Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@wladushka píše:
Zdravím, včera jsem byla s malou 1,5roku u lekare, o vikendu mela teploty 39 oC a na dlanich a chodidlech ma puchyřky, ktere ji nejspis nesvedi. mame pry nemoc HFMD, v prekladu nemoc nohy, ruce, usta. je to nova ale jiz bezna detska nemoc velice infakcni, prvni 2 dny jsou teploty kolem 38oC pak uz jen puchyrky na dlanich a chodidlech mazejte tekutym pudrem museji vyschnout a odloupnout se, na afty v pusince (ktere my teda nemame) pry vytirat fialkou. inkubacni doba je 8 dni.
Jj, včera se malému udělaly puchýřky na nohách a pár pupínků. Teplotu měl jen v pátek večer, pak ho bolela hlava a v noci si trochu zvracel.
Puchyrky jsou jasny, ale nemeli jste k tomu upal? v patek bylo vedro a kdyz chudinka zvracel…
@wladushka To zvracení mi k tomu nesedí, spíš to byl i ten úpal…
Ja som sa stretla s touto chorobou, prave teraz maju ju moje deti(20,18)ročne najprv to začalo unavou a do večera sa im vyhodili take vyražky ako heres, strašne ich to svrbilo a štípalo, mali aj bolesti ako pri chrípke hrdlo… boli sme na pohotovosti až v martine lebo to dostali minulý týžden v piatok a cez víkend u nas v okoli žiadna pohotovosť (kožna).Dostali sme lieky a bolo nam po vedané že je to prechadnutie tela, prechodená chrípka. Teraz chlapci majú za sebou už 8 deň a je to v celku ok vyrážky sa hoja a teploty nemajú. Najviac ma na tom prekvapuje že dnes prišiel k nam kamarát detí a ma tie isté príznaky, takže by som rada vedela o tomto víruse niečo viac
Dcera (13m) právě prodělává tuhle nemoc (2 dny horečky, teď puchýře na nohou, rukou a začíná i pusa). Netušíte někdo, jaká je pravděpodobnost, že nakazí dospělého?Samozřejmě jsem s ní v nejužším kontaktu já, ale nevím jaká opatření by tak byla vhodná v téhle situaci. Méně ji pusinkuju, nesdílím s ní lžičku při jídle, ruce jsem si myla vždy hodně ![]()
Babička ji nechce domu a je ochotna ji jen vozit v kočáru, ostatní s námi pro jistotu snad ani netelefonují ![]()
Nakazilo Vaše nemocné dítě někoho v rodině?
U nás se to prvně projevilo u starší dcery, od ní jsme to chytli všichni v různých projevech a různé intenzitě. Starší dcera a manžel horečka, bolavé pupínky v krku, takže spíš projevy herpangíny (ale tu způsobuje stejný virus), mladší dcera jen pupínky na dlaních, chodidlech a zadku - typický syndrom ruka-noha-ústa, já jsem to schytala bohužel obojí. Takže je to asi dost nakažlivé, ale není to prý nebezpečné, jen teda šíleně nepříjemné.
Ahojte, takze aj my mame tuto chorobu… v stredu prisiel k nam na navstevu 2 rocny chlapcek, ktory mal podla rodicov „len alergiu na nieco“…a v sobotu vecer nasa malicka (21 mesacna) zrazu dostala z nicoho nic 38,8 teplotu a drzala sa jej takto celu noc, a mala ju aj rano…nechcela nic papat ani velmi nepila, bola umrncana, malatna, podrazdena a ospanliva, okolo 16.00 jej horucka klesla na 37,8, ale to uz mala cele brusko a hrudnicek vysypany takou jemnou vyrazkou. Vedela som, ze to chytila od toho chlapceka, ale nevedeli sme co to vlastne je. Presla som cely net, myslela som ze je to sarlach alebo zardenky alebo osypky. Manzel isiel k obvodnej detskej, ale ta nevedela co by to mohlo byt, len z CRP vylucila sarlach. Takze na druhy den k veceru uz mala teplotu okolo 37,5 a v oci ked som jej merala uz len 37,0 a rano 36,4. V ten den, teda v pondelok uz normalne papala a aj vela pila. V ten kriticky den- nedelu mi hovorila, ze „maminka boli, boli“ a ukazovala si prstekom do hrdla. Rozdriapala si aj pupik, co ju asi bolelo aj brusko. V utorok zacali miznut drobne vyrazticky na hrudnicku a brusku ale zjavili sa vacsie vyrazky a pupinky na dlaniach a chodidlach noziciek a jedna vyrazka pri ustach. Stale sme nevedeli co to je a tak sa v utorok vecer manzel rozhodol ze pojde na infekcnu pohotovost do najvacsej nemocnice a tam, len co ju zbadali hned vedeli co to je. Do papierov napisali ako dg „syndrom ruk, noh a ust“.V stredu uz mala telicko bez vyrazok, len este pretrvavali slabsie vyrazky na nohach a dlaniach. Dnes je stvrtok a este stopy na dlaniach ma, na chodidlach jej to uz skoro uplne zmizlo.
Ja, ani manzel, ani babka ani jej dospely brat to nedostal.....ale predvcerom sme boli u kamarata a jeho priatelka to dnes chytila-cela sa vysypala a ma horucku, takze ma to strasne mrzi, necakala som, ze to moze chytit aj dospela osoba. Ked si porovnam priebeh s ostatnymi, tak my sme to mali asi take este celkom fajn, teplota asi len 24 hodin, ale musim povedat, ze som jej ju nezrazala, tak asi jej tym presla skor, a bolesti mala len jeden den, takze sa nestihla dehydratovat.
Podla mna kopa deticiek mala alebo aj ma tuto virusovu chorobu, ale detski lekari ju nepoznaju a tak sa deti liecia na anginu, potnicky, 5 chorobu, siestu chorobu......Inak, moc sa mi tato choroba podoba na „detsku slintacku“, kedy ma dieta afty a pupinky v ustach a bolia ich, a tiez hrdlo, takze sa boja kvoli velkej bolesti prehltat sliny a radsej ich nechavaju tiect z ust von.
Beriem to tak, ze malicka to moze sirit 14 dni odvtedy co to sama chytila a hoci sa ju snazim nepustat k detom, celkom iste sa jej nechtiac podarilo nejake nakazit, nastastie o tom neviem, inak by som sa tym mamickam nemohla podivat do oci. Na nechtikoch som si este nic nevsimla, ale zajtra jej ich pozriem lepsie.
Bohvie ake pliagy nas este v tomto umelom, prechemizovanom svete cakaju.
Ahoj holky, jdu si pro radu, najednou jsem u roční dcerky našla celé dlaně poseté pupeny, vypadá to, že to je plné vody, takže puchýřky. Nevypadá, že by jí to bolelo, či svědilo. Ve středu jsme byli na plavání, takže jedině tam by to mohla chytit. Teplota není…
Jinde než na dlaních to nemá…
A teď jaké jsou další příznaky (kromě nohou a aft)… Nevím zda to je „pouze“ alergie nebo tato nemoc…
Příspěvek upraven 30.09.12 v 13:25
Jak se tady na to dívám, tak můj 3letý syn prodělal taky nemoc ruce-nohy-ústa. Měl puchýřky nejdřív kolem pusiny vypadající jako opar a rychle se mu to vyselo na stehnech, pak na předloktí, dlaních a ploskách nohou…doktorka ho léčila na opar (virus hepres simplex). Teď je mi jasné, že to bylo mimo. Malý ale neměl nic v puse, jen kolem rtů (vypadalo to úplně jako opar).
Jaktože naše doktorka nepoznala nemoc ruce-nohy-ústa? Nechápu…
@Veveří Já jsem volala na pohotovost do Krče a paní mi řekla, že nezná takovou nemoc
![]()
Pak jsem tedy volala na Plaňanskou a tam věděli, jen podle popisu…
Moje 14letá dcera právě tuto nemoc prodělává. v pondělí teploty kolem 39,bolest v krku, ve středu ráno už bez teplot, ale večer se osypala na chodidlech, rukách a u pusy a pod zadkem-velmi to svědilo a bolelo.dnes jsme navštívíli lékařku a máme syndrom ruce nohy ústa - dostala na to krém Imazol.nic jiného na to není. dávat bacha je to virové onemocnění, tudíž nakažlivé. je to něco jako by jste měli neštovice a opar dohromady
doufám že se tomu zbytek rodiny vyhne
@verpitr píše:
Moje 14letá dcera právě tuto nemoc prodělává. v pondělí teploty kolem 39,bolest v krku, ve středu ráno už bez teplot, ale večer se osypala na chodidlech, rukách a u pusy a pod zadkem-velmi to svědilo a bolelo.dnes jsme navštívíli lékařku a máme syndrom ruce nohy ústa - dostala na to krém Imazol.nic jiného na to není. dávat bacha je to virové onemocnění, tudíž nakažlivé. je to něco jako by jste měli neštovice a opar dohromadydoufám že se tomu zbytek rodiny vyhne
No koukám že dcera začla jako já, chytla jsem to od mladšího syna, v pondělí večer teplota a bolest v krku, v úterý horečka a ve středu jsem se začla osypávat, hlavně teda na rukou a to dooost bolí ![]()
Aha tak ne že se nám to vyhne ale asi to postihne i další členy rodiny. zvláštní že na to nic není. doktorka nás jště upozornila že je možné že to odnesou nehty-tedy pokud by byla okolo nehtů hodně osypaná
Ahoj, prosím chci se zeptat, můj syn (11 měsíců) má pupeny (puchýřky jako když při neštovicích) na rtu, jeden na nose, na celých pažích pár skoro neviditelných, ale spoustu velkých na celých nohách - ne pouze ploskách, ale prostě od zadečku (vč. genitálií) až dolů. Na trupu ani ve vláskách vůbec nic
Myslela jsem že jsou to neštovice, čekala až se to rozleze všude, jenomže už je to třetí den a pořád to má jen tam, kde to měl. Předcházela tomu viróza - rýma, kašel, horečky, průjem, teď už jen kašle, ale vypadal že nemůže jíst, myslela jsem že mu lezou zoubky, protože ho jakoby v pusince něco bolelo a nechtěl nic žvýkat (teď už v pohodě). Tak mě napadlo, jestli neměl nějaký vřídek i v puse… U doktorky jsme byli když ještě neměl tu vyrážku, pak jsem si myslela že jsou to ty neštovice tak jsem s ním ani nešla, neštovice jsem si zažila s předchozíma dětma takže jsem si myslela že je to zbytečné, no a dnes je sobota takže k doktorce se nedostaneme, na pohotovost kvůli pupínkům asi těžko, a teď nevím kdo mi poradí… Poradí někdo tady?