Nemoc ruce, nohy a ústa?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
pavsa
13.10.12 19:36

Ahoj, náš malý (2,5 let) právě prodělává syndrom ruce, nohy, ústa. Měl rýmu, v úterý horečku, skoro celý den prospal. Druhý den se osypal, sem tam puchýřky, ale moc jsem tomu pozornosti nevěnovala, myslela jsem si že je to reakce na nějakou potravinu. Včera jsem s ním byla u doktorky. Jen se na něj koukla a hned věděla. Naordinovala mu Fenistil kapky 3× denně, množství podle váhy. Homeopatika: Oscilococcinum. Nux Vomica 9ch 3× 5 kuliček. A pak Belladona 9ch střídat s Apis Mellifica po 1/2 - 1 hodině do využívání. To taky dávám 5 kuliček. Na afty Borax 5ch 4-5× 5 kuliček. A dietu. Vařím mu zeleninovou polívku, rýži apod. Teď ani mléko nebo kaši nevyžaduje.

• Citovat
  • Upravit
wilex
24.10.12 18:09

Mne tieto informacie z diskusii pomohli, takze prispejem aj ja. Nedavno mi 13 mesacna dcerka, ktora uz velmi pekne chodila, zacala chodit po spickach. Asi to nema nic spolocne s touto chorobou, ale k mojim zmatkom to prispelo dost. Doma chodila bosa, tak som jej dala clenkove topanocky, aby som jej to stazila a fungovalo to, na spicky sa v nich postavit nevedela. Minuly utorok bola taka nervozna, nechcela papat a zacala mat teploty vyse 38 stupnov. Vsimli sme si, ze sa jej objavili 3 zubky stvorky, jeden dolny bol poriadne napuchnuty. Slinila, objavili sa jej drobne vyrazky na brade. Teplotu sme jej zrazali nurofenom, v noci sa chuda budila. Typicke priznaky zubkov (hoci teplotu pri tom nikdy doteraz nemala). Na druhy den v stredu mala byt ockovana, bolo jasne, ze kvoli tej teplote byt nemoze, ale aj tak som k lekarke sla, aby ju prezrela. Dychanie ciste, hrdielko ciste, teplota sa uz nevratila, aj lekarka potvrdila, ze to boli zubky. Vo stvrtok sa jej objavila vyrazka ako pluzgierik na kolene. Myslela som si, ze sa len spotila. Vyrazky na brade sa zvacsili a zozltli, ako take skarede zanedbane akne. Myslela som si, ze si do toho moc sprta a stale si vybera jedlo z pusy, tak je pochopitelne, ze su zapalene. V piatok sa jej objavil pluzgierik na prste taky ako na kolene, ale stale som to povazovala za spotenie. Ale vecer, ked som ju vyzula a prezliekla do pyzamka, pluzgiere mala na prstikoch na nohach. Tie uz nevyzerali ako vyrazky, boli to pluzgiere. Vyzeralo to presne, ako ked chodite v zlych topankach. Tie topanocky, v ktorych po doma chodila, som v hroze odlozila, ze radsej nech chodi po spickach, akoby ju mali trapit pluzgiere. Len som sa cudovala, ako to, ze ju to vobec neboli? V sobotu rano bolo plavanie. V bazene bolo dost svetlo, a tam, ako som ju tak celu videla som si vsimla, ze pluzgierov je na vsetkych dvadsiatich prstoch viac, a konceky prsov boli zacervenane. Na rucke a ten na kolene vyzerali ako bradavice. Poznam dievcatko, ktore sa nakazilo bradavicami, ked sa hralo so zabami a slimakmi. A ta moja tiez v jednom kuse sa len hrabe v zemi, zbiera vsetko, co najde. Skoro som sa v tom bazene rozplakala a nenapadne som sa snazila, nech nikoho a nic nechyta,(co sa ukazalo skoro ako nemozna vec) hodina sa aj tak za par minut skoncila. Ked som ju v satni obliekala a videla som ju celu holu, vyrazky, alebo pluzgiere alebo zacervenania na kolene a vsetkych dvadsiatich prstoch (za tie okolo pusy som stale skalopevne obvinovala zubky), a spomienka na tu utornajsiu teplotu, tak mi napadlo, ze to je moc nahod naraz. Urcite tu vsetky viete, ze info o tejto chorobe sa dost zle hladaju a ani strycko Google o nej toho vela nevie, tak vam, baby, dakujem za vase skusenosti. Teploty, nechutenstvo, potom aj vyrazky okolo pusy (kocecne som pochopila, ze aj tie k tomu patrili), pluzgiere na rukach a nohach, ktore uz potom rychlo mizli. Ten utorok ju asi aj dost bolelo hrdlo, len nam to nemala ako povedat. Lekarka ordinovala az pondelok poobede, ale vtedy uz v podstate nebolo za nou s cim ist. Dnes su pluzgiere uz prec, zostala po nich stvrdnuta koza, ktora vyzera, ze sa zosupe ako had. Informacie, ze to nie je nic vazne a ze to aj tak nejde liecit len cakat ma uplne ukludnili. Len stale myslim na tie deti, ktorych sa dcerka medzitym chytila, hracky na ihrisku, a mam trochu strach ist v sobotu na bazen, ze kto tam vlasne bude, lebo podla mna tie vyrazky okolo pusy a ta velka na kolene a na prsteku boli dost napadne. Asi si to niekto zrata, tak mi je to dost luto.

• Citovat
  • Upravit
suika
16.11.12 16:36

Ahoj, mám podezření, že moji synové (2 a 4 roky) mají taky nemoc „ústa, ruce, nohy“. Starší měl v neděli teplotu 38, druhý den celkem ok a třetí den se vzbudil s pupínky kolem úst. Šli jsme k doktorce a ta mu dala antibiotika, protože podle zarudlého krčku usoudila, že má angínu. Mladší syn dostal teplotu ve středu večer, ve čtvrtek měl pár pupínků kolem pusinky a dnes jsem si všimla, že má osypaná chodidla. Uvědomila jsem si, že jsme se minulý čtvrtek asi setkali se zdrojem nákazy. Byli jsme ve školce nechat vyfotit děti, byl tam i chlapeček, jehož maminka mi řekla, že je nemocný, že má „americkou nemoc“. Od něho se pravděpodobně nakazilo víc dětí. Nechápu, že někdo tahá nakažené dítě mezi zdravé jen proto, aby ho nechal vyfotit! Můj syn teď bere antibiotika pravděpodobně zbytečně, ale asi bychom to měli dobrat, nevysazovat, co?

• Citovat
  • Upravit
Arsley
3.12.12 13:09

nemoc noha-.....

Ahoj, dnes jsem taky poprvé o této nemoci slyšela,resp.syn jí někde chytil a ted má plnou pusu boláčků a pláče, že ho bolí ručičky a nožičky. Dávám mu na postižená místa studené obklady…horečku už nemá, ale ze soboty na neděli jsme měli skoro 39.Jak jste to řešila Vy? Zdraví Karla

• Citovat
  • Upravit
suika
3.12.12 13:25

U nás byla horečka taky jen jeden večer. Staršímu synovi jsem boláčky kolem pusinky mazala mastí Fucidin, napsala nám ji doktorka, to jsme ale ještě nevěděli, že jde o tuto nemoc. Myslím ale, že není potřeba boláčky ničím mazat, je třeba aby ta tekutina z nich vytekla a samy pak zaschnou. Pokud to svědí, zkuste Fenistil. Moji synové si na nic nestěžovali, pouze v začátku na bolení bříška. Myslím, že obklady jsou ok. Prý je to klasická viróza, která trvá cca týden. Přeju brzké uzdravení!

• Citovat
  • Upravit
pavsa
3.12.12 22:36

Nám ještě doktorka poradila mazat dásně gelem na prořezávání zoubků a boláčky na povrchu Imunoglukan krémem.

• Citovat
  • Upravit
27
25.12.12 10:17

Ahoj,
prosím o radu…Malý (2 roky)má už cca 14 dnů na jednom předloktí pupínky, na druhé ručičce a stehnech mapy vyrážky..Byli jsme u dr. prý alergická reakce na jídlo, ale ať vynecháme cokoliv stejně se mu to zvětšuje, měli jsme fenistil kapky a gel+ mastičku homeo a prostě to nemizí. Malý si to neškrábe, teploty atd. nemá..
Nemáte někdo zkušenost co by to mohlo být?
Za všechny rady předem díky :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1685
25.12.12 10:29

Nedá mi to, ale musím to napsat… Před asi čtyřmi lety jsem uprostřed léta „nemoc rukou, nohou a úst“ chytla - V DOSPĚLOSTI!!! a stejně tak to chytnul i můj přítel… letěla jsem s tím nejprve na kožní, kde mi doktor tvrdil, že jde o alergii a nakažlivé to není. Přítel se mezitím stavil u své známé, která je dětská lékařka, a ta mu oznámila, že chytl tuto nemoc, ale nikdy netušila, že s tím uvidí dospělého :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1587
25.12.12 10:33

Ahoj, náš malej jednou chytl vyrážku kolem pusy a na ručičkách, tak jsem šla k dr, že to je ruce, nohy, ústa a také mi řekla, že to je alergie. Nakonec jsme přišli na to, že je to ze křídy namalování, jak ji držel a strkal do pusy. Mazala jsem to strašně dlouho, než to zmizelo, snad 14 dní, tak vydrž. U nás teda jel fenistil a měla jsem z justu krémy na vyrážku, tak jsem to mazala, protože mu to pak začalo schnout a měl to suchý. Hodně štěstí :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5862
25.12.12 11:04

@poiuz
My to měli loni v říjnu, starší dcera měla spíš projevy herpangíny ( horečka, bolest v krku), mladší dcera jen „ruka, noha ústa“ a já jsem to schytala nejvíc, osypaná jsem byla hlavně nad dlaních a pod nehty a v krku jsem měla tak šílené boláky, že jsem čtyři dny nemohla vůbec polykat. a horečku k tomu.
Letos v říjnu opět nejstarší začala horečkovat a že jí bolí v krku, za čtyři dny klid, ale chytla to (teď už) prostřední, tak jsme šly pro jistotu k doktorce. Ta diagnostikovala angínu a nasadila ATB. Protože já jsem měla taky zvýšenou teplotu a bolelo mě v krku, tak jsem se taky obávala angíny, šla jsem k doktorce, ona mi nechtěla hned dát ATB (prý protože kojím), udělala jen výtěry z nosu a krku. Výsledky byly za čtyři dny a nic se tam nenašlo. A za pár dní se mi zase na dlaních udělaly asi čtyři boláky (plus dodatečně pod jedním nehtem). Nejstarší dcerce taky pod jedním nehtem. Takže evidentně to byla zase ta potvora herpangína s nemocí ruka noha ústa. Způsobuje to prý několik různých typů viru a i když to člověk prodělá, tak sice proti tomu jednomu typu je imunní, ale může ho napadnout jiný typ. A je teda fakt, že tentokrát to mělo mírnější průběh. :|

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27
25.12.12 11:15

Já právě co kde čtu články, všude píšou o svědivých vyrážkách s teplotama, ale malý je prostě úplně v pohodě a vyrážka se rozlézá dál…Je divný že ji má jen na rukách a nohách, na bříšku, obličeji nebo zádech ji naštěstí nemá…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1685
25.12.12 11:50
@katsha píše:
Způsobuje to prý několik různých typů viru a i když to člověk prodělá, tak sice proti tomu jednomu typu je imunní, ale může ho napadnout jiný typ. A je teda fakt, že tentokrát to mělo mírnější průběh. :|

Tak to je paráda teda, měla jsem za to, že si toto člověk prodělá jen jednou. Ono i v dospělosti to nebylo moc příjemné, natož když jsem koukala na předešlé příspěvky o průběhu u dětí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
542
11.9.14 14:52

Prosím o radu

Od kdy je infekční tato nemoc, až když jsou puchýřky? Ptám se proto, že syn si včera hrál s kamarádem a ten má dnes nemoc rukou, nohou, hlavy. Bojím se, že to bude mít taky, páč si předávali hračky z ruky do ruky apod. Díky za info

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6907
18.10.14 10:34

Ahojte, chtěla bych oživit tuto diskusi. Syn má červené flíčky na dlaních, nemá puchýřky. Včera si hodně stěžoval na svědění jak na rukách tak i na nohách, ale tam nic nemá. Nemá teplotu, aftíky v pusince a ani nic kolem pusy. Nevím jestli i tohle může být příznak této nemoci nebo to může být alergická reakce. Máme novou kočku se kterou je v kontaktu. Občas si postěžovat na ruce už tři dny zpět a kočku máme čtyři dny. A taky mi před třemi dny pomáhal natírat pergolu a měl ruce od barvy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
247
18.10.14 10:39

@26lenka Tak to uvidíš ještě za pár dní, my to prodělali minulý měsíc a holka měla jako 1. plnou pusu pak teprve ruce a nakonec nohy :nevim: ještě počkej…a pokud se to zhorší zajdi k Dr. My 1. příznaky v puse přisoudili k streptokokovi Dr. nasadil antibiotika udělal výtěr a čekali jsme. Výtěr byl O. K. a teprve po týdnu zbytečného užívání antibiotik se přidali ty ruce a nohy a bylo jasno.Dr.pak ATB vysadil :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí