Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj
Znáte nebo měly vaše děti tuhle nemoc?
Ten název zní možná trošku jinak,ale ty ruce,nohy a ůstam tam jsou určitě
Dneska to na mě dr. vybalila.Nikdy jsem to neslyšela,ale prý to teď řádí ![]()
Projevy u syna:teploty-horečky,plná pusinka aftíků,puchýřky po rukou a nohou ![]()
Na netu jsem našla jen něco o Pekingu,že tamna to děti umýraly.To mi na klidu fakt nepřidalo
![]()
všem díky
Chtěla jsem napsat, že kamarádky holčička to právě prodělává a že naše Jája to měla cca měsíc a půl zpátky, ale ani u jedný se žádný puchýřky neukázaly, jenom horečky a afty v puse.
Asi nějaká novinka nebo co. ![]()
Bersaba píše:
Chtěla jsem napsat, že kamarádky holčička to právě prodělává a že naše Jája to měla cca měsíc a půl zpátky, ale ani u jedný se žádný puchýřky neukázaly, jenom horečky a afty v puse.
Asi nějaká novinka nebo co.
díky,ale to asi byla aftozní stomatitida-tu jsme měli už několikrát,ale tohle je prý něco jiného ![]()
fakt nevím co to je,informace nikde žádný ![]()
Naše málá to měla taky,je to vlastně lidská obdoba slintavky a kulhavky:-))ale opravdu,taky jsem to vyčetla na netu.Měla aftíky v puseně,na dlaních takové puchýřky jak neštovičky.Ty puchýřky měla i na chodidlech a kolem pusiny a zadečku.Je to hodně nakažlivé mezi dětma ,takže omezit styk.Ale jinak to není nebezpečné.Na teplotu paralen.Taky jsem z toho byla vedle ale doktorka mě uklidnila.Na svědění jsem dávala kapky.
Holky díky,diskuzi jsem prolítla.No tak budem holt opět zavřený doma
Ve školce byl 4 dny.Už jsem fakt na mrtvici ![]()
Měli jsme to přelom září/říjen. Skončili jsme v nemocnici, páč malej přestal jíst, pít, čůrat, takže kvůli dehydrataci…je to hnus..malýmu to začalo 40 horečkou poslední noc v Turecku, v puse červený vředíky a na ruce jeden pupínek…Měl i osypaný hrudník (ale to zřejmě potničkama), takže prvotní nález zněl Spála…Na pohotovost jsme jeli rovnou z letiště..píchli mu Penicilin a začal ho bárt i doma, ale mě se to na spálu vůbec nezdálo, takže jsme na té pohotovosti byli snad třikrát, až si nás tam nechali, syn měl už stopy acetonu v moči..Dle výtěru z krku to měl asi ještě zkřížené s angínou (hned po něm ji měl taťka). Když pak při hospitalizaci se mu začaly dělat pupínky i na chodlech - teprv pak měli doktoři jasno..Stáli nad ním tři a nevěděli..Pak nás pustili domů, neléčí se to nijak, přejde to samo, ale bacha i hračky a vše s čím dítě přišlo do styku je nakažlivé ještě 14 dní po zahojení…To jsme zjistili až potom, co jsme nechtěně nakazili dva kamarády, co si týden po zahojení přišli s Tobískem pohrát…To mi bylo a je moc líto, nikdo nám to neřekl, to jsem až pak vyčetla…Páč mi to přišlo jako divná náhoda..Naštěstí nikdo z nich neměl tak těžký průběh jako náš Tobík…
Detail pusinky, tu měl nehorší, takovéhle vředíky měl i na jazyku, patře a na mandlích…Vypadalo to jako pásový opar…
Bongoirno-ježíš,chudinka malý.Ten si vytrpěl.My máme teploty druhý den,abtíků plnou pusinku.říkal že ho bolí i v nose
A pár těch malých puchýřků.To se jěště může zhoršit?
Adámek právě taky moc nechce jíst,chce jenom Kostíky a k obědu trochu kaše.Naštěstí aspoň pije.
Do nosu se to zanese snadno, Tob tam měl taky trošku, hlavně bacha ať si nesahá do očí, z těch se to blbě hojí…Jinak nám pořád opakovali jíst nemusí klidně tři dny, hlavně pít..jenže on pije málo i normálně (300ml denně), takže při nemoci máme vždy problém…Pít jsem mu dávala násilně odměrkou od Nurofenu…Doktoři, ale když viděli tu jeho zbídačenou pusu, nedivili se, že jen brečí a nepřijímá nic…Ale z toho Turecka to neměl, s manželem si pamatujeme, že ten jeden prvotní pupenec měl už při odletu tam, tam mu to možná sluníčko zbrdilo, ale neušel tomu…O tom jak náročná byla zpáteční cesta ani mluvit nemusím…Zpoždění letu 12 hodin, malej pořád 39 něco a i když jsme střídali Nurofen a Panadol po 3 hodinách, v letadle ty tři hodiny proječel (fakt mi bylo spolucestujících líto) a hlavně jsme byli vyděšený, co to je… ![]()
Já myslím, že každý má jiný průběh, někdo ani nemá horčky, jen třeba lehce zvýšenou..já si myslím, že Tob to měl taky ošklivý, že měl i tu angínu..Jak začnou pupínky schnout, tak už se pak další nedělali a vyschlo mu to pak celekm rychle, pak jsem mu tu pusinku mazala jen měsíčkovou mastí a pořád ho hlídala, ať si to nestrhává (pak můžou zůstat jizvy)..Bílý flíček má jen na té ruce (ten první pupenec), le nevim, jestli, to má, že se mu to vlastně neopálilo, ale spíš je to jizvička…
Bongiorno, klobouk dolů !!!
to je strašné, co dnes „letí“ za nemoce, já prožívám na sobě jediný opar jednou za rok a Tvůj malý dopadne takhle. Se mi ani věřit nechce.
Hlavně se držte a buďte co nejdéle zdraví!!! ahojky i.
proboha co to je za nemoc? Strašný, muselo to děsně bolet
. S něčím takovým se naše holky teda ještě nesetkaly a to už chytili dost divný nemoci
Je to virového původu, snadno přenosné a neposlušná batolata, která narvou všechno do pusy jsou nejvíc ohrožená…V podstatě to není nic vážného, ale dost nepříjemné to je, hlavně když vám trumbera přestane pít…
Byla to naše asi nejhorší nemoc a to jich neměl málo, v jeho 4 měsících jsme byli v nemocnici se střevní chřipkou, několik viróz s hodně vysokými horečkami, v roce mu byli v celkové narkóze aplikované silikonové kanylky do očí (po třech měsících ambulantně vyndavané) - měl vrozenou neprůchodnost slzných cest (na kterou ani 7 sondáží nepomohlo)…Ale i tak byla Ruka-noha-ústa pro nás nejhorší…
Pořád si říkám, že snad už má vybráno…Ale ještě nezačal chodit do školky, takže si iluze raději nedělám… ![]()
Takhle chudák slavil 1.narozeniny…Ale naštěstí je hodně statečnej… ![]()