Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Dobrý večer, jdu si pro radu nebo pro vaši zkušenost.. bylo mi diagnostikovano chronický zánět šlach na zápěstí. Začalo mi to už v těhotenství a myslela jsem že to přejde tim že jsem na konci těhotenství už byla hodně otekla. Bohužel ani 6 měsíců po porodu to nepreslo. Na ortopedii mi řekli že je to zánět šlachy a ze mam buď zkusit masticky a nebo přijít na opich s kortikoidy nebo pak operace. Moje otázka je. Jestli se s tím někdo setkal v kojeni, nevím zda můžu pri kojeni si nechat do sebe píchnout kortikoidy. A pri nejhorším jestli někdo s tim byl na operaci a pomohlo to.. zda jste byli v nemocnici nebo po zákroku domu, tim že kojim tak nechci přestat. Děkuji ![]()
@Lucieieie měla jsem to samé, objevilo se mi to hned po porodu. Koupila jsem si ortézu a mazala Dolgit krémem a pak obalila igelitem a na to tu ortézu a po pár měsících to přešlo. Bohužel se mi to pak vrazilo do ramene a to už jsem si nechala píchnout kortikoidy. To bylo mnohem horší než zápěstí. Podle doktora lokální kortikoidy při kojení nevadí.
Tohle je hodně častý problém u maminek, a hlavně po porodu – říká se tomu „matkovská ruka“. Není to nic vzácného, spíš naopak.
K otázce kortikoidů při kojení - lokální obstřik kortikoidy je oři kojení ve většině případu bezpečný. Kortikoidy se sice mohou dostat do krevního oběhu, ale u jednorázového obstřiku je to minimální množství. Když si to necháš píchnout, klidně můžeš dál kojit. Kdybys chtěla být extra opatrná, můžeš kojit těsně před aplikací a pak třeba 3-4 hodiny počkat, ale ani to není vyloženě nutné.
Co se týká operace, tak běžná operace šlachy na zápěstí je malý výkon, často prováděný ambulantně. Zákrok samotný i anestetika se dají přizpůsobit tak, aby byly při kojení v pohodě. Takže i operace by nemusela znamenat konec kojení.
Přece ale stačí se sebou trochu pracovat a člověk to nemusí dotáhnout až k operaci🤦♀️
Studovala jsem konzervator, takže už i predtim na zus jsem zažila namozene předloktí, mám tři děti, samozřejmě s každým jsem to poněkud přehnala s nošením na ruce a byl problém
a mezitím jsem i dělala manuální práci, takže i tam se ruka ozvala, ale nikdy nebyl důvod, abych musela nabehnout k doktorovi nebo dokonce na nějakou operaci ![]()
Stačilo začít používat více tu zdravou ruku, a pak hlídat, aby byly namahany obě stejně, a v akutní fázi užívat ibalgin 3× denně tak dva dny, a nahodit občas ortezu. Přece nebudu ruku zatěžovat, když mě začne pobolivat, a cekat, ze to zázračně přestane samo od sebe, ne? Nebo jakym způsobem to člověk dopracuje až k otoku a operaci? Není to záležitost několik hodin nebo dni a stojí to asi hodně námahy, propracovat se do až takového stadia, ne?
Mastičky a klidová opatření (dlaha, tejpování) můžou pomoct, ale pokud to nepřestává, opich kortikoidy je často účinný. Kortikoidy se při kojení obecně dají použít, jen je dobré se poradit s lékařem, aby vybral vhodný typ a dávku. Operace bývá až poslední možnost, většinou je ambulantní a rekonvalescence není dlouhá.
@Semtex Moje zkusenost - pracovat se sebou az tolik nepomaha v tomto obdobi po porodu, hraji roli i hormony. Ja to mela taky a bylo to silene. Jsem hypermobilni, do toho jeste hormonalne rozvolnene tkane. Mela jsem hodne tezke dite, dlouho se nechalo nosit a bylo neodlozitelne, ve dne v noci na rukou. Takze pretizeni, stale stejny pohyb, plus hormony. Nositko jsem mela, ale i skripla zada, takze se zatatyma zubama jen na chvili. Chodila jsem dlouhodobe, nekolikrat tydne, na rehabilitace, magnety, elektro, laser - to vse dle predpokladu k nicemu, cviceni (masaze, protahovani, posilovani) a hlavne posilovani stredu tela a zadovych svalu taky nepomahalo. Zadne masti, ortezy (ktere jsou s malym ditetem navic dost neprakticke) - nic. Nedokazala jsem skoro udrzet pribor a pri noseni ditete jsem brecela bolesti, ale melo byt odlozene a hystericky brecet? Preslo to az kdyz se syn zacal pohybovat sam a ja uz ho tolik netahala. A to jsem mela hruzu, ze mi to prejde do chronicity, protoze to trvalo vic mesicu. A ja ty ruce potrebuju v zamestnani na jemnou motoriku, takze jsem se strasne bala, abych v nem mohla pokracovat. Ale zmizelo to postupne. Nad operaci jsem premyslela, ale i opich i operaci mi dost rozmlouvali, ze je to po porodu jine, nez v jinych pripadech, a za sebe nakonec jeste, ze jsem nesla.
@Rukavice orteza je asi nepraktická, ale uleví. Přece nebudu odmítat léčbu jen proto, že je nepraktická, ne? Operace je snad praktičtější? Dá se mnoho udělat i pouhou nápravou nevhodného pohybového stereotypu a vlastní sebekazni, i když mi to moc nevěříš
ano i s hormonama a rozvolnenosti tkáni po porodu mám zkušenost, po druhem porodu se mi doslova zhroutila celá postava, a musela jsem začít neskutecne makat, abych neměla držení těla stareny, takže holt kdo nemá pevný svaly, musí mít čáry a hlavně pevnou vuli. Čili jak jsem to dělala já - když chce dite hodně nosit a jsem zvykla nosit ho napravo a boli mě tudíž prave zápěstí, asi si to musím zařídit tak, abych pravému zápěstí ulevila. Takže první dva dny ho nosim prioritně nalevo, a při následném vyzkoušení prave ruky se snažím uvolnit zápěstí a uchopem zaměstnat předloktí, rameno a oblast zad kolem lopatky. Ale stále si důsledně hlidam, abych dite držela jednou vpravo a podruhé vlevo. Žádné že ho ponesou dvakrát za sebou vpravo. Není nijak těžké zapamatovat si, kde jsem ho držela posledně a dat ho na druhou stranu a následně dbát na to, abych při držení aktivovala celou paži a lopatku a zádovy sval. Ono se to zápěstí připomnělo stejně vždycky samo, když jsem na nej náhodou zapomněla.
@Semtex peclivym stridanim se mi pak prave udelal zanet i na te druhe ruce
a ta orteza mi fakt neulevila. Mozna i zalezi, v jakem stadiu se to zacne resit… ale tak je dobre, ze tobe to pomohlo. No nic, jen jsem chtela zakladatelce rict, jak to bylo u mne. Nasla jsem k tomu ale tenkrat vic diskuzi a informaci, asi na to trpelo vic maminek.
@Rukavice tak ono to ale není jen o střídání, ale jak jsme psala, je nutno zapojit kromě horní části paže do držení ditete na ruce zejmena velké svaly (rameno, lopatka, zada, ale ve finále také zadek a břicho), aby se ulevilo zátěži na zápěstí a předloktí. Takže nedrzis to decko zapestim, i kdyz to tak pro laika vypadá, nýbrž hlavně ramenem a lopatkou a tak dále, vlastně i zadkem
A v nějaké akutní fázi, kdy přece jen dojde na bolest, je důležité zalecit to ibuprofenem, je i prorizanetlivy. Jinak ale zátěží nemyslím jen nošení ditete, ale i veškeré denní činnosti jako krájení chleba, strouhani mrkve, držení ručního mixeru, ale i třeba čištění zubu… proste zvyknout si zapojovat standardně obe ruce do všeho vždy, distribuovat námahu z drobných svalu v předloktí do velké svalu v horní části paže, rameni a trupu a více zbystrit již při výraznějších známkách únavy té ruky, aby na bolest nejlepe vůbec nedošlo.
Ale tak já jsem zvykla se s tím setkávat už od dětství kvůli intenzivní hře na nástroj, takže mi to přijde jako běžná věc se sledovat, pracovat s tím tělem a regulovat si, jak by měl který sval kdy zabrat, jinak bych byla po operaci už asi několikrát vzhledem k námaze, jakou jsem v zivote měla na ty ruce celkově. Možná kdo tyhle věci nikdy neřešil, neumí si možná ty jednotlive svaly a jejich aktuální stav v sobě tolik nacitit, natož aby s tím ještě nějak pracoval ![]()
Opich nevadi, masticka mimochodem neni v nicem lepsi. Kortikoidu mas v tele dost svych a miminko taky, toho se neboj.