom prsu) a bolest celého prsu. Tvarohový priznic - chladit po kojení. Dobrá je i slivovice. A nahřívat „rozmasírovávat“ před kojením. Pomáhá taky teplý nápoj tak půl hodiny před kojením. Spustí mlíčko. A šetřit se. A pozor na druhý prs kontrolovat aby nebyl taky. Někdy se stává.

Toť vše co vím já.
Drž se a ať jsi brzo fit.
Ahoj Iva.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
130
1.5.06 20:17

Ahojky,
já jsem v šestinedělí prodělala zánět v prsu, aspoň jsem si to myslela. Měla jsem skoro 40 horečky, prso mě ale zas tak moc nebolelo, jen jsem měla červené fleky. Dr. mi na:,–(ila paralen a ATB. Po pár dnech to přešlo, horečky ale neustávaly - trvaly skoro týden a nekecám byly pořád kolem 40. Malého hlídal na střídačku manžel s babičkou a mě ho nosily jen na kojení. Kojit jsem nepřestala ani v těch horečkách a ani jsem neměla potřebu odsávat - prso fakt nebolelo.

Teď bude Ondráškovi 5 měsíců a občas se mi do prsa dostane takové to zatvrdnutí a prso mě bolí třeba tři dny. be z teplot. Tak jen přikládám slibovici, masíruju pod teplou sprchou a kojím co nejvíc z toho bolavého prsa. Vždycky to samo přešlo.

Zaručené rady na zánět prsa jsou studené obklady, studený obklad z tvarohu. Teplé obklady - a hned odsříkat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí