Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminy,
potřebuji radu. Náš Martínek je poprvé po téměř třech letech zase nemocný a to tak, že celkem dost. Švagrová přivezla na návštěvu malého syna se zánětem průdušek - absolutně neřeší, že má nemocné dítě
a můj drobek to od něj chytil. V pondělí ráno byl v pohodě, ze školy už šel s ošklivým kašlem, dusil se a měl teplotu. V úterý jsem s ním mazala k dr. a ta mu hnedka nasadila Klacid. Včera se mi zdálo, že už je to lepší, jenže dneska prcek kašle snad ještě víc než v pondělí ![]()
Nevíte, jak dlouho trvá, než tyto antibiotika zaberou, nebo mám raději naklusat k mudře znova? Já jako dítě hodně trpěla na průdušky a několikrát jsem byla v nemocnici kvůli zápalu plic, tak mám strach, aby to prcek taky neodnesl hůř
![]()
Zabírají do dvou, tří dnů, já je zrovna minulý týden dobrala na zvětšené uzliny.
Ahoj.
Syn měl mezi 3 a 4 rokem zánět průdušek čtyřikrát.Vždycky na to měl Klacid,zabere tak za tři dny.
Dostali ste k tomu něco i na ten kašel?
Na průduškách má hleny a ty potřebují něčím rozpustit,aby ho to nedráždilo.Tak jestli nic nemáte,nasad Hedelix nebo mucosolvan.ATB s vykašláváním nepomůžou.
Než to zabere, trvá tak 2,3 dny. Ale ony zabrat nemusí.Nerozumím tomu, jen laicky - pokud ATB nejsou nasazena správně, na kmeny bakterií, které nemoc vyvolaly, tak nemusí zabrat. Ani širokospektrá ATB nejsou pojistkou.
Oběma mým dětem taky jednou nezabraly, musely dostat jiná. Ale je fakt, že děti měly komplikovanější nemoc, nejen zánět průdušek. Ale z prvu to tak vypadalo, jako zánět průdušek, proto byla ATB nasazena na to.
Já bych zašla k dr. Poslechne, nic tím nezkazíš.
Holky díky, na kašel jsme dostali stoptussin. Myslím, že to odkašlávání už je lepší. Tolik se nedusí, ale kašle hodně, prakticky v kuse…
Moc se mi to nelíbí. A tím, jak nebyl dlouho nemocný, tak jsem z toho dost vyplašená ![]()
Pozor.stoptusin je na tlumení kašle,ne na vykašlávání.Hromadí se mu tam hleny a proto se dusí.
Zavolala bych dr a nasadila něco na odkašlání
pate81 píše:
Pozor.stoptusin je na tlumení kašle,ne na vykašlávání.Hromadí se mu tam hleny a proto se dusí.
Zavolala bych dr a nasadila něco na odkašlání
Doporučila mi ho dr. i magistra v lékárně ![]()
Tak to jsem z toho jelen ![]()
Když je kašel vlhký, tak něco na odkašlávání - Mucoslovan, ambrobene, něco takového.
Když suchý, dráždivý, tak ten Stoptussin, Robitussin…
Ahoj,
kluci měli zánět průdušek zrovna před týdnem, měli taky Klacid (starší v tabletkách, mladší sirup). Atb. by měly zabrat do 48 hodin - neznamená to ale, že přestane hned kašlat. Oba brali Klacid 10 dní.
Naše doktorka jim na kašel už nic jiného nedala, už tak kašlali dost a Mucosolvan je dráždil ještě víc. Jen na noc jsem jim měla dávat Sinecod na tlumení kašle (mladšímu ještě i Spiropent).
Je fakt že záleží na druhu kašle,jestli je suchej,štěkavej tak je to tlumení v pořádku.
Páťa byl ale spíš u průdušek zahleněnej,tak to potřeboval dostat ven.
Záleží jakej ten kašel má ![]()
Doktorka je pečlivka, takže malého prohlédla i poslechla důkladně. Kašel má spíše suchý, tak snad ten stoptussin bude OK.
Je mi jasné, že nepřestane kašlat hned. Ale znepokojuje mě to, že kašle nějak víc. Bere to už třetí den, tak jsem doufala, že mu bude lépe.
Dneska si chudák chtěl napsat pár úkolů do školy, a tím kašlem napsal sotva jeden řádek a potom jsem ho nahnala zpátky do postele ![]()
No já vím, že širokospektrá ATB jako je Klacid musí zabrat do ukončeného 3. dne. Měli jsme to jednou a malý měl pořád teploty, tak nás dr. poslala už do nemocnice ať něco vymyslí, měl už několikátý atb a nevěděla co mu dát jiného (byl mu rok. A tam řekli Penicilin do 48 hod a ty širší do 3 dnů. A ráno se probudil a bez teploty tak, že to byla pravda. Tak nás pustili. A kamarádky malá měla na kašel klacid a nepřestávala kašlat, šla po těch 3 dnech k dr. dostala zinat a zabral. Ale tím nechci říct, že klacid je špatný, nám hodněkrát zabral, ale někdy to prostě nesedne. Jestli to do zítra nebude lepší, tak bych před víkendem šla k dr.
Tak mi to nedalo, a pro jistotu jsem telefonovala doktorce. Mám s prďolkou přijít ještě dneska.
Doufám, že plaším zbytečně, ale dr. má zítra dovolenou, tak nechci přes víkend nic riskovat
tak my průdušky doléčujeme ted.. takže mucosovlan 2,5ml dvakrát denně a spiropent 5ml 2×denně na noc jsme dostali dithiaden 1/4 aby se vyspala…
Určitě kor před víkendem je lepší poslech.
Jak psaly holky, samotný ATB nestačí. Chce to něco na kašel a rozlišit, zda je vlhký nebo suchý.Plus obvykle vyfasujem Spiropent, ten roztáhne průdušky a líp se vykašlává (dokonce včas nasazenej nás uchránil od ATB)
ATB obvykle zabíraj do 2 dnů, ale v září jsem marodila a musim říct, že mi ATB zabrala až 4 nebo 5 den. už jsem se k dr chystala znovu, ale poslední den se to zlomilo…ale zoufalá jsem 3 den volala dr, že jako furt nic…
Klacid je na průdušky dobrej…jen to chce něco na ten kašel, no…a tam záleží, jakej ten kašel je